Pradědův perník


Tento víkend byl ve znamení perníkové vůně u nás doma a já sáhla po jednom starém dobrém receptu a udělala jej krapet zdravější. Výsledek byl nejen chuťově daleko lepší, ale celý perník byl krásně nadýchaný a druhý den na snídani s čajem mi připomněl, jak jsem byla malá a baštila tuhle dobrotu u babičky, když jsme jako děti vylezly z chladného pokoje zpod péřových peřin do kuchyně. 

Přísady jsou uvedené na klasický velký plech.

Připravte si:
1 hrnek prosáté Bio hladké mouky
1 hrnek prosáté Bio polohrubé mouky
1 hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku kokosového oleje
2 vejce
1 vanilkový třtinový cukr
1 prášek do perníku
1 lžička skořice
1 lžíce kakaa
300 ml polotučného mléka


V míse smíchejte všechny ingredience kromě mléka, které přidáváme až nakonec. Mléko vlíváme pomalu a vždy metličkou vmícháme, aby nevznikaly hrudky. Možná budete potřebovat mléka i více než daných 300 ml, možná méně, mně to vyšlo zhruba na něco málo než čtvrt litr :)

Perník docela nabude, takže se nebojte, že byste jej po vlití na plech měli málo. Je možné přidat taky trochu jablek, pak ale vymačkejte šťávu a dejte méně mléka. 

Pečte na 160 stupňů. I tak bude perník za 15-20 minut hotov ☺

Dobrou chuť!

K.


10 komentářů:

  1. Vypadá výborně! Vidím vzadu na jednom z obrázků Mandelmus od Rapunzel? Chutná Vám? Já kupuju Mandel Creme a ten je teda výborný.... Jinak přeju krásný advent....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Je to od firmy Rapunzel, ale tahini. Špatně jsem si ale přečetla etiketu, respektive vzadu na etiketě píšou, že neobsahuje sůl a na obrázku je napsané, že je se solí, nevšimla jsem si toho :(( Takže tohle slané tahini nemám a nevím kam použít :( A taky přeji pěkný advent :)

      Vymazat
    2. Našla jsem recept na ''Petrželkový tahin dip'' k čerstvé zelenině. Vypadá dobře: Tahin, olivový olej, citronová šťáva, podmáslí, stroužek česneku, sůl, pepř, zelená petrželka. :-)

      Vymazat
    3. Děkuji, ještě mě napadlo to dát ke kuřeti, občas se to dělá, musím pohledat něco :D samotné slané mi to vubec nechutná :( fujky :D

      Vymazat
  2. Ahojda Nikki, zkoušela jsem tenhle perníček... Před chvílí vychladl a musela jsem ochutnat, protože je pro návštěvu... abych nedala něco co se mi nepovedlo... Tak dokonalý perník jsem v životě nejdela!!!! JE VÝÝÝÝBORNÝÝÝ!!! Musela jsem ho schovat... Je to na sežrání celého pekáče na posezení... A to jsem neměla polohrubou mouku a nacpala tam všechno možné... řekla jsem si že mandlová mouka je hrubší, tak ji tam bouchnu... pejsek a kočička hadr... a výsledek fantastický!!!! Díky! Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se povedl :) taky ho miluju :) je také zatím nej , co jsem dělala :) ať chutná i návštěvě :)

      Vymazat
    2. Mno čekám hvězdičky a doufám, že si šplhnu (:o

      Vymazat
  3. Vyzkoušela jsem a zamilovala se do něj. Opravdu výtečný. ;) Mouku jsem tedy použila špaldovou, to byla jediná malinká změna ;)

    OdpovědětVymazat