Bramborové pirohy


Nefotogenické jídlo, viďte? Zároveň tak jednoduché (i když pracné) a lahodné, že se sama sobě divím, proč jej nedělám častěji. Skvost o třech ingrediencí (brambory, mouka, máslo). Vždy si vzpomenu na tátu, protože on uměl bramborové pirohy dělat ve velkém a měl je naprosto luxusní. A já mu nerada pomáhala, protože to byla piplačka. Dělal je třeba dvě hodiny a za dvacet minut byl kastrol prázdný. Nikdy se tohoto jídla nenabažíte.

Uvaříme si ve slané vodě asi 2 velké brambory a po uvaření je rozmačkáme vidličkou nebo nahrubo nastrouháme na struhadle. Brambory zde plní úlohu náplně piroh a zároveň slouží i jako pomocník do těsta. Těsto uděláme tak, že smícháme hladkou mouku s trochou studené vody a trochou brambor. Těsto se nesmí lepit, takže když bude, dosypte do něj mouku, aby těsto bylo pevné, dalo se válet a krájet. Rozsypte si trochu na pracovní desku, nebo tam, kde normálně pracujete.

Z těsta ukrajujeme kousky, které vyválíme na kolečka o velikosti dlaně. Kolečka by neměla být tenká, jinak se vám při vaření těsto rozpadne a náplň "uteče". Neměla by být ale ani tlustá, aby se jednak těsto provařilo a zůstalo na skus jemné a ne hutné. Do těchto koleček dáme vždy po kouskách rozmačkané brambory, zabalíme do půl měsíčku a kraje řádně slepíme k sobě. Nebojte se toho. Pirohy vkládáme do mírně osolené vařící vody a asi po 3-5 minutách, když pirohy vyplavou na povrch, vytáhneme. Všechny pirohy naráz "vykoupeme" v kastrůlku s rozpuštěným máslem. Hned podáváme buď s mlékem, kefírem či kyškou.

Náplně můžete dělat jakékoli - masové, sladké, slané, fantazii se meze nekladou.
Pro začátek toho nedělejte obří množství naráz. Mouky ze startu vyzkoušejte tak 100-150 g na těsto. Je to sice jednoduché, ale pracné. Abyste celé dopoledne netrávili děláním sta kusů piroh =) Množství udané výše by mělo stačit na maximálně 20 kousků v závislosti na jejich velikosti.

Dobrou chuť =)

K.



Původně: 6. října 2012

1 komentářů