úterý 23. září 2014

Pohankové muffiny

Je to vůbec poprvé, co jsem se pustila do muffinů. No, vážně. Jsem snad poslední člověk na téhle planetě, co je nikdy nejenže ještě neupekl, ale dokonce ani neochutnal. Byla jsem do nedávna dokonce přesvědčená, že muffiny a cupcakes jsou jedno a to samé a musela si na internetu vyhledat, jaký je mezi tím rozdíl :-) Jedním nejzásadnějším rozdílem je už jen to, že muffiny se dělají bez polevy či jiné další ozdoby. A tak jsem si koupila patřičný plech, košíčky na ty malé krásky, veškeré suroviny a jala se pečení. Co vám mám říkat, dopadly fantasticky. I můj syn, zapřísáhlý odpůrce veškerých buchet nebo koláčů snědl dva kousky hned po sobě :-)


Na internetu jsem vyhledala různé recepty a pak vyzkoušela jeden z nich, upravila na zdravější variantu a dala se o víkendu do pečení. Kdy jindy hřešit (i když zdravě) než právě ve dnech volna :-)

Na 6 kousků jsem potřebovala:
60 g másla
50 g třtinového cukru
1 vejce
125 g hladké pohankové mouky
1/2 lžičky sody
3 lžíce vlažného mléka
čokoládové hoblinky (nemusí být)

Před nedávnem jsem četla, že pokud chceme, aby se nám pečení opravdu vydařilo, měly bychom zachovat dvě věci. Poskytnout věcem - jako jsou vajíčka, máslo či mléko - čas přizpůsobit se pokojové teplotě. Takže si ingredience připravte předem. Mouku bychom měly prosévat přes sítko. Přiznám se, že jsem zapomněla :-) Ale tenhle fígl je mé babičce zrovna naprosto vlastní a má všechny ty koláče a buchty tak skvělé...

Teď už jen vyšlehejte máslo, cukr a vejce do pěny. Přidejte prosetou mouku, sodu a mléko. Pořádně promíchejte. Základní těsto je hotovo, teď už záleží jen na vás, zda si do muffinek budete chtít přidat čokoládové hoblinky, jako jsem to udělala já :-)


Lžící a prstem naplňte košíčky pro muffinky. Pečte cca na 180 stupňů. Já je měla strašně rychle hotové, tipuji někde v rozmezí 10-15 minut. Hlídejte je, ať si ty svoje krásky nepřipálíte :-)

Dobrou chuť!

Vaše názory:

7 komentářů:

  1. vypadají krásně.vidis,ja uz tam nedavam ty kosicky. ale vypada to hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Myslíte, že bych mohla použít i špaldovou mouku? Vypadájí skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, se špaldovou jsem nikdy nedělala, ale původní verze receptu byla z klasické hladké mouky, já to celé poupravila a udělala z pohankové, tak to zkus :)

      Vymazat
  3. Jsou vynikají, před chvílí jsem je vyndala z trouby

    OdpovědětVymazat
  4. Dopejkam druhou várku:-) Jsou super a dají se s jakýmkoliv ovocem, kakaem... díky moc :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem je pekla, čàst pohankove mouky jsem nahradila ryžovou a přidala do těsta navic banán a navrch boruvky. Lepší muffiny jsem nikdy neupekla :) moc děkuji za recept!!

    OdpovědětVymazat