Indický chleba Paratha


Paratha je indický plochý chleba, který je na stole svých obyvatel každý den. Není to jen obyčejná placka, ale technikou zpracování se docílí několika násobně vrstveného chleba. Postup vypadá strašně složitě, ale když jsem se do toho pustila, bylo to snadné a nedalo se na tom nic pokazit... a ten výsledek... no neskutečná dobrota :) Paratha se dá dělat na mnoho způsobů, do těsta můžete dát různé druhy koření. Důležité je, aby byla placka tenká a základní těsto nesmí být hutné, ale na promáčknutí měkké. Já jsem chleba nedělala podle psaného postupu, ale podle video návodu od Manjuly, která ví o přípravě tutově svoje :-) 

Já se budu snažit ukázat vám, jak na paratha chléb jít, ale věřím, že vám video daleko více pomůže a až poté pochopíte, o čem tady mluvím :) Paratha se dá používat k jakémukoli jídlu, dá se samozřejmě i stočit se zeleninou, dá se podávat k omáčkám, k masu anebo se dá jíst jen tak samotné, což já vyzkoušela a na žádné ochutnávání s omáčkou nedošlo :D Padly okamžitě tři placky, byly vynikající.

Na tři chleby budete potřebovat:
hrnek hladké mouky (možno i celozrnné nebo to namíchat)
vodu
sůl
olej 

V misce smíchejte mouku, lžičku soli, lžičku oleje a za průběžného doplňování a hnětení těsta přidávejte vodu. Musíte vytvořit hmotu, která není tuhá, ale měkká, až se skoro lepí. Jakmile vypracujete těsto, natřete si ruce kapkou oleje a těsto v rukách poválejte, aby přestalo lepit. 

Těsto máte hotovo, rozdělte jej na tři kousky a připravte si plochu.


Pracovní desku nebudeme, jak je našim zvykem, sypat moukou, ale budeme pracovat s olejem. Takže plochu pokapejte opravdu troškou oleje a rozetřete rukou do kruhu, budeme na tom válet těsto.

Vezměte první bochánek, rozválejte na tenkou placku a poté pokapejte pár kapkami oleje, ty rozprostřete po placce. Je to nutné, tímto se vytvoří vrstvy. Pak placku od kraje skládejte na sebe, až vytvoříte dlouhý pásek, který má několik vrstev. Pásek stočíte do šneka a konce dejte pod šneka. Na obrázku jsem na to zapomněla, ale udělala jsem to tak. Opravdu moc doporučuji shlédnout video, kde je tento proces ukázaný a pochopíte ho lépe, než skrz psaný postup.


Nyní každého šneka opět rozválíme na naolejovaném povrchu a vznikne nám tak znovu placka, na které už jsou v kruzích patrné ony vrstvy, které jsme si vytvořili.


Pečeme z obou stran na pánvi s nepřilnavým povrchem. Můžete lehce potřít olejem, stačí opět jedna dvě kapky oleje. Pokud je těsto a placka správně udělaná, začne se vám nafukovat na několika místech. Nepropichujte a nechte tak. 


Po chvíli placku otočte a pečte, dokud se nevytvoří hnědé flíčky po povrchu jako na protější straně.


Chleba se jí teplý (můžete ještě na závěr potřít máslem či olejem), je křehký, chutný a báječně křupavý. Když jej budete trhat, uvidíte, že se vám skutečně vytvořilo několik vrstev.


Pevně věřím, že se vám chleba podaří a ohromíte s ním třeba svoji drahou polovičku :-) Chleba není příliš fotogenický, ale chuťově si jej zamilujete, věřím tomu :)

K.

10 komentářů:

  1. Teda ten je! :-)
    Musím ho udělat rodince.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem to šla hned vyzkoušet.. :D Je to dobrota :))

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá to krásně :o) jen mě teď přešla veškerá nálada na pečení, dkyž jsem ve zprávách viděla, co se přidává do mouky :o( ale až vyprchá roztrpčení, tak to zkusím :o)

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá hodně zajímavě, asi někdy vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  5. :O Jednoduché a zajímavé, díky za další nápad :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  6. Dneska jsem ho udělala a je výbornej!!! zkusila jsem teda půl hrnku hladké a půl hrnku špaldové mouky a super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že chutnal :))) já chtěla vyzkoušet z celozrnné mouky, ale bála jsem se, tak jsem pro jednou dala klasiku bílou :)) no bóooože :D ale ta špaldová byla určitě taky skvělá, také ji často používám, moje oblíbená :)

      Vymazat
    2. Z toho těsta dělam tortilly:-) ale tento postup určitě zkusím:-) Jinak z celozrne jsem zkoušela take ale ta mouka tam byla dosti citit takže placky se ani nesnědli:-(

      Vymazat
    3. No já si právě myslím, že by to nebylo ono. Zdravá strava jako jo, ale jakmile to nechutná, tak to je o ničem :D A postup vážně zkus, já ty placky také dělala předtím klasicky, ale tohle je něco jiného úplně :)

      Vymazat