Domácí krémový sýr alá Lučina


Vždycky jsem si říkala, jak to ta babička dělá, že vytáhne sýr z bavlněné utěrky a skvělé chutná. I když na první pohled to moc chutně nevypadá. Přeci jen mi bylo "náct" a celý ten babiččin tajemný proces vypadal podivně. 

Teď je mi o dvacet let více a všechna její tajemství už dávno nejsou tajemstvím a hrozně ráda doma zkouším něco nového. A tu jsem si vzpomněla, že jsem kdysi chtěla vyzkoušet domácí sýr z jogurtu a jelikož jsem měla před víkendem v lednici krapet přejogurtováno, vyzkoušela jsem vlastní sýr podobný té skvělé Lučině, kterou známe z obchodů. Tu tedy miluji. A říkala jsem si, že tím nic nepokazím, maximálně vyhodím jeden jogurt :-)

Jak už jste pochopili, k výrobě sýru nepotřebujete nic víc než bílý jogurt. Pokud možno čím tučnější, tím lepší. Někteří k jogurtu přidávají ještě smetanu nebo zakysanou smetanu. Dokonce jsem viděla stejný sýr i z řeckého jogurtu, ale pokud se bojíte experimentovat a obáváte se výsledku, obětujte jeden bílý jogurt.

150 g kelímek mi vyšel na dvě pomazání jedné tmavé housky. Čili asi pro jednoho, i když je otázkou, kolik si toho namažete na pečivo.

Postup:
  • Připravte si sítko, hrnec nebo mísu, bavlněnou látku, kousek provázku (nemusí být).
  • Látkou vystelte sítko, to pak vložte nad mísu nebo hrnec. Dno sítka by se nemělo dotýkat dna. Budeme potřebovat prostor na odkapanou syrovátku z jogurtu. 
  • Jogurt mírně osolte, zamíchejte a vylijte do vystlaného sítka, o a provázkem uvažte. Pokud nemáte provázek, stačí látku prostě stočit. 
  • Takto nechte v lednici do dalšího dne (nejlépe 24 hodin). Přes látku a sítko vám syrovátka z jogurtu odkape a zůstane jen krémová konzistence téměř shodná s Lučinou
  • Takto sýr můžete ještě ochutit třeba česnekem, bylinkami nebo kořením, záleží na vaší chuti.
Já jsem si dala k sýru nakrájený pórek a to bylo něco neskutečného. 
Mňam. 
Vypadá to, že si od teď budu Lučinu dělat doma vlastní a ušetřím spoustu peněz :-)

K. ♥



4 komentáře:

  1. Lučinu miluji, tohle vidím už po několikáté. Po návratu z Dánska to musím určitě vyzkoušet! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto domácí Lučinu mám tuze ráda! <3 Musím si ji brzy zase udělat. :-) V obchodech se prodává za nekřesťanské peníze, takže je mi škoda za ni utrácet, i když je lahodná.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to skvělé! :-) Zkoušela jsem to kdysi s 10% jogurtem a nebylo to úplně ono, ale to záleží na chuťových buňkách člověka. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. My si to doma dělám s jogurtem a zakysanou smetanou. Je to mňamka a hlavně teď na jaře s pažitkou :)

    OdpovědětVymazat