BLOG
Bloguji
U mě doma
Happy Monday
Baby deník
Nevlezlo se
JÍDLO
Z mého stolu
Všechny recepty
Vaření s FOOD
Vaření s Yummly
Biosfera.cz
CVIČENÍ
Články
Fitness deník
Recenze a tréninky
Jóga
Moje proměny
FASHION & BEAUTY
Notino.cz
Laky
Kosmetika
Oblečení
VOLNÝ ČAS
Knižní koutek
Knižní výzva
Recenze knih
DIY
Háčkování
V PŘEDVÁNOČNÍM ČASE MÁM PRO VÁS SPOUSTU SOUTĚŽÍ. KDE?
Na blogu soutěžíme o tři balíčky od HQH System
Na mém blogu můžete soutěžit ve Velké oříškové soutěži o 5 kg oříšků a semínek
Na FB stránce Anetky Run-Heart se soutěží o mou knihu Moje tělo: koučink
Na FB stránce Správná podprsenka se také soutěží o mou knihu Moje tělo koučink.

PŘEJI VŠEM HODNĚ ŠTĚSTÍ A KRÁSNÝ ADVENT :-)

sobota 6. října 2012

Celozrnné pirohy


Celozrnné pirohy uděláme naprosto jednoduše. Uvaříme si ve slané vodě brambory, tak 2 střední a po uvaření je rozmačkáme vidličkou. Brambory zde plní úlohu náplně piroh a zároveň slouží i jako pomocník do těsta. Těsto uděláme tak, že smícháme celozrnnou mouku s trochou studené vody a trochou brambor. Těsto se nesmí lepit, takže když tak do něj dosypte mouku, aby těsto bylo pevné, dalo se válet a krájet. Rozsypte si na pracovní desku, nebo tam, kde normálně pracujete, celozrnnou mouku, bude se vám to lépe válet.

Z těsta ukrajujeme kousky, které vyválíme do kolečka, které má velikost asi dlaně. Kolečka by neměla být tenká, jinak se vám při vaření těsto rozpadne a náplň "uteče". Do těchto koleček dáme vždy po kouskách rozmačkané brambory, zabalíme do půl měsíčku a kraje řádně slepíme k sobě. Nebojte se toho. Pirohy vkládáme do mírně osolené vařící vody a asi po 3-5 minutách, když pirohy vyplavou na povrch, vytáhneme. Všechny pirohy naráz "vykoupeme" v kastrůlku s rozpuštěným máslem, stačí opravdu málo. Hned podáváme buď s mlékem či kefírem, kyškou (bílkoviny!!!). Náplně můžete dělat jakékoli se zlíbí, i masové, sladké, slané, fantazii se meze nekladou. Takto bramborové jsou původní slovenský recept ☺ Ještě jeden tip, nedělejte z přemrštěné várky. Mouky pro začátek vyzkoušejte tak 100-150 g na těsto. Je to sice jednoduché, ale pracné. Abyste si neudělali 100 kusů a pak to nejedli týden :D Takové množství by mělo stačit na maximálně 20 kousků podle velikosti.
Vaše názory:

0 komentářů:

Okomentovat