Zázvorová omáčka s kuřecími kousky


Tenhle recept jsem dělala už několikrát a vždy mne nepřestane uchvacovat, jak neskutečně lahodný pokrm to je. Miluji tuhle variaci a chápu, že se mnohým může tato kombinace zdát naprosto příšerná :-) Když jsem se s touto omáčkou já poprvé seznámila, říkala jsem si, že mě nemůže nic a nikdo donutit, abych klesla tak hluboko a něco takového pozřela :-) Omáčku si však zamiloval i můj přítel, zarputile odolávající zdravým věcem. 

Vyzkoušela jsem už několik variant, různé množství jednotlivých ingrediencí a až s tímto současným postupem jsem maximálně spokojená a moc bych si přála, aby chutnalo i vám.

Na 1-2 porce budete potřebovat:

Na maso:
250 g kuřecího masa
2 lžíce olivového oleje
sůl 
kajenský pepř

Na omáčku: 
1/2 cibule
5 cm čerstvého zázvoru (silný zhruba jako malíček)
skořice
500 ml masového vývaru
3 větší mrkve
1/2 pomeranče
125 ml kokosového mléka

Maso nakrájejte na kostky a na oleji osmahněte. Osolte, poprašte kajenským pepřem a smažte ze všech stran. Jakmile bude hotovo, maso vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku nyní budeme dělat onu omáčku.

Nakrájejte cibuli i zázvor (nemusíte krájet na drobno, protože vše budeme na konci procesu mixovat) a dejte do stejné pánve, v jaké bylo maso. Smažte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte zhruba dvě až tři rovné lžičky skořice a zamíchejte. Nyní zalijte směs vývarem, přidejte na kolečka nebo na menší kousky nakrájenou mrkev. Promíchejte a přikryjte. Jakmile bude vývar vřít, vařte na mírném plameni do té doby, než bude mrkev měkká. Hodně vývaru se vyvaří, ale nenechte jej vyvařit zcela. 
Nyní přidejte do mrkvové směsi na kostky nakrájený pomeranč a zalijte kokosovým mlékem. 

Nyní máme hotovo, nijak dál zbytečně směs nevaříme a vlijeme do mixéru. Všechno necháme rozmixovat dohladka. Pak už jen vlijeme hotovou omáčku do misky a přidáme kuřecí maso.

Tahle omáčka má prostě své kouzlo. Jde v ní cítit všechno - mrkve, zázvor, pomeranč i lehký náznak kokosu. Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně :-)

POZOR: Kdo nemá rád ostřejší jídla, vynechejte kajenský pepř a uberte zázvor, který je chuťově velmi výrazný. 

Přeji dobrou chuť!

11 komentářů:

  1. Já se musím přiznat, že zázvor absolutně nesnáším. Kdysi jsem právě jednu takovou zázvorovou omáčku k masu zkoušela a ta kombinace mi prostě nesedí.
    Ale na druhou stranu musím uznat, že na fotce to vypadá docela lákavě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, on ten zázvor má opravdu velmi charakteristickou chuť , to člověku musí sednout. Já to dávala ochunat bývalému a zatímco já mlaskala, on se jen zatřepal :D :D :D prý "tohle bych nemoh" :D a třeba přítel se po tom může utlouct, je ale fakt, že má rád ostřejší, jako já, což díky čerstvému zázvoru ta omáčka je :))

      Vymazat
  2. Moc ti děkuji za inspiraci, už vím co bude dnes k obědu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušeno (: Trvalo mi dva roky, než jsem se odhodlala tuhle omáčku vyzkoušet (:o Přítel mi dodal odvahy a musím říct, že jsme si oba moc pochutnali. Připomíná mi to svíčkovou (: Měla jsem to dost řídké - asi malé mrkvičky /: tak jsem zahušťovala, ale to vychytám... Díky a krásný den (;

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) přítel má tuhle také rád :) zkus pak příště třeba část vývaru vytáhnout do jiného hrnce a podle potřeby pak třeba přidat k omáčce, abys vychytala tu hustotu. Nebo tedy, jak píšeš, přidat více zeleniny :) Hezký den!

      Vymazat
    2. Taky dobrý nápad (; Měla jsem mrkvičky menší a holt jsem se bála, co kdyby nechutnalo... kombinace surovin je opravdu divoká... Dnes jsme měli zbytek k obědu (s přílohou) a ještě lepší - odležela se. Ještě teda super věc - omáčku na talíři přikápnout citronem... nějak mi přišlo, že mi tam něco chybí... taková ta kyselost brusinek nebo citronu k svíčkově :D Brusinky nebyly, ale ten citron... to je pecka (; Měj se (;

      Vymazat
  4. Objevil jsem to zde nedávno a dnes jsem ji připravil k obědu, byla vynikající a mě i manželce chutnala. Podával jsem ji s rýží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jiří :) S rýží jsem ještě nezkoušela, tak to prubnu :) Hezký den.

      Vymazat
  5. Kristino a s čím podáváte Vy? Příjemný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jím pouze samotnou omáčku s masem, zkoušela jsem brambory nebo těstoviny, ale nebylo to ono :) Tak vyzkouším ještě tu rýži :)

      Vymazat
    2. Těž jsme měli s rýží, ale já bych k tomu asi nejraději houskový knedlík stejně jako k svíčkové :D ...

      Vymazat