16 prosince 2014

Šlehačkové cukroví | Tvarohová miminka

Já vím, že nám chybí do Vánoc ještě týden, ale pokud jste doposud nezvládli cukroví anebo máte jiný důvod, proč jste jej letos nedělali, můžete zkusit můj tip na dva druhy toho nejobyčejnějšího cukroví, po kterém se jen zapráší. I když to v jednom případě není až tak cukroví, ale já jen na Vánoce nikdy nezapomenu udělat.

Šlehačkové cukroví

Je rychle udělané, rychle upečené a rychle ve stavu, kdy se dá jíst. Nepotřebuje žádné "proležení" a jsou na něj potřeba jen 4 ingredience.

250 g hladké mouky
120 ml smetany ke šlehání
125 g Hery

Všechny ingredience smíchejte, můžete nechat chvíli v lednici ztuhnout, aby se lépe těsto válelo, ale nemusíte. Z těsta můžete tvořit kuličky, které pak dáváte na plech s pečícím papírem nebo klasicky těsto rozválíte a libovolným vykrajovátkem děláte tvary. V troubě pečeme na 175 C, jakmile začnou kousky hnědnout, okamžitě vytahujeme. Pokud jste dělali kuličky, tak ještě teplé je obalte v moučkovém cukru, vykrojené tvary stačí cukřenkou zaprášit ☺





Tvarohová "miminka"

Nic snadnějšího a chutnějšího není, hodí se i kdykoli jindy, ale u nás mají místo právě na Vánoce jako nutnost, jelikož se po nich vždycky zapráší.

Budete potřebovat listové těsto, které koupíte kdekoli v obchodě, doma jej za pokojové teploty rozválíte a nakrájíte na kostičky. 

Smícháte měkký tvaroh s vanilkovým cukrem (vždy mi vystačí jeden na jedno balení listového těsta) a lžičkou na každý čtvereček dáte trochu tvarohu. Protilehlé cípy těsto přikládáme k sobě a tvoříme tak jakousi "peřinku". Před pečením pomažte vajíčkem smíchaným se lžící vody a pečte na 180 C. Opět jen lehce do zlatova a pak vytahujeme, můžeme a nemusíme zasněžit moučkovým cukrem ☺


Ať se podaří a chutnají ☺

K.