30 Days of Yoga s Adriene Mishler


Nepamatuji si, že by v mém životě nastal moment, kdy bych jógou pohrdala nebo ji zneuctila. Vždycky jsem k ní měla respekt. I když jsem poslední necelé tři roky trénovala s činkami, skákala přes švihadlo a pumpovala svaly na bradlech, čas od času jsem si zacvičila i jógu. Pokaždé jsem se po ní cítila báječně a pokaždé jsem si říkala, že ji musím zařazovat častěji, protože ty účinky, které na mne měla, byly osvěžující a překvapivé. Přesto jsem se k józe samotné musela neustále přesvědčovat, jelikož jsem měla pocit, že když nebudu drtit bicepsy a funět po burpees, něco mi uteče. Zvrat nastal na konci minulého roku, kdy jsem si dávala předsevzetí. Jedním z nich bylo, že se více zaměřím na jógu, na základy a budu se jí opravdu učit. Jak jsem brouzdala netem, narazila jsem na jógu s Adrien, která mi byla okamžitě velmi sympatická a po shlédnutí jejího blogu jsem narazila na projekt pro rok 2015, 30 Days of Yoga. Jaká to náhoda?! Okamžitě jsem se do kurzu zapsala a hned po Novém roce se na jógu vrhla.

30 Days of Yoga je projekt zdarma, který je k mání jak na You Tube, tak i na oficiální stránce Yoga with AdrieneJá jsem si celý program od Adriene zakoupila za drobný poplatek, kterým jsem chtěla vyjádřit poděkování této skvělé dámě, protože si to opravdu zaslouží. 30 Days of Yoga obsahuje jedno video na každý den v rozmezí od 12 do 35 minut. Záměrem nikdy nebylo nazývat tento program výzvou/challenge, protože o to Adriene nešlo. Jejím cílem je seznámit co nejširší veřejnost s jógou a s jejími benefity. Je jedno, kdy si těchto třicet dní jógy zacvičíte, jestli v lednu nebo v létě. Dokonce je jedno, za jak dlouho to zvládnete, jestli za měsíc nebo za rok. Každopádně hrozí, že si jógu s Adriene zamilujete stejně jako já. Tak jako před třemi lety přišla Jillian Michaels a bylo to přesně to, co jsem potřebovala, stejně tak jsem v ten nejvhodnější okamžik objevila jógu s Adriene a den co den se těšila na to, až si vytáhnu podložku, děti usnou a já si budu moci zacvičit. Za ničím se nehoníte, jen objevujete sebe, své možnosti, zjišťujete, co se vám líbí, co vám v józe vyhovuje - ostatně, to je motem celé této skvělé série - Find What Feels Good - kterým jsem si sama vyzdobila svoji skříňku.


Začátky pro mne byly opravdu těžké. Chci říct, samotná videa a samotné cvičení těžkými nebyly, začínalo se pozvolna, učila jsem se dýchat a poznávala jsem základy. Měla jsem však obrovský problém s koncentrací. Neustále jsem se vrtěla, byla nervózní z toho, že nemám pohyb, na jaký jsem byla doposud při cvičení zvyklá, neuměla jsem se zklidnit, šili se mnou doslova všichni čerti. Nedokázala jsem se ani soustředit na sebe, na samotné cvičení a myslí mi pořád putovaly kraviny. Trvalo mi asi týden, než jsem poprvé začala vnímat to, že jsem klidnější a že si to opravdu užívám, takový ten "aha, tak tohle je ono, to se po mně asi chce" efekt. Pak už se cvičení stále lepšilo a lepšilo. Sice mám ještě stále problém vydržet po cvičení jen ležet, na chvíli relaxovat, hned vstávám a už po sobě uklízím, ale to se časem poddá :-) Každopádně teď, po odcvičení celého programu, jsem natolik zamilovaná do tohoto stylu cvičení, že můj původní záměr, že se vrátím k HIIT, na dobu neurčitou odkládám.

Na závěr bych ještě ráda řekla, že Adriene v tomto programu dělá hatha jógu. Nikoli power jógu, jakou známe u Jillian Michaels nebo Zuzky Light. Ale klasickou, ve které se setrvává déle v určitých pozicích a nevyužívá se prvků z klasických bodyweight tréninků, kde je zaměření na svalovou hmotu větší. Já až nyní vidím, jaká chyba byla cvičit power-jógu bez toho, aniž bych si prošla základy a pochopila, jak se správně a plynule přechází do různých pozic (asán).

30 Days of Yoga jsem si skutečně oblíbila, podlehla jsem mu a propadla tomuto poklidnému cvičení. S Adriene to ani nemohlo dopadnout jinak. Je milá, legrační, nezapře své herecké kořeny a září z ní taková pohoda, že vás zcela jistě nakazí.

A jak to máte vy s jógou?

K.
c) yogawithadriene.com          Facebook Community

21 komentářů:

  1. Moc děkuji za skvělou recenzi! Já se asi "klasického" cvičení ještě vzdát nedokážu, taky jsem daleko za tebou - teď objevuji Zuzku Light, kterou střídám s Bobem Harperem, občas si dám i něco od Jillian.. Ale myslím, že jógu zkusím zařadit k tomu... a do toho roka těch 30 videí snad dám..a třeba mě to chytne.. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jako obvykle inspirativní článek ! Chci se taky pustit do jógy, neb vážně potřebuji, asi ze všeho nejvíc zklidnit. Od nového roku hledám na netu, něco co by mě oslovilo, ale v češtině a zatím jsem nenašla .... ale určitě najdu, nebo si to najde mě :) Teď stále ještě musím spíš hubnout ,ale na jógu určitě dojde. Děkuji za článek

    OdpovědětVymazat
  3. Před týdnem v pondělí jsem taky tento projekt začala cvičit, vždy ráno ještě před snídaní a musím říct, že protažení je to skvělé. Sice budu mít od pátku na týden pauzu, protože budu týden mimo a nevím, jestli budu mít možnost i tam cvičit, ovšem po návratu se k ní vrátím, protože si těch 30 dní chci zkrátka projít. Adriene je skvělá, milá, veselá, ... Sice odpoledne ještě skáču přes švihadlo nebo běhám, zkrátka dělám něco výbušnějšího, ale stejně cítím, jak se svým způsobem uklidňuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nikki, skvelý článok. Milujem jógu a cvičím ju už nejakú tú dobu, ale radšej uprednostňujem knižnú formu. Skúšala som cvičiť aj s Adriene, ale pri jej cvičení som sa nedokázala dokonale uvoľniť. Neviem prečo, ale to ako tam počas cvičenia hovorila, tak to mi strašne vadilo :) Možno je to len o zvyku, neviem. Jóga je u mňa jediné cvičenie u ktorého dokážem vydržať dlhodobo, teda okrem pilates (ktoré tiež odporúčam vyskúšať) a ktoré ma neprestane nudiť ani po niekoľkých rokoch cvičenia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé, že to některým lidí vadí, když je to komentované :)) Určitě nejsi první, já to i chápu. Mám to jinak, já to zase potřebuju slyšet :D Možná je to taky tím, že to ještě tak neumím, potřebuji průvodce, až se naučím sestavy, tak si sama vystačím. Nicméně, stejně ti doporučím od ní z téhle série Day 30, protože ten je jedinej nemluvenej, je to závěr celého projektu a Adriene si tam prostě sundala mikrofon, pustila hudbu a cvičila, to by se ti možná líbilo :)
      Na pilates se taky chystám, to si piš :D

      Vymazat
  5. takova nahoda..... ja si zrovna pred nasla video s jogou, ze uz se teda na ni konecne vrhnu!
    Moc diky za tenhle clanek :-)

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj Kristinka, na tuto recenziu som cakala, odkedy si spomenula, ze skusas jogu. Ja som niekedy cvicila pilates, strasne ma bavil, no prisiel HIIT (aj vdaka Tebe )a ten ma pohltil. Nedavno, ked som si chcela zacvicit, ale len nieco lahsie, som si pustila pilates znova. Strasne som sa nudila, nevedela som vydrzat v jednej polohe, nebavilo ma to. To iste joga, nudaaa a tiez mi vadilo, ze Adriene rozprava a vnutorne som sa modlila nech uz prejde do dalsej polohy, nech uz nieco robi. Nakoniec som to vypla, ze ja nato nemam nervy. Rozhodla som sa, ze budem jogu cvicit po HIITe. To mi tiez nevydrzalo. Ale tvoja recenzia ma povzbudila, ze postupne to ide, preto joge dam urcite este sancu. Vsetko dobre prajem a daj vediet ako sa ti dari dalej. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi :)) Jako bys mi mluvila z duše :) On ten nervní pocit "nicnedělání" při józe postupně odpadne, když se tomu člověk věnuje vážně denně. HIIT je hrozně divoký a přestup z jednoho na druhé je opravdu kumšt. Možná zkus power-jógu. Já s ní také teď začnu pomalinku, je to vlastně bodyweigh trénink smíchaný s jógou, dělá ho i Zuzka, Jillian a na YT je toho také plno. Možná by ti to vyhovovalo víc. :) Ať se daří.

      Vymazat
  7. Tak ja se priznam na jogu sem jeste "nedorostla" a mrzi me to.. Zkousela sem zatim jen zuzkyL. Dvd s jogou a proste me to nebavilo, taky sem se nudila, neslo mi to, neumim se uvolnit, meditovat atd. Ale libi se mi to, libi se mi co nekteri dokazou, ale nemam na to momentalne "nervy":) verim ale ze k tomu jednou "dozraju" tak jak postupne ke vsemu.

    OdpovědětVymazat
  8. Na tento článek jsem čekala! :-) Super, že jsi o Adriene prozradila více.
    Jógu jsem jednu dobu zkoušela, ale moc mě nechytla. Jednou jsem byla i na vedené lekci, ale z nepochopitelného důvodu už jsem na další nešla. U nás na ZŠ, kterou mám asi 5 minut od domu, je jóga 2x týdně, ale bohužel v časy, kdy se mi to nehodí. Ale na Adriene určitě alespoň mrknu. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Krasne napisana recencia. Tesim sa a dakujem :-). Celkom si ma namotivovala. Nachvilku sa citim, akoby som bola na mojom starom oblubenom blogu (moje telo...) ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Krasne napisana recencia. Tesim sa a dakujem :-). Celkom si ma namotivovala. Nachvilku sa citim, akoby som bola na mojom starom oblubenom blogu (moje telo...) ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. ((: Ahojda Nikky... Moc pěkný článek... Nějak mi to připomíná mě :D Pro jógu jsem se nadchla u Zuzky, ale po tom, co jsem odcvičila něco z klasické jógy a začala chodit na klasickou jógu na kurz, tak jsem se k videím od Zuz ještě nevrátila (myslím jógu, ne hiit)... Chodím na Vinjása jógu a má lektorka je super... btw mám pro Tebe na vyzkoušení super recept... Používáš mail z mojetelo.cz? Ať můžu poslat (; Doufám, že se máš fajnově. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím naprosto o čem mluvíš, já si teď dala dvakrát v únoru power jogu od Zuzky a to se vůbec nedá srovnat, to snad ani není jóga :D chybí mi tam tolik klasických věcí pro jógu specifických, dříve mi to nepřišlo, teď to vidím :)) recept klidně pošli na kris.cechova@gmail.com :))

      Vymazat
    2. Přesně jak píšeš... U klasické jógy člověk vypne... a jóga od zuz mi přijde jako hodně vysoký level pro ty co jógu ovládají, protože když ne, tak to člověk vlastně dělá blbě i když se snaží jak mezek, protože nemá základy jógy... Recept posílám, jen doufám, že ho už dávno sama neděláš doma :D.

      Vymazat
  12. Taky jsem teď na Adriene a její 30 days of yoga narazila. Hledala jsem něco pro začátečníky o rozumné délce, kterou možná budu mít šanci odcvičit. Na youtube je toho mraky, ale tohle mě zaujalo. Že by karma? ;.-) Zatím sice mám za sebou jen day one, ale líbilo se mi to a doufám, že mi děti budou občas dopřávat tento prostor, protože jsem taky dospěla do bodu, kdy je nespíš jóga zrovna to, co právě potřebuji. Cvičila jsem ji v těhotenství a byl to určitě jeden z faktorů, které přispěly k příjemnému a téměř bezbolestnému porodu (a to si všichni mysleli, že budou komplikace). Adriene je mi nesmírně sympatická, takže se těším na příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, já osobně si myslím, že jóga je při tehotenství naprosto perfektní záležitost. Hodně pomůže s porodem :-) Tedy s průběhem :-) Já teď objevila další slečnu na jógu, není sice tak zábavná jak Adriene, ale má také skvělé videa a udělala 90 denní jógu program :D Tak jsem zvědavá a dnes s ní začínám :-)

      A přeji ti hodně štěstí s novými začátky ve cvičení... při dvou dětech žádná sranda, co? :D Jinak jsem k tobě koukala a musím říct, že jsem také včera přemýšlela, že si zašpásuju s Jillian :D po dlouhé době... tak uvidíme , jaká bude nálada :)

      Vymazat
  13. Ahoj Kristi, no já jogu miluju :) ...po prvé jsem se s ní setkala ve 2012, když jsem si zaplatila 10 úvodních lekcí bikram yogy, což je sestava vycházející z hatha jogy a hned po první hodině jsem věděla, že je to přesně to ono :) ... ale časově to nevycházelo chodit, tak jsem se k ní vrátila přesně o Vánocích minulého roku a do konce srpna letošního roku jsem chodila kolikrát i denně. Ted´ mám malinkou pauzu a zase začnu chodit. No a v té pauze si zase zkusím něco s Jillian, což už jsem neděla hodně dlouho, takže to asi bude mazec, ale jak jsi psala v jiném článku... joga je na jiný svaly a je o zklidnění, na druhou stranu HIIT asi potřebuju také ... prostě blíženec asi....vím, že jsi také v blížencích, tak mi budeš rozumět ;) . Sledovala jsem Tvůj předešlý blog a jsem ráda, že zase píšeš, hezky se to čte. Eliška vyrostla a je kouzelná a Tobě to samozřejmě sluší pořád :) ... jo a jelikož ted´nechodim na bikram děkuji za odkaz na Adriene ... určitě vyzkouším, ale pro dnešek jsem rozhodlá pro nějakou Jillian ... už mi chyběla. Měj se krásně, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji moc :) Vidíš, já jsem se zase s nastávajícím podzimu musela vrátit k józe, protože jsem potřebovala uklidnit. Cvičení s činkama jsem se dlouze vyhýbala asi 4 týdny a pak jsem pochopila, že je asi zase "ten" čas :) Ať se ti moc daří :)

      Vymazat
  14. Ahoj, moc dekuji za clanek. Uz dlouho hledam jogu pro zacatecnika a je toho opravdu hodne. Jen jsem si rikala,zda je dobre pro zacatecnika, ktery moc nerozumi tomu,co rikaji, cvicit jogu v anglictine. Ja jen kvuli tomu,abych hned od zacatku necvicila spatne...Dekuju moc :)

    OdpovědětVymazat