Madonna | Rebel Heart


O mé slabosti pro Madonnu většina z vás ví. Sleduji tuhle ženu již od roku 1990, kdy se po revoluci místo koncertu Eltona Johna v televizi promítal náhradní koncert a tím byl Blond Ambition od Madonny z Barcelony. Tehdy nám bylo jedno, na jaký koncert budeme koukat, vše pro nás bylo nové a před televizí jsme se prostě sešla celá rodina. Bylo mi deset a netušila jsem, co čekat. Byla to však láska na první pohled, poslech a já nevím co ještě. Ten rok odstartoval moji touhu zpívat, tancovat, učit se angličtinu a co v mládí zaseješ, ve stáří jako bys našel :-) Trvá to už patnáct let a já tu stále trsám, občas s discmanem v uších a hraje mi Madonna. Její desky znám zpaměti slovo od slova a brzy tomu nebude jinak ani u novinky, kterou Madonna tento měsíc vydala. Jedná se o album Rebel Heart, které bude prezentováno také na turné startující na podzim a jelikož Madonna nevynechá ani Prahu, nebudu tam chybět. 

Rebel Heart má svoji minulost. Již na konci loňského roku unikla podstatná část desky na internet (viník se našel a už pyká) a Madonna se tak i se svým hudebním vydavatelstvím dostala do situace, kdy museli vydání desky urychlit. Zcela ironicky, přestože byli pod tlakem, tak s producenty odvedli naprosto skvělou práci a album Rebel Heart je považováno za nejlepší počin Madonny za posledních deset let. Někteří hovoří dokonce o nejlepší desce od roku 1998, kdy vydala grammy oceněnou desku Ray Of Light.


Jako pilotní singl pro tuto desku byl vybrán Living for Love. Pro mne - upřímně - se jedná o jednu z těch slabších kousků na desce, ale chápu výběr zařadit tohle do rádií. Písnička je taneční, chytlavá, nenásilně vnucuje posluchači svůj text a přestože si ji záměrně sotva kdy pustíte, za chvíli zjistíte, že ji umíte zpaměti. Takhle se dělají hity! A dokonce i já si ji občas zpívám, přestože zrovna tento "reklamní" kousek desky považuji za průměrný.

Naopak zbytek desky je velmi nadčasový. Madonna společně s několika producenty (Diplo, Avicii, Billboard,..) udělala fantastickou práci. Dokonce bych řekla, že se zpěvačka po velmi dlouhé době, ne-li poprvé, textově zpovídá otevřeně z věcí, o kterých jsme se mohli jen domnívat, jak moc mají s jejím nitrem společné. Je to tak i poprvé, co si písničky z desky samy o sobě konkurují. Nemohu nezmínit HeartBreak City, Joan of Arc, Inside Out nebo Ghosttown, písničku, kterou už teď na svém promo turné k desce Madonna živě představuje a přišel po pilotním singlu velmi krátce do rádií (skvělý krok!) a těší se už teď neskutečné oblibě.



Deska Rebel Heart vyšla hned ve třech verzích. Základní verze má 14 songů, deluxe verze má 5 bonusových songů a super deluxe verze čítá neskutečných 23 originálních písniček (plus dva remixy). Jako správná fanynka jsem si pořídila samozřejmě tu poslední - čím víc Madonny, tím lépe :-) A dobře jsem udělala. Nejenže je samotný box luxusně zpracován, ale na druhém ze dvou disků byly zařazeny - dle mého názoru - naprosto skvělé písničky, ne odpad.


Na vydání Madonnina celkem třináctého studiového alba čekalo spousta lidí a na vydání jedinečného alba se čekalo zase dlouho. Deska z roku 2008 Hard Candy měla pár dobrých kousků a také titul MDNA z roku 2012 si musel najít své posluchače. Já osobně mám tyto dvě předcházející alba ráda, ale nechápu, kdo vybíral singly do rádií, protože - jak už to bývá zvykem - na desce zůstaly ladem opravdové skvosty a proto je jasné, že se od Rebel Heart očekávalo hodně. Historie jakoby se opakovala, se singlem Living For Love, ale pevně věřím, že to tentokrát bude jiné. První vlaštovkou je tedy naprosto jasně hitová písnička Ghosttown a snad budou další následovat. Rebel Heart byla naprosto skvěle přijata i kritikou, v recenzích se těší zájmu, obdivu a já nebudu psát nijak jinak. 


Každou písničku jsem z alba ohodnotila hvězdičkami. Tahle deska je zkrátka narvaná hity, poslechovými písničkami, které vám nedají pokoj, ale také "zvukem", který jsme u Madonny ještě neslyšeli.

CD1
Living For Love ***
Devil Pray ****
Ghosttown *****
Unapologetic Bitch ***
Illuminati ****
Bitch I'm Madonna **
Hold Tight ****
Joan of Arc *****
Iconic ***
HeartBreak City *****
Body Shop ***
Holy Water ****
Inside Out *****
Wash All Over Me ***
Best Night ****
Veni Vidi Vici ****
S.E.X. ****
Messiah ***
Rebel Heart ****

CD2

Beautiful Scars *****
Borrowed Time *****
Addicted ****
Graffiti Heart ***
Living For Love (Full Vocal Mix) *****
Living For Love (Funk Generation Dub) ****



Po dvou a půl hodinách nervů jsem majitelkou lístku na koncert :)

***

Standart Edice   *   Deluxe Edice   *   Super Deluxe Edice


K. ♥

3 komentáře:

  1. ahoj, fajn recenze. Já se momentálně nemůžu nabažit Joan of Arc, kterou Madonna tento týden zpívala živě v The Ellen Show (mimochodem u Ellen byla Madonna hostem celý týden - paráda).
    Ghosttown je taky nádherná....

    Hezký den, Skyler.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joan of Arc je luxusní, vlastně se mi ještě nepodařilo ji neprožívat :) Ellen sleduju poctivě :D Celý týden... ty dvě by měly mít vlastní show :D

      Vymazat
    2. Jj, Ellen je super, miluju její show, protože je neskutečně vtipná a hrozně sympatická....

      Vymazat