Makový koláč bez cukru a mouky

Nebudu zapírat, jsem fanatická milovnice máku. Což je dobře, protože není jiné potraviny, která by obsahovala více vápníku než je právě mák. Vápník je skvělý na kosti, ale také na zuby, proto se doporučuje hlavně maminkám v očekávání.

Tento makový koláč se navíc bude mlsat dobře a s čistým svědomím, protože je bez přidaného cukru a bez mouky. Je jednoduchý, rychlý, dobrý a pochutnal si na něm i můj tatínek, který konečně pochopil, že zdraví máme jen jedno a cukry si hlídá kde může (navíc přestal kouřit po čtyřiceti letech, tak ho na dálku plácám po ramenou :-))

A teď k samotnému receptu. Budete potřebovat:

1 hrnek mrkve (nastrouhané na jemno nebo na pyré, vybírejte sladší)
1/2 hrnku mletého máku
2 lžíce oleje
3 vejce
1 více zralejší banán

A to je vše. Postup je tak snadný, že jej zvládnou i děti. Rozmačkejte vidličkou banán, dejte do mísy, přidejte všechny ostatní ingredience, smíchejte a pečte v troubě na 175°C. Koláč je vcelku rychle hotový, tipuji do 15-20 minut. Díky mrkvi i banánu je přirozeně sladký.

Přeji dobrou chuť :-)

19 komentářů:

  1. Jaj, po máku bych se utloukla a tohle vypadá jako jednoduchý recept dokonce i na mě, ideální kombinace, díky, vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá moc dobře - jen by mě zajímalo, jestli uvedené množství ingrediencí vystačí na běžný plech? Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dělala jsem na malém plecháčku, dno samotné má zhruba 15 cm x 25 cm, snad to pomůže :)

      Vymazat
  3. Mák já můžu :), všechno na koláč mám doma, tak to zkusím... asi péct na pečicím papíru..?!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá skvěle, ale na čem prosím tě strouháš mrkev na pyré? Nějak si to nedovedu představit. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eličko, na obyčejném struhadle, ale na té straně, kterou nikdo nepoužívá :D jak je tam hodně takových těch pichlavých výstupků., někdo to má na strouhanku ... http://www.vseprokuchyne.cz/cms/vseprokuchyne/products/kuchynske-nacini/ctyrhranne-struhadlo-berghoff.jpg

      Vymazat
  5. Když už se chystám na zázvorovo-mrkvovou omáčkou tak prubnu i mrkvovej koláček :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mohu se zeptat? :) Jaký olej je nejvhodnější do tohoto koláče? :) Šel by olivový? Nebo by to kazilo chuť? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vojti, olivový nedávej, určitě by tam šel cítit. Dej klasický slunečnicový, pokud máš, zase tolik tam toho oleje není, aby ti to ublížilo :) Také jsem dávala obyč :)) Možná by ještě byl dobrý kokosový, ale ten jsem tehdy po ruce neměla :)

      Vymazat
  7. toto vyzerá zaujímavo:) raz som robila mrkvový koláč a moc sa mi nepodaril, ale tomuto dám asi šancu keď dostanem chuť na mak:)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Nikki, díky za recept! Děti mák milují, takže už vím, co nového makového zkusit :) A ten kokosový tuk tam dám, už úplně cítím, jak to bude vonět :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mnam, ten je jasnej :-) jen sehnat nekoho, kdo nastrouha mrkev na pyre :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, chci se zeptat, jestli jsi dělala koláč z mrkve třené nebo z pyré. Já si pochutnávám právě na koláči z třené mrkve a říkám si, jestli by ten z pyré nebyl lepší:D - pro příště! Jinak díky moc za všechny recepty a celkově za tvůj blog. Tři roky zpátky jsem objevila ještě Tvůj původní blog a vrhla se i díky Tobě na Jill. Dneska je pohyb součástí mého života... a zdravé recepty taky:P TAkže díky a krásné jaro:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za pěkný komentář :-) ja zkoušela mrkev jak strouhanou na jemno, tak z pyré a lepší je u mne určitě pyre :) zkus příště :) i tobě krásné jaro!

      Vymazat
    2. Ahoj, děkuji za pěkný komentář :-) ja zkoušela mrkev jak strouhanou na jemno, tak z pyré a lepší je u mne určitě pyre :) zkus příště :) i tobě krásné jaro!

      Vymazat
  11. Ahoj, pracuju v malý hospůdce a každý týden peču dezertík, tento sem si vybrala, pač sem měla chuť na něco makového a taky jsem chtěla, aby to bylo trochu zdravé tzn. bez mouky. Koláč jsem dělala z dvojité dávky, trochu ho vytunila rumíčkem a rozinkama a je naprosto famóoooozníííí!!! Pozor, na to že je tam mrkev ( na to se chlapi moc netváří ) , tak má obrovský úspěch :D Mňam, jdu péct další várku :)

    OdpovědětVymazat