Poctivá čočková


Miluju čočku. Jsem asi jediná doma, kdo je schopnej se jí nepřejíst a komu fakticky chutná. Proto jsem si minulý týden udělala hrnec polévky jen sama pro sebe, upekla si k tomu pravý domácí chleba se spoustou semínek (dýně, slunečnice a piniové oříšky) a měla jsem vystaráno na dva dny :-) Čočka je nejen bohatá na "pomalé" sacharidy, ale také na bílkoviny, takže nic špatného. 

Přiznám se, že mám ráda čočkovou polévku pěkně hustou, což je vidět na obrázku a od toho se bude také odvíjet recept. Pokud máte raději řidší, prostě přidejte více vývaru a je to :-) Sami uvidíte, jakou konzistenci bude vaše polévka mít.

Na polévku:

  • Přes noc namočíme 120 g čočky v 250 ml vody
  • Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou menší cibuli a 1 větší mrkev, přidáme na kostičky nakrájené 2 párky (vybírejte kvalitní) a zhruba 2-3 minutky restujeme. 
  • Pak přidáme na kostičky nakrájené 3 větší brambory, utřené 3 stroužky česneku, připravenou čočku i s vodou, ve které jsme ji namáčeli, přidáme 2 lžíce sladké mleté papriky, 2 lžíce worchesterové omáčky, 2 lžíce majoránky a zhruba 5 minut takto vaříme a občas promícháme. 
  • Nyní zalijeme 0,5 litrem masového vývaru, přivedeme k varu a pak stáhneme a takto na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut nebo než nám brambory změknou. 
  • Dochutíme solí (mořskou, himalájskou) a podáváme s pečivem.
Polévku zvládne každý, i začátečník, nedá se na tom nic pokazit. 
Přeji, ať vám chutná stejně jako mně, dělám ji takto už léta :)

K.


3 komentáře:

  1. ach, ta vypadá naprosto úžasně, určitě ji zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj ja milujem cocku tiez, tvoju verziu polievky vyskusam.
    mam jeden recept na zdravu cocku hlavne jedlo- namocenu par hodin cocku 2-3 v horsom pripade staci aj 1hodka, uvaris v malom mnozstve vody do mierne makka, ja to robim v papinaku kde ked zasyci, tak vypnem a necham dojst cca30minut, potom cocku osolis, ocitronujes mierne, prelejes olivacom /trochu viacej/ a posypes vydatne petrzlenovou vnatou, moze ale nemusi byt k tomu vajicko podavame to bez brambor len toto proste sicilske jedlo nizkorozpoctove ale velmi vyzivne mnam ahoj

    OdpovědětVymazat