16 února 2015

Květákový 'cous-cous' se sušenými rajčaty

 

Není kuskus, jako kuskus a tenhle pokrm si na ten pravý kuskus skutečně jen hraje :-) Ale vypadá tak, že? Jak už sám název napovídá, jedná se o jídlo s nízkým podílem sacharidů a určitě si na své přijdou i vyznavači paleo stravování. Celý pokrm totiž obsahuje pouze zeleninu a tuky. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo jako samostatný pokrm, třeba na večeři.

Na 3-4 porce budete potřebovat:

1 střední květák = 4 šálky květákového "kuskusu"
2 stroužky česneku
1 šálek pórku
1 šálek sušených rajčat (i naložené v oleji)
olej (cca 3 lžíce)
mořskou sůl, pepř

Pro měření používám tyto odměrky, jsou strašně fajn a Eliška si je půjčuje i na hraní do vany :)

Květák dáme na kousky do mixéru a mixujeme do té doby, než z něj získáme konzistenci podobnou kuskusu. Použijeme vyšší pánev nebo hrnec a na oleji (dokázala bych si představit i kokosový v tomto receptu) osmahneme na tenká kolečka nakrájený pórek a utřený česnek. Až pórek trochu změkne, přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata. Pokud jste si kupovali v sáčku, je nutné je nejdříve dát do hrnku s vodou, aby nasály tekutinu. Pokud budete používat v oleji, pak se zase chuť celého pokrmu bude dosti odvíjet od toho, jaké koření výrobce použil. Přisypeme květákový "kuskus" a vaříme, dokud není celý květák prohřátý a trochu změklý. Cílem není květák rozvařit, nechceme mít z pokrmu kaši :-)
Nakonec ochuťte mořskou solí a pepřem.

Dobrou chuť :-)

K.