Pšenično-žitný chléb | Celozrnné housky

Vždycky jsem si myslela, že nemám na to, abych si doma zvládla upéct vlastní chleba a jiné pečivo. Všem jsem záviděla, že jsou tak šikovní a myslela si, že je v pečení chleba ukrutná věda a já to nikdy nedokážu. Faktem je, že upéct chleba je akorát časově dlouhá záležitost, nikoli náročná. Navíc, kdo by nechtěl mít jistotu, že si do vlastního pečiva nedáváte žádná "éčka" nebo zbytečný cukr. 

Asi mi to neuvěříte, ale recept na tento chleba mám od Ilony Csákové, která recept postovala na svém FB profilu.  Pekla jsem jej už dvakrát. Jednou v klasické troubě, podruhé v domácí pekárně, kterou jsem dostala od rodičů, protože ji nepoužívali. Chleba, co vidíte na obrázku, je z pekárny. Ale ten, který jsem pekla v klasické troubě mi přišel zkrátka lepší. Trouba je prostě trouba :-) A proto vám ukážu, jak jsem jej dělala já a rozhodně ho zkuste, zvládnete jej taky.


Smícháme následující ingredience ve velké míse:
1/2 kg bio hladké mouky
hrnek bio žitné mouky
1 polévková lžíce mletého kmínu (nebo klasického)
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce slunečnicových semínek
1 polévková lžíce lněného semínka
balíček sušeného droždí

Do těsta můžete přidat libovolná semínka podle toho, co vám chutná. Směs promíchejte, přidejte 2 hrnky studené vody a nechte přikrytý utěrkou v míse kynout 2-3 hodiny.

Zapneme troubu na 240°C a pekáč, ve kterém budeme chléb dělat 30 minut nahříváme. Je to proto, aby se nám těsto nepřipeklo k formě. Já nahřívala jen 10 minut a pak to nešlo od sebe :-D Ale zase nijak zvlášť se chléb nerozbil.

Poté pečte chléb 30 minut s víkem a 30 minut bez víka na 220°C. Nechte jej zcela vychladnout na mřížce. Opravdu jej nekrájejte dřív, těsto se vám slepí dohromady. Vlastní zkušenost, jsem holt netrpělivá :-D

Pro krátkodobé uskladnění je pro chleba nejlepší zabalit jej do lněné utěrky, jinak v chlebníku vydrží jak kupovaný tak doma vlastní pečený zhruba 2-3 dny.


Jak na celozrnné housky?

Celozrnné housky dopadly také naprosto skvěle. Recept na ně už nemám od paní Csákové, ale od Markéty, která je dělala podle kuchařky Dity P. Já si jen velmi decentně pohrála s ingrediencemi a dopadly famózně. S máslem byly naprosto luxusní... to se prostě nedá srovnat. Docela bych řekla, že tak, jak jsem si pochutnala na těchto houskách jsem si naposledy užívala podobnou chuť jako dítě, když šli naši pro teplé čerstvé pečivo do samošky a my si pěkně v sobotu ráno udělali společný dýchánek a jedli to také jen s máslem a solí. Delikátní záležitost. Tenkrát i ty rohlíky za něco stály. A tyhle mi tu dobu z dětství připomněly :-)

V míse smíchejte:
250 g bio hladké mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky
půl sáčku droždí
300 ml mléka
3 lžíce bílého jogurtu
3 lžíce másla nebo slunečnicového oleje
1 lžička soli
bílek na potření

Všechno smíchejte a dejte kynout na teplé místo asi 60 minut. Poté z těsta tvořte válečky a z nich klasické copánky. Pečte v předehřáté troubě na 180C zhruba 30 minut,

Ještě před pečením můžete housky posypat mákem či sezamem. Já to měla v plánu, ale byla jsem tak natěšená, že jsem na to zapomněla :-D 

Aby vám housky vydržely do druhého dne, tedy více než 6 hodin čerstvé, nejhorší, co můžete udělat, je dát je do mikrotenového sáčku, tak, jak to děláme v obchodech. Zkuste zainvestovat do speciálních bavlněných tašek, viděla jsem je v Kauflandu, ve kterých se rohlíky, housky a podobné pečivo dá skladovat tak, aby vydrželo déle čerstvé, neosychalo a neztrácelo na chuti. 

Dobrou chuť :-)


15 komentářů:

  1. Ty housky podle Markétky jsem už taky dělala, jsou dokonalé! :)

    http://www.myway-tofitness.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Ty musím zkusit. A děkuji za typ na skladování :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jeee, krásně se ti povedly! :)
    A jsem moc ráda, že jsi zase zpátky:)

    OdpovědětVymazat
  4. Housky od Markét jsem také zkoušela, luxusní! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Možná je ještě lepší kváskový chleba, recept je obdobný jen místo sušeného droždí tam dáš kvásek (sehnat ho by neměl být problém, existuje i tzv. kvásková mapa, najdeš si někoho v okolí, který ti trochu kvásku odlije a ty už si ho doma jen přiživuješ). Pokud bys chtěla, recept i postup dodám. Jinak ty housky vypadají luxusně 😉!

    OdpovědětVymazat
  6. V podstatě vůbec nekupuji pečivo v obchodě a už asi 2 roky si všechno peču sama (chleba, housky, bagety). Mám domácí pekárnu, která se mi minulý týden po....(no prostě polámala, samozřejmě týden po záruce), nicméně o víkendu jsem zadělala těsto "v míse" a napekla v "normální troubě" tak, jak je moje rodina zvyklá .)... určitě vyzkouším i "Tvoje" receptíky...a co se týká skladování, pokud nechcete investovat do tašek, pak použijte utěrku :)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..a ještě si dovolím malý tip - pokud chcete, aby bagety při pečení hezky držely tvar, pak doporučuji pořídit si plech na bagety :)
      http://pekarskyraj.cz/plech_na_bagety_derovany

      Vymazat
    2. To znám :D My máme teď jeden notebook v opravně, podělal se 3 týdny po záruce samozřejmě :D :D :D A jelikož je to HP a náhradní díly na to v servisu nemůžou sehnat, bude se to opravovat přímo v servisu HP :D Paráda... to zas bude pálka :D

      Vymazat
  7. Ty housky vypadají dokonale, určitě je vyzkouším :) Jen se chci zeptat, kolik housek se z jedné dávky udělá? (Aby byly zhruba stejně velké jako v obchodě)

    OdpovědětVymazat
  8. Slo by ty housticky i ze 100% zitne? Nebo musi byt cast z obyc.mouky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusit to můžeš, ale nevím, zda tím nebude příliš tuhé :(

      Vymazat
  9. houstičky zkusím, protože už jsem dělala i celé celozrnné, ale jsou brzy tvrdé, takže docela hodně práce a krátkodobý výsledek:) jinak super recepty jsou na fcb pečempecen. Já peču z kvásku /tedy občas/ a žitný chleba je suprový, skoro jako ten nahoře:)

    OdpovědětVymazat
  10. konečně chleba, který prošel i u mého muže :-) díky za recept, peču ho pravidelně:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak dobrý chleba jsem už dlouho neviděl

    OdpovědětVymazat