Citronové sušenky podle Jamie Olivera


Zkoušeli jste někdy něco uvařit nebo upéct podle Jamie Olivera? Pokud mě paměť neklame, tak tohle byla moje premiéra. Vyzkoušela jsem citronové sušenky, na kterých se nemělo dát co pokazit. Nejdříve jsem měla strach, protože občas dochází u jeho receptů k chybám, kdy ti, co vedou jeho stránku, špatně napíší poměr potravin a pak se v komentářích objevují dost nemilé vzkazy. No. Pevně jsem věřila, že na těch pár ingrediencích snad nikdo nic nepokazil :-) Podle obrázku u Jamieho vypadaly sušenky dobře a k mé radosti ty moje dopadly prakticky naprosto stejně!


Sušenky jsou velmi snadné a velmi dobré. V momentě, kdy vám tohle píši, už máme doma za sebou dvě várky, protože si je naprosto oblíbil nejen můj synek, ale i rodiče. Jsou křehké, sladké akorát, ne příliš citronové, ale opravdu jen nádech ucítíte a jsou výtečné k čaji. Proto je postuji v týdnu, abyste měli dostatek času naplánovat si je na víkend :-)


Budete potřebovat:

125 g másla o pokojové teplotě
100 g krupicového cukru
1 vejce
nastrouhanou kůru ze 2 citronů)
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
200 g hladké mouky (+ na pracovní plochu)
tmavý třtinový cukr (nemusí být)

Máslo a cukr zpracujte a zašlehejte vajíčko. 
Přidejte citronovou kůru, sůl, prášek do pečiva a mouku. Zpracujte těsto, zabalte do sáčku a dejte do lednice minimálně na dvě hodiny. 

Předehřejte troubu na 180 C.

Poté si připravte plochu a poprašte ji moukou. Těsto vyválejte a vykrajujte třeba menší skleničkou kolečka o tloušťce zhruba 0,5 cm.

Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a posypte tmavým cukrem. 
Pečte 10-12 minut nebo dokud kraje sušenek nezhnědnou.

Nechte vychladnout na roštu.

Dobrou chuť :-)

K. ♥


19 komentářů:

  1. Ahoj Kristi!
    Děkuji za super recept, určitě vyzkouším, vypadají skvěle a i poměr cukru a mouky se zdá fajn, tak budou určitě jen tak příjemně sladké. Podle Jamieho vařím hodně často, mám čtyři jeho kuchařky a někdy vařím i recepty z jeho stránek a nemůžu si jeho recepty vynachválit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj peti, jsou opravdu akorát! Osobně jsem fanynkou Jamieho několik let, ale věř nebo ne, nikdy jsem si od něj nekoupila kuchařku a to jsem je držela už tolikrát v rukách :// říkala jsem si, že si za ty penízky vždy koupím radši dvě na čtení :D a pak si to vždycky strašně vyčítám a říkám si, že příště si ji prostě koupím... jakou osobně ty máš od něj nejradši? Mně láká dost těch 15 minut v kuchyni , ale dám raději na názor druhých :)

      Vymazat
    2. Já si všechny koupila z Amazonu, když byly ve slevě, takže nestály tolik (myslím, že jedna byla snad dokonce jen za 8 liber, takže na anglické poměry super). Jako první jsem si koupila 15 minut v kuchyni, taky mě lákala nejvíc.. Potom 30 minut v kuchyni, pak Comfort Food, kde jsou super recepty, takové ty typické multikulturní, co se staly "národními" recepty Velké Británie. Recepty v téhle kuchařce jsou ale docela časově náročné, takže je spíš vhodná na víkendové a příležitostné vaření bych řekla.. A jako poslední jsem si koupila Save with Jamie a musím říct, že tu miluju nejvíc. Už jsem z ní vařila spoustu jídel - moje oblíbené je Pukka Yellow Curry, které má úspěch i mezi mými kamarády :-) Jamie se tam opravdu snaží vařit s minimálními náklady a v celé kuchařce jsou i různé další tipy, jak ušetřit nebo dále zpracovat potraviny tak, abychom neplýtvali a nevyhazovali potraviny..

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Sušenky vypadají suprovně a hlavně jednoduše, určitě vyzkouším. Jamieho mám moc ráda a několik jeho receptů jsme si doma oblíbili natolik, že je děláme pravidelně. Mám jeho kuchařku Jamie at home a je moc fajn. (recepty z této kuchařky mám i na DVD a když člověk sleduje Jamieho, jak vaří, tak mu příjde všechno hrozně jednoduché :)
    Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  4. Páni....ty vypadají opravdu skvěle! Co nejdříve vyzkouším! :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou vynikající! Dneska jsem je zkusila s amarantovou moukou a myslím, že se vyvedly taktéž :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to dopadly určitě taky dobře :) Já si je dokážu představit i s pohankovou moukou... já osobně bych snesla i více citronu, druhou várku jsem dávala kuru ze tří citronu a furt to na mě bylo málo :D i když to šlo cítit... no, tak příště zkusím i pár kapek šťávy :)

      Vymazat
    2. Jj, víc citrónu bych taky brala :-) Tak pak dej vědět až najdeš tu správnou dávku citrónu :o)

      Vymazat
  6. vypadaj super! já podle jamiho dělala poprvý v životě cheesecake a myslela sem že zlíbám svoje ruce, bylo to výborný! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych tak potřebovala, aby mi to někdo doma pekl..Osobně jsem na to moc líná..:D

    OdpovědětVymazat
  8. Na sušenky moc nejsem, takže tento receptík mě zrovna neoslovil, ale Jamie je super, kuchařku nemám, ale občas koukám na jeho pořady a co mne zaujme, tak si zapíšu do notýsku :) Nejlepší jsou ty jeho Rychlovky (půl hodinové vaření všech chodů). Já se ještě vrátím k těm sušenkám, sladké nemusím, ale dělám si různé slané z pohankové anebo špaldové mouky (jakože krekry) a neodolala jsem v Tescomě, kde se dají koupit razítka na sušenky - vykrojíš kolečko a dáš razítko, mám zvířátka a když se s tím v práci vytasím, tak všichni koukají :) ... no, jo je to spíše pro děti, ale mě to připadá milé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, já právě takový razítka hledám. U nás je mají, ale samé divné vzory a zvířátka, které nám moc neříkají :D Budu totiž za dva měsíc dělat sušenky na jednu dobročinnou akci , do kočičího útulku, a potřebuji nutně s kočičkou, kterou u nás nejde sehnat. Takže asi budu muset objednat. Jinak mně se ty vzory taky líbí :)) a to taky nejsem dítě :D prostě to vypadá hezky a o to jde :)

      Vymazat
    2. no, fakt to stojí za to, já kolem toho chodila a připadalo mi to drahé, ale no co už, nějak jsem to prostě potřebovala mít doma :) .....kočička tam je a fakt rozkošná :) zrovna do ní chřoupu :) ...

      Vymazat
    3. http://eshop.tescoma.cz/peceni/naradi-a-pomucky-na-peceni/delicia/630112-razitko-na-susenky-delicia-6-zviratek

      Vymazat
    4. Jo, tak přesně na tyhle jsem koukala, že bych objednala, když tu neseženu.. cena sice vysoká, ale co už :D ta kočička je tam zrovna hezká :) to se dětem bude líbit (nejen v útulku) :)

      Vymazat
  9. díky za recept, právě mi přišly objednané 3D vykrajovátka, tak to hned vyzkouším

    OdpovědětVymazat