Domácí džem z chia semínek


Pro mnohé z vás asi žádný velký objev, ale já na tuhle věc narazila na internetu a byla jsem zvědavá, zda se tedy z ovoce a chia semínek dá udělat džem. No, není to tak úplně džem, jaký byste koupili v obchodě, protože není tak hustý, ale to se dá zřejmě doladit chia semínky, ale zato je bez jakýchkoli konzervantů, přidaného cukru, bez barviv a těch věcí na zahuštění, takže jíte opravdu jen přírodu a vaše tělo bude nadšené.

Pro tento džem toho vlastně moc nepotřebujete. 

hrnek lesního ovoce
lžíce chia semínek
rovná lžíce medu

mixér
skleničku od přesnídávky

Ovoce rozmixujte do hladka, já na to použila obyčejný ruční mixér a dobrý :) Přidejte do něj poté med a chia semínka, dobře zamíchejte a dejte do skleničky. Jelikož musí semínka v džemu nabobtnat a zrosolovatět, musíme nyní dát džem do lednice minimálně přes noc. 

Džem se hodí jak do jogurtu, tvarohu, tak určitě i na tousty, tato kombinace mi udělala skvělou snídani :) V džemu, který si takto vyrobíte, máte opravdu všechno - sacharidy z ovoce a bílkoviny a zdravé tuky z chia semínek. 

Dobrou chuť :)

K.

6 komentářů:

  1. Děkuju za krásný tip! Chia semínka jsem neměla věky, ale teď jsem je někde zahlédla v akci, takže po nich sáhnut. :-) Džemy a marmelády děláme domácí, kupované se u nás najdou málokdy, takže tento musím vyzkoušet. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni vypadá opravdu dobře a jednochuše! :-D Určitě vyzkouším! :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Nikki,
    vies nahodou ako dlho takto pripraveny dzem v zavaraninovej flaske s vieckom vydrzi? Ak by som si ho narobila viac, ci by sa mi nepokazil, mam trosku obavy, kedze to nie je nijak sterilizovane, ako klasicke dzemy.
    Dakujem :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to Peti na moc dlouhé skladování neviděla. Možná tři dny vydrží, ale déle bych to neriskovala. Je to jen taková rychlovka :)

      Vymazat
    2. Vdaka za odpoved Nikki :)
      Kedze tu nie su notifikacie ak ona FB alebo inde, tak som si az teraz spomenula, ze som ti pisala, a dalo mi to teda sakra namahu znova ten prispevok najst :D

      Vymazat
    3. Peti, já na tom bývala stejně, ale dole pod komentářema je políčko "chci zasílat oznámení" :))) když někdo napíše odpověď, přijde ti to na mejl jako upozornění :) Tak takový tip :) Já si takto také hlídám odpovědi od blogerek, protože uhlídat všechno, kde jsem se ptala je nemožné :D také zapomínám :) papa.

      Vymazat