pátek 14. listopadu 2014

Jablečná šarlotka


Určitě budete recept znát, protože je ho plný internet. K mému překvapení byl pro mne něčím novým, když jsem jej objevila na polské stránce Tanec chutí. A jelikož má přítel dost rád cokoli s jablky a na štrůdl jsem neměla listové těsto a ani se mi jej nechtělo dělat, sáhla jsem po tomto receptu, který jsem měla již nějakou dobu uložený. Výsledek dopadl skvěle, jen se příště nebudu bát a narvu tam rozhodně více jablíček. Půl kilo bylo málo! Strašně málo :-)

Proč? Nešlo ani tak o chuť, jakože i možná to je fakt, jablíčka mi tam chyběly, ale jelikož má v závěru těsto zvláčtnět, respektive natáhnout šťávu z jablek, je nutné těstu onu možnost dopřát. Já se bála, že jablek tam bude přespříliš a udělala jsem chybu!!! Nicméně, výsledek dopadl i tak dobře a ačkoli se má nechat šarlotka vychladnout, snědla jsem hned tři kousky ještě horké :-D


Co budete potřebovat na těsto:

Do mísy prosejte 450 g mouky. Je vcelku jedno, jakou máte rádi či jakou používáte, já měla od každého trochu, tak jsem si namíchala hladkou, pohankovou hladkou, bramborový škrob a celozrnnou ovesnou krupici. Do této směsi přijde 1/2 šálku třtinového cukru (já používám tyto odměrky, jsou rozkošné), 1 lžíci třtinového vanilkové cukru a 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Přidáme 100 g másla, které do moukové směsi dáváme po kouscích, 80 g kokosového oleje (ne tekutého), zapracujeme do směsi a nakonec přidáme dvě vejce. Rukama vytvoříme hladké těsto, které si rozdělíme na polovinu a dáme na 30 minut do lednice.

Mezitím si připravíme jablíčka, respektive asi 1-1,5 kila jablek. Já dávala jen 0,5 kg a byla chyba takhle šetřit. Oloupete, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky a něco málo na malé kostky, kterými budeme zaplňovat "hluchá" místa. Jablka v misce zasypejte lžící třtinového cukru a skořicí dle potřeby. Tady jsem nešetřila a udělala jsem dobře ☺


Nyní si připravte plech, který vyložte papírem na pečení, jednu polovinu těsta vložte mezi dva papíry na pečení a rozválejte. Přendejte do plechu a uhlaďte do všech míst a růžků. Tuto vrstvu poklaďte připravenými jablkovými plátky a tam, kde vám vzniknou prázdná místa dejte kostky jablek. 

Druhou polovinu těsta rozválejte stejným způsobem a pak opět vyklopte, přikryjeme tím jablka. To, co je po krajích navíc odřízneme a dáme tam, kde je potřeba. Aby celá plocha byla pokryta.


Pečeme asi 30-40 minut na 180 C, poté vyjmeme, zaprášíme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Nejlepšího výsledku dosáhla šarlotka na druhý den, kdy celá velmi zvláčněla.

Pak už jen nakrájíme na kostky a opatrně přendáme na talířek jako dezert. Hodí se k ní kopeček šlehačky, brusinky (ty jsou použity v původním receptu) nebo jiný ovocný přeliv.



Nebojte se přidat více jablek. Koláč bude vyšší.


Při krájení teplé šarlotky buďte trpěliví. Šarlotka se přirozeně více drobí. Dobře se mi z plechu vyndávala klasickou vidličkou. Pokud tomu chcete zabránit, dopřejte koláči odpočinek až do druhého dne. Tehdy je vynikající a kompaktnější :-)


Druhý den byla šarlotka jemná, vláčná, nasála do sebe šťávu z jablíček a byla prostě luxusní :-) I příteli na druhý den chutnala mnohem víc. Už se těším na další várku, kterou budu dělat.


Nechte si chutnat ☺

K.

Vaše názory:

13 komentářů:

  1. Nebylo to moc suché? To těsto, jak se drobí, mě malinko irituje. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty opravdu nebylo, ani to nebylo moc drobivé, jen je to křehké... Ono jak to těsto nasákne tu šťávu z těch jablíček a jak si to těsto trochu odpočine, tak je to lepší, teď už to zkouším po pár hodinách a je to výborný :) Ale těsto určitě není "mokré", ono to takto má být, což mně osobně nevadí... ale chápu, že každý to má jinak, přítel má taky radši mokré buchty :) Ale i tak mu tohle chutnalo :)

      Vymazat
  2. Tak to musim o vikendu udelat! Taky miluju cokoliv, kde jsou jablka <3 a budu mit cely zkazeny vikend, jestli doma nenajdu vsechny ingredience :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *zapomnela jsem se zeptat, jestli by ten kokosovy olej sel necim nahradit? :)

      Vymazat
    2. Určitě dá, ta paní v původním receptu psala, že se místo toho může dát 100 g másla (takže celkem 200 g) :)

      Vymazat
    3. Tak, za den snědený skoro cely plech, vsem to doma strasne chutnalo, byla bozska! :)

      Vymazat
  3. vyzera to uzasne!


    Pozyvam na 5rocnu giveaway o balicek Bioderma kozmetiky, hodinky a voucher na 50€. Tu:
    http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/11/mega-naj-naj-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, mám dotaz, na jak velký plech jste koláč dávala,děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, dělám jen malé koláče, takže to byl plech zhruba 22x15 cm :))
      Ježiš, jak vidím ty fotky, mám chuť jej udělat znovu :D

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď, vypadá fakt moc luxusně, mám těsto v lednici a teď jdu na jablka

      Vymazat
  5. Bože, ach! To je vynikající a to jsem zvědavá na zítřek, až se to víc rozleží...díky za tip!

    OdpovědětVymazat