Indický jablečný koláč


V první řadě si pojďme vysvětlit ten název koláče. Nikde na internetu neexistuje koláč džaldí-džaldí, jen u nás. Vyšel s tímto záhadným názvem dokonce již v několika našich kuchařkách a stejně jako mně, i několika lidem se nepodařilo najít originalitu tohoto pokrmu v receptech pocházející z Indie. Navíc jde o koláč, který dělaly už naše babičky a všude ve světě je znám jako jablečný koláč nebo dezert. Nebudu však předstírat, že i já jsem naletěla a dokonce tento koláč řadu let díky časopisu Apetit považovala za unikátní exotický pokrm. No co, takové džaldí-džaldí určitě chutná lépe a zaujme více než obyčejný jablečný koláč :-)

Původní recept od čtenářky pro časopis zde

Každopádně jsem se trochu vrtala v množství surovin, hlavně cukru, na mne ho tam je až příliš v původním receptu. Jak vidíte, není potřeba žádného vajíčka a přesto se koláč povede. 

Na dno zapékací misky dejte polovinu sypké směsi, poklaďte nastrouhanými jablky, zasypte druhou polovinou sypké směsi a zalijte rozpuštěným máslem. Směs nesmíte uplácat, jinak jí máslo neproteče. Prostě ji na dno a na povrch nasypte, můžete mističkou trošku ťuknout o ruku, aby se směs rozprostřela. Já dělala variantu první.


Koláč pečeme na 160-170 stupňů, než nám povrch zezlatoví. Chce to hlavně pomalinku, aby se máslo neseškvařilo. Nechte poté vychladnout!!!


A takto již vypadá výsledek. Krása! Krása! A co teprv ta chuť :-) Bylo to vynikající a Eliška mi nekompromisně vzala ke konci vidličku a vyhazovala mne od misky způsobem, že mi odtahovala ruku a říkala rezolutní NE! :D Jablka ji moc chutnají a takto to pro ni bylo ve spojení s těstem novinka. 

11 komentářů:

  1. Krása! Tento koláč také miluju! Jak tvarohový, tak jablečný!

    OdpovědětVymazat
  2. no vida, já ho dělám podle receptu, který se jmenuje prozměnu Maďarský jablečný koláč :oD jen to máslo nerozpouštím ale sypu nahoblinkované.. a taky byl ten původní hrozně moc cukrový :o)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá dobře!
    a taky velice jednoduše:-P
    chci se jen zeptat, jak dlouho se to cca peče? chápu chápu, do zlatova .. ale jen jestli je to zhruba deset minut nebo třeba zhruba půl hodiny nebo třeba zhruba hodinu ...peču jednou za uherský rok, takže nejsem v tom tak zběhlá... s jak dlouhou dobou počítat, jestli si to upeču ráno před prací nebo to raději nechat na volný čas:-) děkuji za odpověď!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasný :) podle mne ta varianta 1 bude delší než 2. Tu první jsem dělala zhruba těch 25 minut (taky záleží na troubě), ale podle mne varianta 2 by mohla být rychleji, tím, že je to máslo přímo už v té mouce, tam by to tak dlouho trvat nemuselo, podle mne do 15 minut to v předehřáté troubě bude hotové.

      Vymazat
  4. Děláme variantu 2 ale místo jablek dáváme hromadu tvarohu :) :3

    OdpovědětVymazat
  5. Kristinka, prosim ta, aky mas priemer tej misky? Pecenie v malom mi vyhovuje, tak aby som zhruba vedela aka je to davka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to také vyhovuje v menším, tohle je mistička jen 12,5 cm široká a 4 cm hluboká :) aspoˇto píší v tom obchodě :) ale odpovídá to :)

      Vymazat
    2. A podľa slovenského kalendára máš dnes meniny :) Tak všetko najlepšie :)

      Vymazat
    3. Jééé, to je milé, že sis vzpomněla, moc děkuju :))

      Vymazat