Šlehačkové cukroví | Tvarohová miminka

Já vím, že nám chybí do Vánoc ještě týden, ale pokud jste doposud nezvládli cukroví anebo máte jiný důvod, proč jste jej letos nedělali, můžete zkusit můj tip na dva druhy toho nejobyčejnějšího cukroví, po kterém se jen zapráší. I když to v jednom případě není až tak cukroví, ale já jen na Vánoce nikdy nezapomenu udělat.

Šlehačkové cukroví

Je rychle udělané, rychle upečené a rychle ve stavu, kdy se dá jíst. Nepotřebuje žádné "proležení" a jsou na něj potřeba jen 4 ingredience.

250 g hladké mouky
120 ml smetany ke šlehání
125 g Hery

Všechny ingredience smíchejte, můžete nechat chvíli v lednici ztuhnout, aby se lépe těsto válelo, ale nemusíte. Z těsta můžete tvořit kuličky, které pak dáváte na plech s pečícím papírem nebo klasicky těsto rozválíte a libovolným vykrajovátkem děláte tvary. V troubě pečeme na 175 C, jakmile začnou kousky hnědnout, okamžitě vytahujeme. Pokud jste dělali kuličky, tak ještě teplé je obalte v moučkovém cukru, vykrojené tvary stačí cukřenkou zaprášit ☺





Tvarohová "miminka"

Nic snadnějšího a chutnějšího není, hodí se i kdykoli jindy, ale u nás mají místo právě na Vánoce jako nutnost, jelikož se po nich vždycky zapráší.

Budete potřebovat listové těsto, které koupíte kdekoli v obchodě, doma jej za pokojové teploty rozválíte a nakrájíte na kostičky. 

Smícháte měkký tvaroh s vanilkovým cukrem (vždy mi vystačí jeden na jedno balení listového těsta) a lžičkou na každý čtvereček dáte trochu tvarohu. Protilehlé cípy těsto přikládáme k sobě a tvoříme tak jakousi "peřinku". Před pečením pomažte vajíčkem smíchaným se lžící vody a pečte na 180 C. Opět jen lehce do zlatova a pak vytahujeme, můžeme a nemusíme zasněžit moučkovým cukrem ☺


Ať se podaří a chutnají ☺

K.

13 komentářů:

  1. Na to šlehačkové cukroví jsi mě už v minulém článku tak nalákala, že na zítra mám v plánu pečení:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dnes budu dělat zase, pro děti do školy :D Protože je to rychlé právě :D Tak ať se podaří :)

      Vymazat
  2. mě navnadily ti gumoví medvídci (teda jiné tvary, méďu nemám), prostě jsem je musela zkusit.. a teda výsledek hrůza :oD na chuť výborné, ale odešel mi tyčový mixér, takže v tom byly kousky a nedalo se to moc vykrajovat, mělo se to asi déle vařit a dala jsem tam málo želatiny, takže to bylo moc vlhké.. no a dorazila jsem to tím, že mě napadlo zkusit je dosušit v sušičce na ovoce a nedošllo mi, že teplý vzduch želatinu znovu rozpustí :oD radši počkám, až je vyzkoušíš ty ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D ale pobavila jsi mne :D no však uvidíme, co já s tím :D myslím, že to bude taky slast :D jsem taková patlala občas :D

      Vymazat
    2. super, ve studenu to znova ztuhlo, takže to, co se mi podařilo vyšťouchat ze sušičky, je jedlé :o) na misce s křížalami to bude vypadat celkem přijatelně :oD

      Vymazat
    3. :D si to dám jako výzvu ty medvídky :D děsíš mě, ale to nevadí :D a podle jakého návodu jsi to dělala?

      Vymazat
    4. no, zadala jsem na google domácí medvídky a první, co vyjel :o) teda tam byli myslím z borůvek nebo jahod, já to zkusila z pomerančů a jablek, což asi taky nebyl nejlepší nápad, pomeranče jsou hodně šťavnaté.. jsou rozhodně zvláštní, drží pohromadě jako bonbóny, ale na omak vlhké a trochu lepkavé jako želé na dort :oP

      Vymazat
  3. Jéé, šlehačkové cukroví jsem ještě nikdy nedělala. Ale letos jsme si doma řekly s mamkou, že toho tolik péct nebudeme, takže ten základ už máme napečený a obávám se, že s dalším druhem by mě vyhodila. :D
    Miminka jsou boží. :-) Miluju jednoduché recepty!

    OdpovědětVymazat
  4. dneska je ten den, kdy poprvé budu dělat šlehačkové cukroví....a to podle tvého receptu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak už to mám upečený - NEJLEPŠÍ! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem s dětmi pekla šlehačkové, raději hned dvojitou dávku a má tedy opravdu úspěch, řekla bych, že určitě polovina z jedné dávky zmizela sotva po pocukrovaní! Děkuji za bezva jednoduchý recept!

    OdpovědětVymazat