Jablečná šarlotka
Určitě budete recept znát, protože je ho plný internet. K mému překvapení byl pro mne něčím novým, když jsem jej objevila na polské stránce Tanec chutí. A jelikož má přítel dost rád cokoli s jablky a na štrůdl jsem neměla listové těsto a ani se mi jej nechtělo dělat, sáhla jsem po tomto receptu, který jsem měla již nějakou dobu uložený. Výsledek dopadl skvěle, jen se příště nebudu bát a narvu tam rozhodně více jablíček. Půl kilo bylo málo! Strašně málo :-)
Proč? Nešlo ani tak o chuť, jakože i možná to je fakt, jablíčka mi tam chyběly, ale jelikož má v závěru těsto zvláčtnět, respektive natáhnout šťávu z jablek, je nutné těstu onu možnost dopřát. Já se bála, že jablek tam bude přespříliš a udělala jsem chybu!!! Nicméně, výsledek dopadl i tak dobře a ačkoli se má nechat šarlotka vychladnout, snědla jsem hned tři kousky ještě horké :-D
Co budete potřebovat na těsto:
Do mísy prosejte 450 g mouky. Je vcelku jedno, jakou máte rádi či jakou používáte, já měla od každého trochu, tak jsem si namíchala hladkou, pohankovou hladkou, bramborový škrob a celozrnnou ovesnou krupici. Do této směsi přijde 1/2 šálku třtinového cukru (já používám tyto odměrky, jsou rozkošné), 1 lžíci třtinového vanilkové cukru a 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva.
Přidáme 100 g másla, které do moukové směsi dáváme po kouscích, 80 g kokosového oleje (ne tekutého), zapracujeme do směsi a nakonec přidáme dvě vejce. Rukama vytvoříme hladké těsto, které si rozdělíme na polovinu a dáme na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravíme jablíčka, respektive asi 1-1,5 kila jablek. Já dávala jen 0,5 kg a byla chyba takhle šetřit. Oloupete, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky a něco málo na malé kostky, kterými budeme zaplňovat "hluchá" místa. Jablka v misce zasypejte lžící třtinového cukru a skořicí dle potřeby. Tady jsem nešetřila a udělala jsem dobře ☺
Nyní si připravte plech, který vyložte papírem na pečení, jednu polovinu těsta vložte mezi dva papíry na pečení a rozválejte. Přendejte do plechu a uhlaďte do všech míst a růžků. Tuto vrstvu poklaďte připravenými jablkovými plátky a tam, kde vám vzniknou prázdná místa dejte kostky jablek.
Druhou polovinu těsta rozválejte stejným způsobem a pak opět vyklopte, přikryjeme tím jablka. To, co je po krajích navíc odřízneme a dáme tam, kde je potřeba. Aby celá plocha byla pokryta.
Pečeme asi 30-40 minut na 180 C, poté vyjmeme, zaprášíme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Nejlepšího výsledku dosáhla šarlotka na druhý den, kdy celá velmi zvláčněla.
Pak už jen nakrájíme na kostky a opatrně přendáme na talířek jako dezert. Hodí se k ní kopeček šlehačky, brusinky (ty jsou použity v původním receptu) nebo jiný ovocný přeliv.
Nebojte se přidat více jablek. Koláč bude vyšší.
Při krájení teplé šarlotky buďte trpěliví. Šarlotka se přirozeně více drobí. Dobře se mi z plechu vyndávala klasickou vidličkou. Pokud tomu chcete zabránit, dopřejte koláči odpočinek až do druhého dne. Tehdy je vynikající a kompaktnější :-)
Druhý den byla šarlotka jemná, vláčná, nasála do sebe šťávu z jablíček a byla prostě luxusní :-) I příteli na druhý den chutnala mnohem víc. Už se těším na další várku, kterou budu dělat.
Nechte si chutnat ☺
K.
13 Comments
Nebylo to moc suché? To těsto, jak se drobí, mě malinko irituje. :D
OdpovědětVymazatTy opravdu nebylo, ani to nebylo moc drobivé, jen je to křehké... Ono jak to těsto nasákne tu šťávu z těch jablíček a jak si to těsto trochu odpočine, tak je to lepší, teď už to zkouším po pár hodinách a je to výborný :) Ale těsto určitě není "mokré", ono to takto má být, což mně osobně nevadí... ale chápu, že každý to má jinak, přítel má taky radši mokré buchty :) Ale i tak mu tohle chutnalo :)
VymazatTak to musim o vikendu udelat! Taky miluju cokoliv, kde jsou jablka <3 a budu mit cely zkazeny vikend, jestli doma nenajdu vsechny ingredience :D
OdpovědětVymazat*zapomnela jsem se zeptat, jestli by ten kokosovy olej sel necim nahradit? :)
VymazatUrčitě dá, ta paní v původním receptu psala, že se místo toho může dát 100 g másla (takže celkem 200 g) :)
VymazatTak, za den snědený skoro cely plech, vsem to doma strasne chutnalo, byla bozska! :)
Vymazatto jsem ráda ... :)
Vymazatvyzera to uzasne!
OdpovědětVymazatPozyvam na 5rocnu giveaway o balicek Bioderma kozmetiky, hodinky a voucher na 50€. Tu:
http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/11/mega-naj-naj-giveaway.html
Dobrý den, mám dotaz, na jak velký plech jste koláč dávala,děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatŠtěpánko, dělám jen malé koláče, takže to byl plech zhruba 22x15 cm :))
VymazatJežiš, jak vidím ty fotky, mám chuť jej udělat znovu :D
Děkuji za odpověď, vypadá fakt moc luxusně, mám těsto v lednici a teď jdu na jablka
VymazatBože, ach! To je vynikající a to jsem zvědavá na zítřek, až se to víc rozleží...díky za tip!
OdpovědětVymazat:D ani mi nemluv, miluju to :)
Vymazat