06 února 2015

White cake / Bílý koláč


To jsem si zase něco vymyslela. Navíc to není úplně nejzdravější, ale dělala jsem, co mi síly stačily :-) Výsledek je fantastický, sklidil úspěch a tak s tímto bílým koláčem přicházím i za vámi. 

White cake se v Usa prodává jako sypká směs pro výrobu koláčů a dortů. Já jsem se nechtěla smířit s tím, že se "bílé" těsto nedá udělat jinak a tak jsem hledala a hledala, až jsem našla. Dala jsem dohromady, jak už je mým zvykem, hned několik variant, sepsala si je na tři papíry a v kuchyni samozřejmě všechno dělala úplně jinak - jak už je mým zvykem :-) 

Kdo má rád jemnou chuť kokosu, přijde si na své. Výroba tohoto koláče je vlastně velmi jednoduchá a rychlá, přitom finální výsledek vypadá luxusně a po první vidličce "ochutnavač" přestává mluvit. Můj koláč testovala maminka, která se doslova rozplývala a jak sama řekla: "Mmmmm, ten je fantastický... mmmm, z čeho to je?"


No, já vám to teď prozradím.

Příprava koláče:
  • Předehřejte troubu na 150C. 
  • V misce vyšlehejte 125 g změklého másla s 1/2 šálkem cukru
  • Smíchejte šálek hladké mouky s šálkem polohrubé mouky a 1 lžící kypřícího prášku do pečiva
  • Připravte si půl šálku kokosového krému a půl šálku polotučného mléka (celkem 250 ml).
  • Jak mouku tak mléka nyní budeme střídavě metličkou zašlehávat do másla s cukrem. Pořádně zpracujte. 
  • Nyní ze 4 bílků uděláme sníh a poté jej do těsta zapracujeme.
  • Těsto vylijeme na plech, který jsme si vytřeli máslem a vysypali moukou.
  • Pečeme zhruba 20-25 minut, záleží na typu trouby.
Kokosový krém (Coconut cream) pro vás možná bude záminkou, proč tento koláč nedělat, protože nebudete vědět, kde jej sehnat. Kokosový krém u nás kupuji v plechovce u vietnamců, kteří prodávají ovoce a zeleninu. Údajně jej najdete také mezi likéry v obchodech, určitě seženete i na internetu. Lze jej vyrobit také doma z mléka, kokosu a másla. Kokosový krém je skvělý v tom, že je jemný, opravdu jen decentně nasládlý a pokud je udržován v chladu, drží i topping na koláči a nerozpouští se. 


Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme zhruba 10 minut mírně vychladnout. Poté jej propícháme vidličkou.


Koláč celý přelijeme půl šálkem kokosového krému, metličkou rozprostřeme tak, aby nám krém natekl dovnitř koláče. 

Jakmile koláč nasaje veškerou tekutinu, necháme vychladnout.

Připravíme si topping:
  • Ten můžete udělat ze šlehačky, ale já jsem chtěla koláči trochu ulehčit a smíchala jsem měkký tvaroh s kokosovém krémem a (vanilkovým) moučkovým cukrem. Nemusíte potírat hned celý koláč, stačí jen ten kousek, který zrovna připravujete. 
  • Topping posypte strouhaným kokosem, já měla Bio, který je naprosto famózní, rozdíl tam určitě je. 
  • Můžete, ale nemusíte přidat ještě sekané oříšky. Pokud nebudete používat oříšky, můžete vyzkoušet kokos narychlo opražit pěkně do světle hněda, chce to jen hlídat a často promíchávat, ať se vám nespálí. 


Doufám, že vám bude chutnat, je to delikatesní a určitě tím ohromíte ne jednu návštěvu či vašeho muže :-)

Dobrou chuť,

K. ♥