pondělí 2. února 2015

Domácí gumoví medvídci


Konkurence firmy Haribo asi nebudu, ale přesto není nad pocit, udělat si doma vlastní verzi gumových/želatinových medvídků. Když jsem nápad na domácí medvídky uviděla na netu, říkala jsem si, že to snad nemůže fungovat... ale zvědavost byla velká a já prošla hned několik zahraničních návodů, jak na gumové medvídky, protože lidi tyhle pamlsky milují po celém světě, nejen děti.

Výroba vlastních medvídků není vůbec složitá, vlastně spíše naopak. Bylo to snadné, rychlé a skvěle se u toho zabavil i synek, že si vyrobil vlastní bonbony. Prozatím jsme zkoušeli jen jednu příchuť, protože jsem chtěla vědět, "co z toho vyleze". Hotoví medvídci jsou měkčí, než jaké známe ze sáčků z obchodu, takže jsou skvělé pro menší děti.


Budete potřebovat buďto silikonové formy na bonbony nebo také postačí vykrajovátko. Já si jedno takové koupila na trhu, ale je k mání i na internetu. 

My jsme zvolili jablečnou příchuť, ale bonbony lze udělat prakticky z čehokoli. Z jakékoli ovocné šťávy nebo i džusu (vybírejte kvalitní, takové, které nejsou z koncentrátu a bez přídavku cukru), ale i ze samotného ovoce, které rozmixujete nebo odšťavníte. Můžete si tak vyrobit různě barevné medvídky - pomerančové, jahodové, borůvkové, banánové, třešňové...

Co budete potřebovat na bonbony:

kastrůlek
metličku
nádobu/formu na bonbony

1 šálek (250 ml) ovocné šťávy
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce třtinového cukru/medu/javorového sirupu/agave
3 lžíce želatiny

Postup je velmi jednoduchý. Nejdříve si připravte veškeré věci blízko sebe, ať máte vše po ruce. V kastrůlku na mírném plameni pomalinku zahřívejte džus, citronovou šťávu a vybrané sladidlo. Vezměte metličku a do už velmi teplé tekutiny přisypávejte želatinu a rovnou metličkou soustavně směs "šlehejte". Želatinovou směs přiveďte k varu a OKAMŽITĚ odstavte z plotny. Směs bude velmi horká, dejte pozor, ať se kolem vás nemotají děti. Nalijte tekutinu do silikonových forem. Pokud nemáte, vezměte nádobu, do které směs vlijete. Já dávala tekutinu do malého plecháčku na buchty. Důležité je, aby výška tekutiny neklesla pod 0,5 cm a nebyla ani příliš vysoká (max do 1 cm). Raději si nádobu před celým tím procesem vyzkoušejte, abyste věděli, do jaké výšky bude 250 ml tekutiny sahat. Pak nádobu nebo silikonové formy opatrně přeneste do lednice a nechte 2-3 hodiny chladnout. Poté s dětmi můžete vykrajovat medvídky nebo i nožem nakrájet libovolné tvary. 


Gumoví medvídci jsou v podstatě zdravé. Želatina je dobrá na klouby a obsahuje jen bílkoviny, žádný tuk, cholesterol, ani cukr. Na rozdíl od kupovaných gumových medvídků, kdy jeden sáček obsahuje až 70 kostek cukru, ty doma dělané jsou o tuto nálož ušetřeny. 

Budu ráda, když si je vyzkoušíte a dáte vědět, jak jste dopadli :-)

K.


Vaše názory:

24 komentářů:

  1. ty jsou krásní :o) já se jich po prvotním neúspěchu trochu bojím, ale když píšeš, že to je snadné.. a máš je jenom měkčí? já je měla i takové jako vlhké a lepkavé a ani po několika dnech neuschli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jsou měkčí a možná malinko vlhčí, ale lepivé mi ani nepřijdou. Oni ty bonbony máchaj ještě v mouce těch továrnách, tak možná proto jsou v tom sáčku nelepivé a člověk má pocit, že jsou suché. A aby nebyly vlhké... nevím, možná více želatiny nebo méně tekutiny? netuším... ale mně se zase jako povedly no :D a děti už je "zbagrovaly" :D :D :D

      Vymazat
    2. mno, možná to ještě někdy zkusím, abychom měli co bagrovat a luxovat :oP když budou lepkat, tak si vyrobím modifikovaný škrob a obalím je v tom :o)

      Vymazat
  2. Teda, tak to je boží. Nikdy jsem neslyšela o domácí výrobě, budu to muset zkusit. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají lákavě! Až budu mít chuť něco bagrovat, tak je určitě zkusím! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna včera jsem na podobný recept narazila a byla z něj úplně nadšená. Budu to muset zkusit, protože bonbony jsou mojí velikou slabinou. Mohla bych je jíst furt, což vzhledem k tomu, jak cvičím a chci vidět výsledky, není moc vhodné :)
    Nevíš, jak dlouho pak takovéhle bonbony vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Tery, mají v lednici takto vydržet několik týdnů. Nám jedna dávka vydržela do rána :D

      Vymazat
    2. :D Děkuju za odpověď :D Bohužel to u sebe vidím na stejný výsledek :D

      Vymazat
  5. Je ty sou krasny, uz sem taky narazila na tenhle recept na netu ale jeste se nedokopala vyzkouset. Myslis ze by sel misto zelatiny Agar? Nemam s tim zkusenost teda vubec:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Effi, u receptů agar vždycky zmiňují jako náhradu, takže to určitě můžeš zkusit :)

      Vymazat
    2. Dovolím si odpovědět za Nikki :) Ano, já je znám z agaru: http://carujeme.cz/domaci-gumovi-medvidci-malo-kalorii-zadny-pridany-cukr-a-zcela-prirodni/

      Vymazat
  6. Nádhera! Při cvičení si dopřeju tak max 1 bonbon denně a to ještě dopoledních hodinách a stejně s výčitkou.. Tohle je super :) konečně nebudu mít takové výčitky :D
    O víkendu mám o zábavu postaráno :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je bomba! Dítě mám na bonbonky sice ještě malé, ale já si ráda dám :) Jenom musím sehnat nějakou fajnovou formu nebo vykrajovátko :)

    OdpovědětVymazat
  8. To je bezva recept! :-)
    Určitě s bráškou vyzkouším. :P

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Kristí, robila som ich z pomarančoveho džúsu a vôbec som nepridala cukor/med. Sú síce trošku kyslejšie, v´daka citronu, ale vôbec to nevadí. :) Píšem len preto, ak by to niekoho zaujímalo, tak je aj takáto varianta. :)
    VĎaka za super recept! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím pomerančovým džusem to je velmi zajímavé, mám tu kopu pomerančů, tak je udělám z nich :-)

      Vymazat
  10. Tak jsem je dneska zkoušela, protože už jsem se na to chystala fakt dlouho. No a už jsou tři hodiny v ledničce, zkoušela jsem vykrajovat... a rozpadají se :/ Asi málo želatiny. Ale nevzdám se, protože prostě chci domácí bonbóny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :( Určitě by se rozpadat hmota neměla. já ji měla krásně jednotnou, i při vykrajování to byla naprosto bezproblémů. Ostatně, jinak by tady ten tip na medvídky nebyl :D Možná to chce více želatiny nebo méně tekutiny. ještě mne napadlo, zda třeba lednice chladí pomaleji... zkusit mrazák by také bylo řešení. ;)

      Vymazat
  11. Hezký den, tak jsem dnes vyzkoušela své první želáky. 300 ml odšťavněného ovoce a 2 sáčky želatiny v prášku Natura. Příprava velmi snadná, kvalita želatiny taky dobrá (co se týče hutnosti, želáci dobře drží tvar). Nepřidávala jsem, žádný cukr. Želáci mají dobrou konzistenci, ale chuť není moc výrazná. Navíc jde čichem i chutí celkem dost cítit samotná želatina. Rozhodně se nevzdávám. Jsem ráda že se želáci nerozpadají. Příště přidám trochu cukru a vyzkouším jinou želatinu. Máte nějaký tip? Petra

    OdpovědětVymazat
  12. Málo sladké lepivé hodně želatinové jak slisk fuj nema to vůbec nic společného z humivima medvídky mrzi mě to

    OdpovědětVymazat