Květákový 'cous-cous' se sušenými rajčaty


Není kuskus, jako kuskus a tenhle pokrm si na ten pravý kuskus skutečně jen hraje :-) Ale vypadá tak, že? Jak už sám název napovídá, jedná se o jídlo s nízkým podílem sacharidů a určitě si na své přijdou i vyznavači paleo stravování. Celý pokrm totiž obsahuje pouze zeleninu a tuky. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo jako samostatný pokrm, třeba na večeři.

Na 3-4 porce budete potřebovat:

1 střední květák = 4 šálky květákového "kuskusu"
2 stroužky česneku
1 šálek pórku
1 šálek sušených rajčat (i naložené v oleji)
olej (cca 3 lžíce)
mořskou sůl, pepř

Pro měření používám tyto odměrky, jsou strašně fajn a Eliška si je půjčuje i na hraní do vany :)

Květák dáme na kousky do mixéru a mixujeme do té doby, než z něj získáme konzistenci podobnou kuskusu. Použijeme vyšší pánev nebo hrnec a na oleji (dokázala bych si představit i kokosový v tomto receptu) osmahneme na tenká kolečka nakrájený pórek a utřený česnek. Až pórek trochu změkne, přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata. Pokud jste si kupovali v sáčku, je nutné je nejdříve dát do hrnku s vodou, aby nasály tekutinu. Pokud budete používat v oleji, pak se zase chuť celého pokrmu bude dosti odvíjet od toho, jaké koření výrobce použil. Přisypeme květákový "kuskus" a vaříme, dokud není celý květák prohřátý a trochu změklý. Cílem není květák rozvařit, nechceme mít z pokrmu kaši :-)
Nakonec ochuťte mořskou solí a pepřem.

Dobrou chuť :-)

K.





31 komentářů:

  1. To vypadá dobře, ukládám si a určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. to je super nápad, jen co bude trochu levnější květák, tak to zkusím :o) lákalo by mě to i z brokolice, ale ta by asi byla na kaši...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květák je teď skutečně strašně drahý, byla jsem pro něj v Kauflandu a květák velký jak pěst stál 45 Kč, zlodějina :D Tak jsem šla shánět jinde.
      Brokolice mne také napadla, chuťově to bude úplně jiné a určitě by to také stálo za pokus :)

      Vymazat
    2. nevydržela jsem a zkusila jsem stejně nasekanou brokolici, ale namíchala jsem jí do masových nudliček se zeleninou a bylo to teda výborné, vypadalo to jako zeleně obarvený kuskus a chutnalo jako brokolice :o))) květák ale určitě bude na chuť jemnější

      Vymazat
    3. no, supr, díky za tip, já ji určitě taky vyzkouším nějak podobně :)) i ten květák se určitě hodí k masu, jak jsem to ochutnala, hned se mi vybavilo maso :D taková low-carb příloha :))

      Vymazat
  3. Já jsem tuhle dělala květákové mufiny, tak určitě vyzkouším i tohle :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, jestli bych se z toho najedla, ale vypadá to tedy nádherně! :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to na lehkou večeři stačí, když měl člověk celý den bohatý, tak jako já :D Ale jak jsem psala, určitě bych to viděla jako přílohu k nějakému masu :)

      Vymazat
  5. Ahoj, to vypadá výborně - určitě vyzkouším.
    Chtěla jsem se zeptat, jestli si nečetla knihu Čtyřhodinové tělo od Timothyho Ferrise.
    Pokuď ano, co si o tom myslíš ?Konkrétně myslím ten životní styl slow-carb diet.
    Díky P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, nečetla. Myslím, že low-carb není špatný, mnoho lidí jej dodržuje, aniž by o něm vědělo, protože nemají takovou potřebu sacharidů. Jinak , co se týče zařazení do jídeníčku, je to dobré krátkodobě, jsou po něm rychle výsledky. DLouho době je to spíše neudržitelné a výsledky jsou nakonec totožné s tím, kdo low-carb nedržel, pokud jde o hubnutí. Mně se osvědčilo jako prostředek pro rychlé spalování tuku např. před nějakou akcí. Proto se ve fitness soutěžích zařazuje tato metoda právě před soutěžemi ;) K.

      Vymazat
    2. Ono to není low-carb, ale slow-carb (ze sacharidů doporučuje jíst jen luštěniny, 1x týdně cheat-day).Já jen, že to držím 14 dní a úplně suprově mi mizí madýlka lásky
      a stehna - partie, který mi nikdy nešlo sundat.Kniha je zajímavá sama o sobě (ale teda 600,-), takže doporučuju :).Pa P

      Vymazat
    3. oh, promin, já četla low-carb :) už bylo na mne pozdě :)
      pokud ale vyřadíš sacharidy a jíš jen luštěniny, tak se stejně docílí podle mého low-carb stravování. To je pak samozřejěm účinné rychle, jak jsem psala, pokud ale změníš stravování po času, všechno se to vrátí zpět. Takže to chce mít pevnou vůli, pokud chceme, aby to mělo dlouhodobý efekt. Tak to prostě je.

      Vymazat
    4. PS: já knihy o stravování nekupuju :D nemám doma ani jednu. Ale třeba se někdo nechá inspirovat :)

      Vymazat
    5. JJJ, máš úplnou pravdu, že pokud vyřadíš sacharidy a jíš jen luštěniny, tak docílíš vlastně low carb.Rozdíl pro mě asi je, že díky luštěninám nemám hlad, protože mě hodně zasytí :).Teď jsem byla týden na horách a jedla normálně ( i buchtičky se šodou, borůvkové knedlíky atd. ...mňam ) a vůbec jsem nepřibrala, takže hurá.A třeba to někomu pomůže...jak říkáš :).Pa

      Vymazat
  6. To vypadá moc dobrře, už jsem zkoušela květákovou pizzu a moc mi chutnala, tohle vyzkouším :) děkuju

    OdpovědětVymazat
  7. Prosím tě, kde nakupuješ ty sušená rajčata? :) Já je jednou potkala v Albertu, ale za hroznou pálku. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Páji, ty sušená rajčata v sáčku jsou opravdu drahá, stojí snad přes 50 Kč, já koupila v Kauflandu u pultu, kde se prodávají pomazánky, saláty a sýry. Ale viděla jsem je i ve skle v Bille, tam měli dokonce snad 5-6 různých těch sklenic. Ale také kolem 40 Kč. Taky jsem byla překvapená, že jsou docela drahá. A je toho málo. Nejlevněji vyjdou tedy na vážení u pultíku. tam jsem měla 100g za 30 kč, a byl toho opravdu celý šálek.

      Vymazat
    2. Díky moc, tam by mě to vůbec nenapadlo hledat. :) Našla jsem to přesně tam dnes úspěšně v Albertu. A hned jsem si to musela vyzkoušet. :D Sice jsem si to ještě trochu poupravila (nejsem nějak nikdy schopná dodržet recepty), ale chutná to výborně! :)

      Vymazat
  8. Ahojky, mohla bych tě poprosit...? Nemůžu zde dohledat tvoje skvělé články o IF. Potřebovala bych utříděné informace a názory. Tvoje články se mi líbily. Kde je prosím najdu? Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, veškeré články z fitness, které jsem psala, budou stále pod hlavičkou Moje tělo :) Takže musíš na stránku mojetelo.cz a zítra tam bude ke stažení kompletně všechno, co se IF týče a bylo to na původním blogu, jo? :))

      Vymazat
    2. Jsi skvělá, jsi moje motivace. Díky moc.

      Vymazat
  9. To by mě tedy nenapadlo, že jde o květák, na fotce to prostě vypadá úplně jako kuskus! :) Ideální recept právě na večeři, když už chce člověk jen něco lehkého. No a sušená rajčata, to je láska nestárnoucí :)
    _______________________
    Mimochodem, u mě na blogu se koná GIVEAWAY o keramické mističky, kdyby ses chtěla zúčastnit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, já už na to u tebe koukala, ale já vůbec nevím, zda se zúčastnit mám :D Už se stalo, že jsem se v jedné soutěži účastnila, vyhrála jsem, a hned blogerku napadali, že to bylo podvodem, protože jsem vyhrála já :D prostě konec :D tak nevím nevím :( mističky se mi hrozně líbí. ale lidi jsou zlí prostě :(

      Vymazat
    2. Jé, na lidi se vyprdni a pojď do toho ! Blbci se najdou vždy a všude, bohužel :/ Moc dobře to znám. Ale člověk se tím nesmí nechat rozhodit. Vím, že sis zažila s lidmi na blogové sféře svoje, upřímně Tě obdivuji, jak jsi to všechno ustála :D

      Vymazat
  10. Tak sem dneska komecne koupila kvetak a ukuchtila to, vynikajici!! Udelala sem si k tomu falafel z cervene repy ( mam ted naky lusteninovy obdobi😃)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam a já zas vyzkouším ten falafel :D
      červenou řepu jsem dnes taky měla, jen uvařenou a pokapanou citronem a byla jsem řpekvapená, jak je to dobrý :D samozřejmě k masu ♥

      Vymazat
  11. Jj vyzkousej je to namka ja delala podle tohohle receptu co na me vyskocil na fb nedavno http://fresh.iprima.cz/recepty/falafel-z-cervene-repy jen misto mouky sem dala jemny ovesny vlocky a to jen jednu lzici a davala sem dve vejce bo mame naky malicky a krasne sem upatlala 10kouli jo a dala sem i trosku horcice:) dej pak vedet jestli chutnalo:)

    OdpovědětVymazat
  12. Jinac ja repu pecu v troube v alobalu vetsinou bo ted hodne davam syrovou do smoothie v kombinaci s kefirem a nakym ovocem namka a nebo jeste salat syrovou repu+jablicko i se slupkou nastrouhat zakapnout citronem/limetkou troska oleje a namka:) omg ja dycky na necem ujedu a pak to jim mesic v kuse...😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkouším, řepu tu mám, vlastně všechno, akorát cizrnu musím koupit ... během týdne udělám... už se těším :)) Jak něco objevím, a chutná to, tak to pak jím furt taky :D

      Vymazat