+10 důvodů, proč miluji podzim



Mám ráda všechna roční období. Ale vždy miluji nejvíc to, které má momentálně přijít :-) Čili na konci zimy budu milovat jaro, na konci jara se budu tetelit blahem nad nastávajícím létem, a přesně v těchto dnech si lebedím v podzimním počasí. Jo, podzim fakticky miluji. Dokonce i když prší, nechodím s deštníkem, jen natáhnu kapuci od bundy a jdu. Dokonce i když jsou mlhy a venku je vlezlá zima, dokážu si udělat doma pravou podzimní atmosféru a mám se doslova bohovsky.


V první řadě pro mne podzim znamená takovou předzvěst Vánoc. Začnu si psát seznamy a porozhlížím se po prvních dárcích a plánuji výzdobu a jaké cukroví ten rok napeču. Typicky podzimní náladu mi ale ze všeho nejdříve připomenou čaje. Skořicové, jablečné, pomerančové... čaje přes léto vůbec nepiji a tak se vždy na podzim začnu zásobovat. Není nad lepší pocit, než si vzít šálek čaje do postele nebo do křesla, zabalit se do deky a k tomu si číst.

Podzim pro mne znamená lokat horkou čokoládu a já miluji horkou čokoládu se šlehačkou a skořicí :-)
Podzim přináší jednu z mých tradic, kdy zalovím hluboko v šuplíku, kde jsou po část roku pozapomenuty teplé huňaté ponožky. Letos bych možná mohla zkusit uháčkovat své vlastní.
Jedině podzim má jedno neskutečné kouzlo - ranní mlhy. U nás bývají jako z pohádky.
Podzim, to je hra barev. Obzvláště v momentě, kdy se těmi barvami mohu brouzdat v parku. Miluji to šustění pod nohami :-)
Podzim, to je hloupá radost z pouštění draků a radost z dětí a jejich radosti, že jim ten drak letí :-)
Podzim, to je pro mne čas voňavých vosků a svíček.
Je to čas plandavých svetrů, teplých košilí, návleků a bezprstých rukavic.
Je to čas, když večer venčím psíka a s pohledem na jasný měsíc mi od úst stoupají mráčky páry.
Podzim, to jsou taky dýně! Dýňové koláčky a vyřezávané halloweenské dekorace :-) I my už tu svou máme a večer nádherně svítí, stejně, jako to mají v "jů-es-ej".
Nemůžu zapomenout na kvanta jablíček všude okolo, skořici a štrůdly! Mňam!
A v neposlední řadě, když je venku opravdu ošklivě, nikdy nejste tak vděční za teplo a vůni vlastního domova, jako právě na podzim!



Miluji podzim - třeba právě kvůli tomuto! Pět let chodím kolem zahrádek, jejichž plot je posetý "psím vínem". Listy jsou celý rok zelené, ale na podzim rudě červené! Letos se mi to podařilo vyfotit :-) 

Krásný podzim všem.

K.

11 komentářů:

  1. Já také podzim miluju. V dost bodech se shodneme.
    Svůj první podzimní čajík jsem si dala předevčírem se sestřenkou. ♥
    Svíčky už u mě začnou také brzy hořet, těším se na to! :))
    Jablíčka už do sebe hážu jedno za druhým. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky jo podzim je fajn jen kdybych nebyla nachlazená ale jinak tu atmosféru cítím taky. Příroda se rychle mění a ani se nenadějeme a budou vánoce.

    www.gilmorka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Sluší Ti to! A máš boží nehty, jsou na každé ruce jiný nebo se mi to zdá? :-) no a podzim jsi popsala krásně, mám ho po přečtení ještě raději :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anetko, děkuji... nehty mám fakt stejné :D ale když jsem se teď mrkla, opravdu to vypadá, že jsou na té levé světlejší, asi světlo, nevím :-)

      Vymazat
    2. Já jsem si říkala, jestli je to nějakej novej trend :-) Kristi, víš, že máš nastavený ověřování komentářů proti robotům? :D nevím, jestli to máš naschvál?

      Vymazat
    3. AHA!!! to musím opravit, díky, žes mi to napsala, Nesnáším roboty :D mně to nedělá, tak jsem myslela, že ani vám ne :) děkuju :)

      Vymazat
  4. Kristy, moc ti to na té fotce sluší!
    Mám skoro stejné názory jako ty. Přijde mi, že podzim je snad nejoblíbenějším obdobím. Mě trochu mrzí, že je září pryč, to mělo sluníčko ještě sílu. Teď je to horší, ale zase můžeme obdivovat ty barevné stromy a orosené pavučiny, což v září ještě nebylo. Mlha je kouzelná, projíždím jí ráno na kole srkz les a podel pole, fotím i když spěchám :-D.
    A abych se přiznala, být malá, pouštět s mamkou draky, těšit se na Vánoce..to bych s chutí vrátila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji :)) Jinak pravda, teď už sluníčko postrádá sílu, každý den se o 4 minuty zkracuje den :( ale naštěstí není uplakané počasí, tak se to dá :) a pavučiny jsem taky fotila :D narazila jsem opravdu na precizní práci pavoučků... :D

      Vymazat
  5. No tohle je článek přímo pro mě :) Zbožňuju podzim (a mnoho lidí to nechápe..)! Ty barvy, ten vzduch, ty ponožky.. ;) i když já tak hluboko v šuplíku hrabat nemusím, protože teplé ponožky vytahuji často :)
    Minule jsem šla pod řadou několika stromů a seshora se na mě snášelo barevné listí. Připadala jsem si jako v pohádce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jsi mi připomněla dnešní obrázek mých dětí :) Šli jsme parkem a synek se brouzdal listím a malá z toho měla takovou radost, že chytala záchvat smíchu :-D Tak málo stačí ke štěstí :)

      Vymazat