Honzíkovy buchty


K něčemu se vám přiznám. Když jsme byla dítě, nesnášela jsem tyto buchty. Nikdo je neuměl udělat tak, aby mi chutnaly. Ani ve škole, ani babička, ani nikdo jiný. S léty jsem si vsugerovala to, že tyhle buchty prostě nelze udělat jinak, než aby byly hutné a sotva klouzaly do krku. Navíc do toho vždycky někdo plácl buďto málo nebo zase až příliš náplně... zkrátka a dobře, do teď mne ani nenapadlo Honzovy buchty zkoušet. Až jsem narazila na jedny pohádkově vzhlížející v jedné skupině na FB a rozhodla se, že na základě nadšených ohlasů je zkusím i já. Dopadly opravdu naprosto pohádkově. A přesně takto jsem si tyto buchty představovala. To jak nadýchaně vypadají je chuťově snad ještě předčilo :-)

Já jsem si původní recept jen neznatelně poupravila a dělala z poloviční dávky, abych věděla, zda budu spokojená. Byla jsem moc, takže zde je návod a seznam ingrediencí.

500 g hladké mouky
50 g cukru
50 g rozpuštěného másla (ne Heru!!! ale máslo)
2 vejce
20 g droždí
rovná lžička soli
250 ml vlažného mléka
vanilkový cukr
kůra z 1 citronu

na náplň: kvalitní povidla nebo tvaroh s vanilkovým cukrem

Polovinu hladké mouky dejte do mísy, přidejte cukr, máslo, droždí, sůl a mléko, nechte si bokem 50-100 ml rezervu. Pořádně zamíchejte a nechte zhruba 20-30 minut kynout. Bude záležet, na jak teplém místě miska bude, mně kynulo pomalu, zhruba až po půl hodině jsem těsto vzala a šla s ním dál pracovat.

Po nakynutí do těsta zapracujte zbytek mouky, vanilkový cukr, citronovou kůru a vejce. Dobře zpracujte. Pokud bude těsto příliš tuhé, můžete použít zbytek mléka. A naopak, pokud bude lepivé a nebudete moci dostat těsto z prstů ani po zapracování, po troškách zapracujte ještě trochu mouky.

Nechtě hodinu kynout na teplém místě a během toho alespoň dvakrát těsto promačkejte v rukách.

Připravte si náplně, velkou lžíci, váleček (nebo skleničku), mašlovačku a do mističky olej.

Těsto ještě jednou propracujte v míse a velkou lžící si vykrajujte. Já se přiznám, že jsem měla problém odhadovat přesné množství, proto na plechu pak buchty nevypadaly jedna jako druhá, ale to na chuti neubralo, chce to jen školu :-)

Válečkem nebo skleničkou těsto rozválejte do asi 10 cm kruhu a naplňte. Tvaroh jsem plnila jen tak, že jsem jej dala lžičkou doprostřed , povidla jsem vždy jednu větší lžičku rozetřela po kolečku (asi 2 cm od krajů) a pak balila jako pytlíček, pořádně slepit. Každý takový pytlíček dáte tím smotaným směrem dolů na olejem vymazaný plech. Stejně tak každou takovou buchtu mašlovačkou potřete ze všech stran olejem, aby se buchty při pečení neslepily a šly krásně od sebe. Jak jsem psala, dělala jsem z poloviční dávky a tak jsem měla jen půlku plechu, vlezly se mi vždy čtyři vedle sebe. 

Postup vypadá strašně složitě, ale je to jen opravdu co nejpodrobněji popsané a moc práce s buchtami fakticky není. Sami uvidíte, že ten výsledek bude stát za to a buchtičky budou měkoučké a nadýchané jako polštářek :-)

Já pekla na 170C asi 20 minut, ale mám silnou troubu, hned tam všechno připeču. Možná bude nutné stupně přidat nebo dělat déle. Jakmile začne povrch hnědnout, budou za chvilinku.

Pokud uděláte, pochlubte se fotkou, moc ráda se podívám :)

K.


32 komentářů:

  1. No, ty jsou! Já se zatím buchtám taky vyhýbala, ale tyto mě hodně navnadily je vyzkoušet. Hezký den! Svatava

    OdpovědětVymazat
  2. Můj vztah k těmhle buchtám je stejnej, jako jsi popsala v úvodu - ale tyhle vypadají TAK DOBŘE, že ten názor asi změním! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chápu :) :D a teď jsou to momentálně ty nejlepší, co jsem kdy dělala :D bez kecu :D

      Vymazat
  3. Tyjo tyto buchty sem už neměla nějaký ten rok :O Parádní recept! :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  4. Už mi kyne těsto, tak jsem na to hodně zvědavá :) Asi udělám jen s tvarohem, to mám raději :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima, pak dej vědět, jak dopadly :) zapomněla jsem doplnit na kolik se peče, no toto :D

      Vymazat
    2. Nad tím už jsem spekulovala, ale jak vidím, tak jsi to doplnila..Peču je poprvé, tak mám celkem respekt :)

      Vymazat
    3. Vím jak se cítíš :) když jsem se na ně vrhla, tak jsem si říkala "teď se ukáže, jak jsem levá" :D hlavně je pořádně zalep s tím tvarohem, ať ti nevyteče :)

      Vymazat
    4. Nejlepší!!!!! Jsou chuťově strašně super!! Každá je pochopitelně vzhledově jiná :) Ale já jsem to tak plánovala :) Jistěže mě asi dvě praskly :) A pekla jsem jen o 5 min dýl..

      Vymazat
    5. Tak to jsem ráda :)) Já měla taky každou jinou :D To ještě musíme vychytat, chce to praxi :D Mně právě ty tvarohové taky trošku prosákly zespod, ale na chuti to ani tak neubralo :)

      Vymazat
  5. jen co konečně dojíme cukroví od vánoc, tak si upeču buchty, ňam :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Já tyto buchty miluji! Ale jenom od maminky, ta je umí skvěle! :) ..teď se po vánočním cukroví sladkým dobrotám obloukem vyhýbám :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tvarohové buchty, upečené z poloviční dávky (co kdyby nebyly tak dobré, jak píšeš), zmizely během dvou hodin. Dokonalé. Díky. Karolína

    OdpovědětVymazat
  8. Možná se zeptám hloupě, ale to se nepřipravuje kvásek zvlášť? Normálně to smícháš všechno dohromady? Je to výzva, asi je zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, určitě se nemíchá vše dohromady. Koukni znovu do receptu. Nejdříve z mouky, mléka, droždí, cukru a tuku základ, po vykynutí zbytek. :)

      Vymazat
    2. Jojo, to já nemyslela zas úplně všechny ingredience dohromady, jen jsem byla vždycky zvyklá u kynutých věcí udělat kvásek z mlíka, trochy mouky, trochy cukru a droždí a zbytek k tomu přidat až po vykynutí kvásku, tak jsem se jen chtěla ujistit, že to opravdu chápu dobře :) díky za odpověď

      Vymazat
    3. Nebojte se to tam mrsknout všechno, jak je napsáno :))) šoupněte k topení a vyleze to jedna báseň :)) Ať se zadaří :)

      Vymazat
  9. Tak já jsem buchty také zkusila, ale jsem asi "umělkyně", protože jsem je měla dost tvrdé :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No něco se muselo pokazit, protože já je dělala už dvakrát a dopadly skvěle :) Nechala jsi je pořádně nakynout? Na kolik jsi je pekla a jak dlouho? Dělala jsi z hladké mouky? Nezapomněla jsi například na tuk/máslo? někde musí být chyba.

      Vymazat
  10. Já dělala v neděli u rodičů z celé dávky a musím říct, že se povedly úplně bááááječně :D jelikož mamka neměla tvaroh, tak byly s jahodovou marmeládou a byly prostě skvělý!! příště určitě zas (tentokrát s tvarohem :-) ), prt byly téměř v cukuletu pryč - ségra si nabalila domů a našim tak zůstalo jen pár buchetek :D takže díky za recept!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, Peti :)) tak to má vypadat, rozebráno během chvilky :D

      Vymazat
  11. Jsem vůči těmto buchtám také odmalička neskutečný skeptik :D Dělávala je vždycky babička - s mákem - a já měla pocit, že se jimi zadusím, jak byly drobivé, tvrdé a prostě... ne :D
    Každopádně jak tak koukám na fotky a čtu ty ódy v komentářích, asi mi nezbývá, než jim dát šanci, díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, taky je babička dělala s mákem, a ještě byl ten mák takovej kyselej, já si vždycky myslela, že do toho dává citron a houby s octem, normálně do buchet valila žluklej mák :D fuj, když si na to vzpomenu :D Mám chuť ji donést ty svoje :D tedy "svoje" :))

      Vymazat
  12. Jelikož nejsem v kynutých těstech nijak zvlášť zkušená, chtěla bych se zeptat, co je myšleno větou "nechte si bokem rezervu"? Nerada bych to pokazila hned ze začátku, tak se raději ptám, co je potřeba nechat jako rezervu? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, je to napsáno "divně". bylo to myšleno pro mléko, je možné, že vám bude stačit třeba jen 200ml, ale pokud to tam dáte celé, nic se nestane, maximálně udělate to, co ja, kdyby těsto po přidání všech ingrediencí příliš lepilo, přidáte mouku. to poznáte, když to bude hodně lepit :) neuděláte jediný balíček, pak je třeba přidat mouku, po troskách zapracovat , až to bude ok.

      Vymazat
  13. Omg proc ja vzdycky koukam na takovyhle recepty v deset vecer !!! Ty udelam milujeme s pritelem buchty, hlavne tvarohovy. Me napada jde tam dat i ten vanickovej tvaroh bo je lepsi ten v alobalu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Effi.
      Já dávala vaničkovej normálně. Ten měkký. :) Jinak pokud budeš chtít, aby ti vydržel i do druhého dne, tak dělej půl na půl z mouky hladké a polohrubé. Údajně je prý z polohrubé druhý den lepší. Nevím ... u nás se nedožil do druhého dne ani z hladké :D

      Vymazat
  14. Tak dneska peču podle Vašeho receptu už asi potřicáté a uvědomila sem si, že nevim co budu dělat, až smažete web, protože stále nejsem schopná si recept opsat :-) Milujeme tyhle buchty. Kristyna

    OdpovědětVymazat