neděle 12. října 2014

Dýňový koláč se skořicovým toppingem


Tohle byl jeden z nejzvláštněji chuťových koláčů, jaký jsem kdy jedla. A také jaký jsem kdy pekla. Poprvé jsem používala ingredience, které jsem dříve nikdy nikam nedávala a výsledek byl tedy hodně zajímavý. 

Tohle je tak trochu, tedy ne trochu, ale zcela podzimní koláč, který vyloženě chutná právě v tomto období. Je skvělý vychlazený s teplým jablečným čajem, vyloženě jako siesta na odpoledne s nějakou tou knížkou po boku.

Mám ve zvyku péct jen málo, z celé várky jsem udělala 6 kousků, ale příště koláč nakrájím na kousků devět, takto se pak špatně držel a měl tendenci se lámat. Je neskutečně vláčný, křehký, měkký s naprosto nepopsatelnou chutí. 

Na těsto budete potřebovat:
1/2 hrnku dýňového pyré
1/2 hrnku mandlové mouky
2 rovné lžíce agave nebo medu
2 vejce
1 lžička vanilkové extraktu
1/4 lžičky soli
2 lžičky bio prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžíce kokosového oleje

Všechny přísady smíchejte, pečte na 175C zhruba 20-30 minut. Záleží na vaší troubě.

Na topping budete potřebovat:
1 lžíce kokosového oleje nebo kokosového másla
1 rovná lžička medu
1 lžička skořice
1 lžička lísko-oříškového krému (nemusí být)
směs nasekaných oříšků

Ve vodní lázní rozpusťte kokosový olej a med a přimíchejte také skořici. Máte-li oříškové máslo, můžete přidat lžičku. Já použila lísko-oříškové, které je naprosto jedinečné svou chutí. Toppingem polijte dýňové kostky, posypejte nasekanými oříšky, já používala vlašské a dejte do lednice vychladit. 

Dýňový koláč jíme lžičkou, doporučuji podávat s teplým jablečným čajem :-)

Vaše názory:

18 komentářů:

  1. Oooo mňam! A ten toping. V týdnu vyzkouším :) a co Eliška? Chutnal jí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elišce jsem dávala jen dýňové pyré s jablíčkem, mohla se po tom utlouct :)) Koláče nebo buchty nejí, zatím jii to přijde divné :D

      Vymazat
  2. Kristi, to vypadá suprově.... mám úrodu Hokaido, tak že by? :)

    OdpovědětVymazat
  3. ..zatím jsem s Hokaido nenavázala ten správný vztah, ale toto mě láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, tohle je už třetí recept, který s dýní zkouším :D a až tady jsem přesvědčená, že se povedl. Je to chuťově tak zajímavé, že to nedokážu popsat :)

      Vymazat
  4. Kristi kde kupuješ tu mandlovou mouku a jakou? Vypadá to lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, mandlovou mouku mají u nás ve zdravé výživě, ale tu samou jsem koupila na stránkách biosfera.cz. Nicméně, příště už ji asi kupovat nebudu, jsou to jen namleté spařené mandle, snad to zvládnu i doma. Navíc, já tento recept našla ve třech různých variantách a smíchala je dohromady, v jednom z nich ta mandlová mouka nebyla vůbec, byla nahrazená mandlovým máslem a v druhém místo mandlové mouky byla mouka klasická hladká (to byla trošku méně zdravá verze), tak to zkus i s ní, dle mého tím nic nepokazíš :)

      Vymazat
  5. Mám pro tebe typ na sváču - jako milovnice arašídového másla určitě oceníš 😉. Na kolečka nakrájený banán dát na 2-3hod do mrazáku, pak rozmixovat, přidat arašídové máslo a med a dát ještě na chvíli do mrazáku. A banánová zmrzka je hotová 😃!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Zuzi, miluji kombinaci banánu a arašídového másla, ale zmrzka mě nenapadla :) Já už se spokojím i bez medu, už jsem si zvykla bez něj, ale trvalo to :)

      Vymazat
    2. Našla jsem to na carujeme.cz, je tam spousta zajímavých typů. Teď třeba zkouším pro děti gumové medvídky.

      Vymazat
    3. Ty jsem tam také našla a chtěla bych je vyzkoušet, marně jsem dnes ale hledala po obchodech to malé medvědí vykrajovátko :) musím kouknout po netu :) pokud bys je dělala, tak se pochlub :)

      Vymazat
  6. Teda ten je, mňam! :P
    Já si už asi třetí rok říkám, jak musím něco dýňového ukuchtit, ale ještě jsem se nikdy neodvážila. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Super. Všechno mám zrovna doma. Jen... jak velky byl plech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. opravdu malinký, zhruba 20x15 cm. Dalo to jen šest kousků. moc často ve velkém nepeču :)

      Vymazat
  8. Týno a jak jsi dělala dýňové pyré? Jen rozmixovanou dužinu, nebo z pečené dýně??? Koupila jsem poprvé hokaido a chci zkusit tohle a dýňovou polévku... (; Dokonce jsem ani nevěděla, jestli kupuji správnou dýni :D Zachraň mě prosím... Další nepovedený koláč nepřežiju :D Díky Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško, zkus koláč jiný. Já sama jsem zrovna s tímto měla strašně moc práce, byl sice chuťově opravdu zajímavý a budu jej i letos dělat znovu, ale je kolem toho dost práce. Navíc si chci trošku pohrát s ingrediencemi, protože takto vyšel na dost peněz, do čehož se mi letos moc nechce :D
      Pyré jsem připravovala z uvařené dýně v malém množství vody a rozmixovala. Pečení jsem nezkoušela. :)

      Vymazat
    2. (: Děkuji za upozornění... stejně jsem se nenechala odradit, ale máš pravdu - koláč je docela pracný... Pyré jsem nakonec dělala z pečené dýně... Koláč je opravdu chuťově zajímavý, vláčný... nedala jsem topping, ale bílý jogurt a je to lahoda (; Ze zbytku dýně jsem zkoušela dýňovou polévku, ale ta mě nějak moc nenadchla... /: Mno snad seženu někoho, kdo ji sní :D Příjemnou neděli Týno (;

      Vymazat
    3. tobě taky :))) až jsem dostala na něj chuť :D pamatuji si, jak chutnal a byl opravdu prostě zvláštně jiný :) tak snad přes týden, papa a užívej sluníčka pokud to jde :)

      Vymazat