pátek 6. února 2015

White cake / Bílý koláč


To jsem si zase něco vymyslela. Navíc to není úplně nejzdravější, ale dělala jsem, co mi síly stačily :-) Výsledek je fantastický, sklidil úspěch a tak s tímto bílým koláčem přicházím i za vámi. 

White cake se v Usa prodává jako sypká směs pro výrobu koláčů a dortů. Já jsem se nechtěla smířit s tím, že se "bílé" těsto nedá udělat jinak a tak jsem hledala a hledala, až jsem našla. Dala jsem dohromady, jak už je mým zvykem, hned několik variant, sepsala si je na tři papíry a v kuchyni samozřejmě všechno dělala úplně jinak - jak už je mým zvykem :-) 

Kdo má rád jemnou chuť kokosu, přijde si na své. Výroba tohoto koláče je vlastně velmi jednoduchá a rychlá, přitom finální výsledek vypadá luxusně a po první vidličce "ochutnavač" přestává mluvit. Můj koláč testovala maminka, která se doslova rozplývala a jak sama řekla: "Mmmmm, ten je fantastický... mmmm, z čeho to je?"


No, já vám to teď prozradím.

Příprava koláče:
  • Předehřejte troubu na 150C. 
  • V misce vyšlehejte 125 g změklého másla s 1/2 šálkem cukru
  • Smíchejte šálek hladké mouky s šálkem polohrubé mouky a 1 lžící kypřícího prášku do pečiva
  • Připravte si půl šálku kokosového krému a půl šálku polotučného mléka (celkem 250 ml).
  • Jak mouku tak mléka nyní budeme střídavě metličkou zašlehávat do másla s cukrem. Pořádně zpracujte. 
  • Nyní ze 4 bílků uděláme sníh a poté jej do těsta zapracujeme.
  • Těsto vylijeme na plech, který jsme si vytřeli máslem a vysypali moukou.
  • Pečeme zhruba 20-25 minut, záleží na typu trouby.
Kokosový krém (Coconut cream) pro vás možná bude záminkou, proč tento koláč nedělat, protože nebudete vědět, kde jej sehnat. Kokosový krém u nás kupuji v plechovce u vietnamců, kteří prodávají ovoce a zeleninu. Údajně jej najdete také mezi likéry v obchodech, určitě seženete i na internetu. Lze jej vyrobit také doma z mléka, kokosu a másla. Kokosový krém je skvělý v tom, že je jemný, opravdu jen decentně nasládlý a pokud je udržován v chladu, drží i topping na koláči a nerozpouští se. 


Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme zhruba 10 minut mírně vychladnout. Poté jej propícháme vidličkou.


Koláč celý přelijeme půl šálkem kokosového krému, metličkou rozprostřeme tak, aby nám krém natekl dovnitř koláče. 

Jakmile koláč nasaje veškerou tekutinu, necháme vychladnout.

Připravíme si topping:
  • Ten můžete udělat ze šlehačky, ale já jsem chtěla koláči trochu ulehčit a smíchala jsem měkký tvaroh s kokosovém krémem a (vanilkovým) moučkovým cukrem. Nemusíte potírat hned celý koláč, stačí jen ten kousek, který zrovna připravujete. 
  • Topping posypte strouhaným kokosem, já měla Bio, který je naprosto famózní, rozdíl tam určitě je. 
  • Můžete, ale nemusíte přidat ještě sekané oříšky. Pokud nebudete používat oříšky, můžete vyzkoušet kokos narychlo opražit pěkně do světle hněda, chce to jen hlídat a často promíchávat, ať se vám nespálí. 


Doufám, že vám bude chutnat, je to delikatesní a určitě tím ohromíte ne jednu návštěvu či vašeho muže :-)

Dobrou chuť,

K. ♥
Vaše názory:

18 komentářů:

  1. Mě se to zdá hrozně složité, ale láká mě to vyzkoušet. Navíc hrozně ráda peču, takže budu zkoušet a snad z toho vznikne takové veledílo jako na fotce :)
    Jen ten kokosový krém bude problém. Ještě nikdy jsem o něm neslyšela, ale v naší zdravé výživě mají všechno. Snad ani tentokrát nezklamou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem dělala složité koláče a tohle je vážně hotové za 5 minut to těsto :)) uvidíš sama :)) ale je pravda, že když jsem viděla návod v originále, tak jsem také nechápala :D a nakonec to vážně byla rychlovka :)
      pokud neseženeš kokosový krém, dej kokosové mléko a dej více másla, v původním receptu byl celý šálek, ale ten krém je tučný sám o sobě, je to vlastně ten tuk z mléka kokosového, tak jsem máslo ubrala.

      Vymazat
  2. Ahoj Nikki,
    Nesháníš ještě Dip station? Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, nene, v létě jsem si nechala dělat na zakázku růžový a mám doma ;) Ale díky, že sis vzpomněla :) K.

      Vymazat
  3. Zkusila jsem, je úžasný :) Všem doporučuji!
    http://cesta-ke-zdravi.blogspot.cz/
    -A.

    OdpovědětVymazat
  4. Kristínka poraď ako si udrzujes postavu pri pečeni takýchto dobrôt?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno je to o kaloriích. Když si dám takovou dobrotu, musím ubrat někde jinde ;) A pak ještě dost z toho. co napeču rozdám :)

      Vymazat
  5. Teda ten je! Kokos naprosto miluji, takže bych si rozhodně pochutnala. :P
    Kokosový krém jsem snad ještě nikdy neměla, určitě mrknu v obchodě, zda ho tam mají. :-) Já jsem na kokos tak úchylná, že dokážu jen tak lízat kokosový olej. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to bude asi první moučník v novém bytě :) vypadá to skvěle :)
    P.S. domácí medvídci (u mě srdíčka) - byly taky super :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kristínka asi je to blbá otázka, ale aj na nizkosacharidovej diéte treba počítať kalórie?Aj keď nejem žiadne obiloviny, vlastne je to paleo dieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to blbá otázka. Je naprosto na místě. Ono jde o to, že jde pořád jen o kalorie. Bílkoviny mají stejně kalorií jako sacharidy, tedy 4kcal na 1 g. Určitě se jich nesní zase tolik, ale zase se navyšuje tuk. Pokud budeš přijímat více kalorií než tělo potřebuje, byť budeš přijímat minimum sacharidů, i tak můžeš přibrat. Pořád to jsou kalorie. To bys poznala sama i na oblečení nebo váze, pokud bys přibírala. I když si osobně myslím, že štíhlá linie se na low-carb stravě drží poměrně snadno ;) protože tuky dost zasytí a v krvi nejsou takové výkyvy cukru, takže člověk nemá neustále na něco chuť. :)

      Vymazat
  8. Kristínka si moc hodná, ďakujem za odpoved:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Teeeda...vynikající! Dala jsem menší množství cukru a zkusila vyrobit svůj kokosový krém ... vynikající volba receptu ! Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem moc ráda, že se ti povedl :) vypadá náročně ale je to brnkačka, že? :) a výsledek jak od profíka ;)

      Vymazat
    2. Jj...ta chuť je fakt překvapivá....příjemně vláčný...lehce sladký a prostě k sežrání no :D

      Vymazat
  10. Dobrý den, myslíte si že bych mohla nahradit hladkou a polohrubou mouku moukou kokosovou?

    OdpovědětVymazat