07 prosince 2014

Pradědův perník


Tento víkend byl ve znamení perníkové vůně u nás doma a já sáhla po jednom starém dobrém receptu a udělala jej krapet zdravější. Výsledek byl nejen chuťově daleko lepší, ale celý perník byl krásně nadýchaný a druhý den na snídani s čajem mi připomněl, jak jsem byla malá a baštila tuhle dobrotu u babičky, když jsme jako děti vylezly z chladného pokoje zpod péřových peřin do kuchyně. 

Přísady jsou uvedené na klasický velký plech.

Připravte si:
1 hrnek prosáté Bio hladké mouky
1 hrnek prosáté Bio polohrubé mouky
1 hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku kokosového oleje
2 vejce
1 vanilkový třtinový cukr
1 prášek do perníku
1 lžička skořice
1 lžíce kakaa
300 ml polotučného mléka


V míse smíchejte všechny ingredience kromě mléka, které přidáváme až nakonec. Mléko vlíváme pomalu a vždy metličkou vmícháme, aby nevznikaly hrudky. Možná budete potřebovat mléka i více než daných 300 ml, možná méně, mně to vyšlo zhruba na něco málo než čtvrt litr :)

Perník docela nabude, takže se nebojte, že byste jej po vlití na plech měli málo. Je možné přidat taky trochu jablek, pak ale vymačkejte šťávu a dejte méně mléka. 

Pečte na 160 stupňů. I tak bude perník za 15-20 minut hotov ☺

Dobrou chuť!

K.