neděle 11. ledna 2015

Marocký cizrnový guláš

Tento recept jsem poprvé dělala a posléze jej uveřejnila loni na jaře. Vám se recept hrozně líbil, ale já jsem s ním až zase tak moc spokojená nebyla, i když mi chutnal. Prostě jsem cítila, že potenciál tohoto "guláše" někam vymizel skrz postup a přípravu a že jej lze připravit lépe. Tentokrát jsem šla na to krapet jinak, použila více koření, vynechala jsem rýži, která dle mého názoru byla úplně zbytečná, a také jsem přidala do receptu kuřecí kousky z polévkového vývaru. Nebudu zastírat, že teď jsem byla z této cizrnové bašty úplně paf a měla problém si ji schovat do druhého dne na oběd. Původní recept jsem našla na netu (Morrocan Chickpea Stew), ale teď už vám ukážu, jak jsem na novou verzi pokrmu šla já.


Množství je psané na dvě osoby, ale záleží spíše na tom, na jaké porce jste zvyklí. .

Ze všeho nejdřív si připravte brambory a kuřecí maso. Já měla kuřecí maso z polévkového vývaru (asi 150 g) a 4 menší brambory nakrájené na malé kostky. Ty uvaříte a vodu slijete. Vesměs je jedno, kolik čeho budete mít, nemusíte přesně odvažovat a přesně měřit velikost brambor :)

V kotlíku zahřejte trošku olivového oleje, přidejte 1 mrkev nakrájenou na dlouhé tenké nudličky, 2 prolisované stroužky česneku a chvíli restujte. Zmírněte plamen a přidejte hotové brambory, natrhané kousky vařeného kuřecího masa a půl plechovky cizrny.

Nyní přidáme koření. Lžičku římského kmínu, 1/2 rovné lžičky pálivé mleté papriky (můžete vynechat, pokud neradi ostré), rovnou lžičku gulášové mleté papriky, větší lžičku sladké mleté papriky, rovnou lžičku kurkumy (klidně i víc), špetku kajenského pepře (můžete nahradit pepřem klasickým, pokud nemáte rádi ostré), zasypte sušenou zeleninkou a nyní přidáte 1 velké rajče nakrájené na větší kostky a pořádně promícháte (můžete použít i ty z plechovky). Celou směs podlijte asi půl hrnkem vody a duste chvíli. 

Až se voda trochu vypaří a trochu zůstane, je správný čas guláš vypnout a nechat odpočinout.

Nezapomeňte dochutit solí, nejlépe himalájskou, která moc příjemně voní a také ozdobit čerstvou petrželkou :-)

Ať chutná stejně jako mně a Mikimu - viz foto v závěru :-)

K.

Guláš v kotlíku je nefotogenický, ale chutná náramně :)
S trochou zelené petrželky už to vypadá lépe :-)
Zhruba jedna porce.
Fotím kvůli světlu na parapetu. Miki se nenechal dvakrát přemlouvat :D

Vaše názory:

11 komentářů:

  1. Nedávno jsem šla tenhle recept na tvůj původní blog a ejhle blog už není. Tak jsem ráda, že jsi ho zkopírovala sem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Po svém návratu z Dánska určitě vyzkouším! :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Určite vyskusam,vyzerá to uzasne, ale bez kuracieho mäsa:) Nikki a akú sušenú zeleninku používaš? Ďakujem za ďalší jednoduchý a skvelý recept:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alrx, používám od babičky sušenou petrželku s libečkem :-) Babička každý rok ve velkém suší a dala tři velké sklenice :D takže spousta peněz ušetřených, protože zrovna sušená nať je dost drahá.

      Vymazat
  4. To vypadá báječně! Určitě vyzkouším! ;)

    A.

    OdpovědětVymazat
  5. Ježiš, on je fakt naprosto boží! Myslím Mikiho! ♥ (guláš samozřejmě také! :-) )

    OdpovědětVymazat
  6. Cizrnu miluju, takže určitě vyzkouším. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojda Týno, konečně jsem vyzkoušela... Je to opravdu mňamka!!! Příteli také chutnalo (; Ale teda, stydím se... vyzkoušení trvalo minimálně rok (:o Ať se daří! Míša

    OdpovědětVymazat