středa 29. dubna 2015

10 tipů jak fotit jídlo lépe

Nejsem žádný profesionál a tak nemohu za sebe moc radit. O focení jídla toho vím zatím dost málo, ale přesto jsem se za poslední roky něco naučila a stal se mi z toho koníček. Svému foťáku začínám trochu rozumět, což je zvláštní takto říkat, ale teprve teď po několika měsících užívání začínám zjišťovat, co umí a jak jeho možnosti co nejlépe využít právě při focení. 

Přesto, ač je to k nevíře, není potřeba mít nijak obzvlášť drahý přístroj a pěkné fotky jídel dokáže člověk pořídit i fotoaparátem v telefonu. Chce to vychytat jen pár nejdůležitějších bodů a tipů, které jsem sama pochytila časem, které jsem se také musela naučit (přestože s některými také bojuji) a které jsem si přivlastnila z rad těch fotografů, pro které je focení jídla povoláním.

Pokud jste tedy nadšenci focení jídla, stejně jako já, nemáte od přírody cit a nadání pro aranžmá a přitom chcete dovést své fotky k dokonalosti, nebo je přinejmenším vylepšit, pak si přečtěte následujících deset rad, které by vám s fotografováním mohly pomoci.


1. Světlo
Jestli se profesionální fotografové pokrmů na něčem shodnou, je to naprostá nutnost světla. Dobře osvětlená fotka je základem a světlo jako takové je mnohem důležitější než samotné jídlo, které budete fotit. Zapomeňte na fotku pod žárovkou nebo někde na stole ve tmavé části pokoje. Nepoužívejte v žádném případě blesk! Nejlepším světlem je pro vaše focení přirozené denní světlo. Pokud nemůžete fotit venku, snažte se svá jídla fotit co nejblíže k oknu, na parapetu nebo v dobře z venku osvětlené místnosti. Například u okna se může stát, že světlo bude příliš ostré (díky přímému slunečnímu světlu). V tom případě můžete světlo rozptýlit kouskem látky nebo papírem. V nejjednodušším případě od ostrého světla s jídlem odstupte a vychytejte to nejlepší nasvícení. 

2. Úhel
Většina jídel se fotí pod úhlem 30-45 stupňů. Jsou ale jídla, která vyniknou při focení z boku. Takovými jsou jakákoli vrstvená jídla, třeba lívance. Zvýrazní se tak jejich výška. Pokud kromě jídla chcete fotit i dekoraci na stole, nejlépe to zachytí fotka kolmo z vrchu. Zaměřte se na detaily. Pokud fotíte například grilované maso, dejte vyniknout mřížkám na masu. Barevná rozmanitost pokrmu by také měla být vidět a ne být potlačena. Pohrajte si i se samotným nastavením pokrmu. Druhá strana hamburgeru/dezertu/zmrzlinového poháru může vypadat daleko lépe než ta, na kterou koukáte.

3. Co na fotce vypadá nejlépe a co nejhůř
Nejfotogeničtějšími pokrmy jsou podle fotografů dezerty a pečivo. Například chleba s máslem a džemem, kafe, čaj, brambory, těstoviny a také sušenky a koláče, to na fotce bude vypadat vždy dobře. Naprosto nefotogenické jsou ale polévky nebo omáčky. U takových se hodně sází na dekoraci nebo druhu nádobí. Nezáživné jídlo lze také 'zkrášlit' kouskem bylinek. Vážně! Dejte na jídlo trochu zeleně a budou se dít věci. Zmrzliny, polevy nebo krájené ovoce je třeba připravit a použít bezprostředně před focením. Není příliš pěkné koukat na fotku s rozteklými polevami a oxidujícím ovocem.

4. Správné nádobí
Nejvděčnější barvou nádobí je bílé, protože dodá fotce čistotu. Na druhou stranu jí může dodat také nudnost. Nebojte se používat různě barevné nádobí, nádobí v retro stylu, staré hrnce a dřevěná prkýnka. Používejte raději menší nádobí a neservírujte toho příliš naráz. Méně je někdy více.

5. Prázdná místa
Nežádoucí prázdná místa na ploše, kterou fotíte, lze jednoduše vyplnit nádobím, ubrousky, bylinkami, ovocem či zeleninou a jinou dekorací. Přesto však opatrně. Občas příliš moc zdobení a dekorace může fotku 'zničit' než ji 'udělat'.

6. Makro, ISO
Valná většina fotoaparátů má možnost fotit makro fotky. Díky tomu lze docílit 'rozmazanost' pozadí a nejlepší fotku z blízka. Na fotoaparátech je tato možnost označena ikonkou 'květiny'. ISO mějte nastavené na co nejnižší. Čím horší podmínky (čím méně světla), tím ISO manuálně přidáváme. 

7. Pozadí fotek
Snažte se mít pozadí jednotné. Skvěle vám v tom pomůže jakýkoli kus látky, dekorační papír, utěrka, prostírání nebo také prostěradlo či povlečení. Pokud nechcete jídlu vytvářet žádné pozadí, jednoduše použijte zoom a cvakněte jej z blízka.

8. Barvy
Málokdo to řekne, ale téměř všichni profesionální fotografové by nezvládli svoji práci tak dobře, nebýt foto-editorů. Ke své práci pro vyvážení barev a jejich sytosti používají Photoshop. Pokud takový, stejně jako já, nevlastníte, dost dobře vám pomůže jakýkoli editor fotek zdarma. Já nejčastěji používám Photofiltre a nebo úžasný online editor Fotor.

9. Výbava a triky
Pokud chcete brát focení vážně, určitě vám nepostačí pár kusů nádobí. Já sama vidím, že variabilita a různobarevnost fotek je závislým právě na různém druhu nádobí, příborů, pozadí apod. Sama jich mám málo, ale postupně si dělám výbavičku, která mi focení zpříjemňuje a ulehčuje. 

10. Učte se od lepších
Pokud nemáte možnost účastnit se kurzu o tom, jak správně a nejlépe fotit jídlo, pak vám nezbývá nic jiného, než to, co mě. Učit se od lepších. Vyhledejte si food bloggery, jejichž fotografie jídel se vám líbí, prohlížejte časopisy či fotografie profesionálů na food portálech, skvělou inspirací vám může být Foodgawker a trénujte, trénujte a trénujte.

***

Začněte s jednoduchostí. Vychytávejte, zkoušejte úhly, světlo, pozadí... já jsem také teprve začátečník, přestože fotím jídlo už tři roky. Ale pomalinku se zlepšuji a na původních fotkách vidím chyby, které mi předtím nedocházely. Teď už je to ale lepší a snažím se krok za krokem fotky vylepšovat ☺







Jo. Dezerty se vážně fotí nejlíp :-)
A já doufám, že tenhle malý a skromný rádce někomu do začátků pomůže.
Kdyby zde byl někdo, kdo by rád přidal radu z vlastních zkušeností, klidně je vypíchněte do komentáře, budu ráda!!!

K. ♥

Vaše názory:

13 komentářů:

  1. Minulý týden jsem byla součásti firemního večírku společnosti Ahold (Albert:). Samozřejmě jsem tam byla jako hosteska pro catering, ale měla jsem možnost zhlédnout asi hodinovou prezentaci. Jedna z věci, kterou vysvětlovali bylo i to, jak fotit jídlo pro reklamní spoty. Zaujalo mě, že si dávají záležet na detailech. Například, že chtějí, aby na fotkách bylo trochu lidskosti. Např. reklama na pečivo.. fotka pečiva, dřevěné prkýnko a na růžku umazaný nůž od másla, proč? No přece aby dali důraz, že tam ten člověk byl a jídlo je od toho aby se jedlo. To mi přišlo jako fajn nápad a třeba by se to hodilo i do tvých fotek :))) Jinak jídlo se s bleskem fotit dá, ale je potřeba blesk rozptýlit tím, že ho třeba odrazíme nebo necháme projít papírem. Většinou to fotografové používají na externích blescích, ale komu je co potom žejo :D Já to vyzkoušela přímo na vyskakovacím blesku z foťáku a světe div se, ono to šlo :) (ale jako krizovka, třeba včera když jsem fotila zátiší v půl 12 večer :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Krasne fotky Kristinka !!! Ty sa naozaj snazis zdokonalit uplne vo vsetkom. Mas moj velky obdiv. Za tie 3 roky si presla obrovsky kus cesty: fyzicky, psychicky aj esteticky... Obdivujem tvoju energiu, entuziazmus a najma vydrz a vnutornu disciplinu. Neuveritelne. Ja som teda o dost starsia, ale mam sa co ucit...... Kristinka, uz davnejsie som ti chcela povedat, ze vela ludi rozprava o svojich snoch hoci 'skutek utek' , ale co sa tyka teba, uz teraz vidim, ze raz sa ti tvoj velky sen splni a ja pridem na kavicku a na kolacik ;-) :-) Drzim palce. Vo vsetkom....... Vdaka za neuveritelnu motivaciu ♥. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, tvůj komentář mi udělal moc velkou radost a moc děkuji :) A kávička a koláček bude :) Musí být :D Zdravím na Slovensko :)

      Vymazat
  3. Taky si ráda fotím jídlo a chystám se i zdokonalit, ale ještě se mi nepodařilo dočíst návod k použití foťáku :oD A co nedá talent, to doháním nadšením ;o) na photofiltre se mrknu, zatím jsem bez editoru a docela mi začíná chybět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si vyzkoušej třeba i ten fotor, je báječný! Na Photofiltre nedám dopustit :) Já návod foťáku ani nečetla :D Moje chyba... teď zjišťuji, co všechno umí, i když, třeba u mne nejvíc funguje učení se právě tím klikáním a ohmatáváním, no.. ale hlavně, že si přečtu návod na varnou konvici :D (i když to dělám vždycky u spotřebičů do elektřiny, na svou obranu musím říci :D )

      Vymazat
    2. aspoň nejsem sama, jsem notorický čtenář návodů a muž si většinou klepe na čelo :oD se mu to mluví, když ví, co je fáze a nulák... já to holt musím mít napsané a s obrázkama :o)

      Vymazat
  4. Jestli můžu přidat pár tipů, Kristinko...
    1)podklady a pozadí - skoro všechny fotky mám vyfocené na obkladech většího formátu z hobymarketů, v Hornbachu prodávají jednotlivé dlaždice a v Globus baumarkt vám je dokonce dají zdarma. Ideální je černá dlaždice, imitace dřeva (na fotce k nerozeznání), taky se mi osvědčila samolepící tapeta se vzorem mramoru, ten teď hodně letí...
    2) používejte odrazné desky, aby jídlo ze strany od slunce nebyla tak tmavé, já jsem odraznou desku nahradila kusem bílého polystyrenu, úplně to stačí.
    3) jak píšeš o zelených bylinkách, ideální je před samotným aranžováním nechat namočit v ledové vodě, krásně ještě víc zezelenají.
    4. pokud fotíte maso, saláty, apod. je fajn je těsně před focením přelít výpekem, nebo olejem (olivovým nebo chuťově neutrálním), ten lesk je na fotkách super!
    5. divy na fotce taky udělá kus nějaké látky nebo ubrousku, ideálně trochu draperie...
    Když si ještě na něco vzpomenu, doplním :-) měj se krásně! Svatava Coolinářka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi mooooc hodná, že ses podělila :)) Tajně jsem si přála, aby jo :D Ty obklady by mne nenapadly, super nápad :))

      Vymazat
  5. Focení jídla má své módní vlny. Zatímco dřív muselo být všechno pinktlich, teď musí být všechno umazané, pohozená květina, kousek ubrousku v rohu fotky...:-) Je to ale vděčné - fotky vypadají lidštěji.

    Jestli můžu k těm Tvým (nejsem profík, jen dělám v promu, takže produktovky různých produktů denně řeším), líbí se mi ten dezert s vidličkou. Taky se mi líbí ta buchta s mandlemi.

    Co se mi ale nelíbí je přeložený ubrousek pod ovocným salátem, plastové misky, neforemné jídlo (těstoviny s omáčkou) a nádobí, které k sobě neladí (hrnek s talířem). Jestli se chceš posunout ještě dál, jakože určitě jo - ty jsi neskutečně silná ženská, která co si umane, to udělá - VELKÝ OBDIV! Proto čtu Tvůj blog - tak si dej bacha na tyto detaily. Zbytečně Ti to kazí.

    Neber to jako nějakou kritiku, je to spíš zpětná vazba.

    Přeju hodně štestí a krásné fotky k tomu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Ivo, moc děkuji za tvé postřehy - musím říct, že mně vůbec nedošlo, že je někde na ubrousku nějaký překlad. To je přesně to, o čem mluvím, jsem prostě laik, navíc úplně levá na estetiku (vždycky jsem měla z výtvarky dvojku :D) a prostě jsem nic takového neviděla, až když jsi to napsala , tak jsem koukla a říkám si: "Jsem snad slepá? Vždyt to uplně bije do očí." Je to pravda, musím na to dát pozor, protože vidět to jde. plastové talířky nebo misky nevím, co myslíš, ty nepoužívám (ale používala jsem, to přiznám), tenhle "zlozvyk" jsem snad odbourala. A talířek s hrníčkem to je prostě můj problém a "cit pro estetično" :D Já nevidím, že je to špatně... prostě mi ty barvy k sobě jdou a je to :D Co se týče neforemného "ladění", to bych také chtěla odbourat, ale to je pro mne asi dost velký level ... snad se k tomu dopracuji... :)

      Rozhodně to jako kritiku neberu :) Jak jsem psala, nemám možnost se někam sbalit a jet na nějaké semináře nebo kurzy, takže prostě zkouším, co pochytím :) A je tahle zpětná vazba pro mne důležitá, mě to naopak nakopává. Díky moc :)

      Vymazat
  6. Já focení jídel miluju! :D Abych pravdu řekla, tak mě nebaví fotit nic tolik jako právě všechny ty mňamky. :-) Tvoje fotky jsou čím dál tím krásnější, úplně profi. :-) Takové pěkné, čisté. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Fajn tipy, díky za článek, Kristi. Taky občas fotím nějaké jídlo na blog a je to vždycky docela akce. Mám se co učit, ale baví mě to....Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat