Krémová kuřecí Fajita


Pokud máte dojem, že na vás nyní budu zkoušet nějaké cizí názvy setsakramentsky skvělého jídla, tak je ten dojem správný :-) Nejde ale jen o název samotný, ale o skutečnost, že se tento pokrm skutečně jmenuje tak, jak se jmenuje a připravuje z následujících ingrediencí v mexických restauracích. 

Slovo fajita [fachita] vzniklo jako slovo až v roce 1971 a nejde o nic jiného než druh přípravy masa často grilovaného s taco kořením a následně se vaří se smetanou či sýrem, s cibulí, paprikami a rajčaty. A přesně takové je tahle fajita, kterou vám chci ukázat. Včera jsme si pochutnávali úplně všichni a doslova si oblizovali prsty.

V první řadě si připravíme taco koření, které není vůbec nijak náročné a připravíte si jej doma sami, pokud nemáte možnost si jej koupit. Můžete jej použít nejen u tohoto receptu, ale při přípravě jakéhokoli masa. Je to opravdu skvělá kombinace, která musí zachutnat každému.

Na taco koření bude potřebovat:

1 velkou lžíci drceného kmínu
1 velkou lžíci (hrubé) soli
1 lžičku sušeného česneku
1 lžičku mletého pepře
2 lžičky mleté papriky (můžete použít jakoukoli - sladkou, gulášovou, lahůdkovou, uzenou,...)


Koření smíchejte a uchovejte v uzavřené nádobě. 3 lžičky taco koření vyjdou na půl kila masa.


Možná vás překvapí, jak je tento recept snadný. Opravdu na něm nemá kdo co pokazit, ani absolutní amatér v kuchyni. Z vlastní zkušenosti vím, že vám přípravu ulehčí i to, když si všechny ingredience připravíte a nakrájíte dopředu. 

Na kuřecí fajitu budete potřebovat (zhruba 2-3 porce):
  • 250 g kuřecího masa nakrájejte na kostičky
  • nakrájejte si 1/2 cibule na kostičky
  • na dlouhé tenké proužky nakrájíme také větší papriku (nebo dvě malé, barvičku sami vyberte)
  • rozdrtíme 2 stroužky česneku
  • připravte si šálek vývaru (mírně slaného)
  • nachystáme si půl šálku smetany na šlehání (33%)
  • nakrájejte na kostičky 150 g (velký kus) rajčete
  • připravte si také taco koření, olej a těstoviny (nevařit!)


Aby váš pokrm získal takovou krásnou krémovou konzistenci, nemusíte dělat nic jiného, než to uvařit :-D Opravdu na vás čeká skvělý výsledek.

1) V první řadě připravíme kuřecí kousky. Zasypte je 1,5 lžičkou taco koření, rukama smíchejte, aby se koření dostalo všude. Do pánve dejte 2 lžíce oleje a do rozpáleného oleje pak vložte maso. Nemíchejte. Nechte maso z každé strany 2 minuty osmažit, vytáhněte a dejte stranou třeba na talíř.

2) Do stejné pánve nyní dáme lžíci oleje, přidáme cibuli, papriku, jen špetku taco koření a smažíme. Po chvíli přidáme česnek a smažíme ještě do té doby, dokud zeleniny trochu nezhnědne, Pak vyjmeme z pánve a dáme stranou ke kuřeti.


 3) Nyní přichází na řadu poslední fáze. Do stejné pánve nalijeme vývar, smetanu, vhodíme rajčata a syrové neuvařené těstoviny. Zamícháme, přivedeme k varu a pak nezakryté vaříme na mírném plameni zhruba 15 minut. Za tu dobu nám těstoviny krásně změknou a valná většina tekutiny se vyvaří a zbude krásná krémová konzistence, do které vhodíme kuře s připravenou zeleninou. Prohřejeme zhruba 2 minuty a můžeme podávat.


Já osobně si myslím, že neexistuje možnost, aby vám tahle věc nechutnala :-)
Budu ráda, pokud se do pokrmu pustíte a řeknete mi následně svůj názor a chuťovou zkušenost.

Přeji dobrou chuť,

K. ♥


inspirováno Kevin & Amanda

20 komentářů:

  1. Jdu do toho! :-) Zrovna mám vyndané kuřecí maso, chtěla jsem dělat zapečené těstoviny, ale tohle vypadá naprosto fantasticky! Jen mi prosím upřesni, kolik je ten šálek asi ml :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlati, 250 ml platí jako jeden šálek, řídila jsem se tím :)

      Vymazat
    2. Super, díky moc :-) Dám pak vědět, jak jsme si pošmákli :-)

      Vymazat
    3. VÝ-BOR-NÝ!!! I manžel to chválil a to je co říct. On většinou všechno sní bez poznámky, ale když už něco pochválí, tak to musí být fakt luxus :-)

      Vymazat
    4. Jsi moc hodná, že jsi přišla zpátky napsat :)) Jsem ráda, že chutnalo, obzvláště chlapovi :D Já si u nich těch chuťových buněk nějak vážím víc. Ten můj taky zdlábne všechno, ale jakmile udělá krátké "mmm", tak mé smysly zbystří a vím, že se povedlo a ještě mu vždycky schválně ze své porce nechám :D Takže jsem ráda.. díky :)

      Vymazat
  2. Myslíš, že to bude dobré i bez té čerstvé papriky? Jsem na ní docela alergická :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, miluji mexickou/španělskou kuchyni, takže tohle si píšu na seznam "must cook" :D
    Mnohokrát díky za tip, vypadá to fantasticky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem tenhle článek a přítel hodil očkem a všiml si fotek :) Hned je jasno co dnes večer zkusím uvařit ;) Dám vědět jak to dopadlo a kolik úspěchu to sklidilo u nás :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauro, určitě napiš, jak vám oběma chutnalo. Podle mne se na tom nedá co pokazit, ani chuťově :)

      Vymazat
    2. Sklidila jsem úspěch a vypadá to, že jsem nevařila naposled :) Díky za super nápad na recept ;) víc takových !! :)

      Vymazat
    3. Lauro, i tobě moc děkuji, že jsi přišla zpětně napsat :) Ono hlavně ty komentáře od vás jsou podstatné, protože každý máme chutě jiné, a více zpětných vazeb je vždycky pro dalšího potencionálního strávníka lepší :)) Já třeba nikdy nekoukám jen na recept, ale vždycky mrknu do komentářů pod ním :)
      Jo a já taky nedělala naposledy. Budu hledat podobné :)

      Vymazat
  5. k tomuhle receptu musím říct jediné...ÚŽASNÉ! dělala jsem pro sebe a pro sestru, která mi přijela umýt okna (chuděra, ale na konci 7. měsíce těhotenství si na to už netroufám :) ). bylo to tak skvělé, že i sestra si hodně pochutnala a to nesnáší rajčata a papriku, kterou jsem tam dala a celé to snědla, což už je co říct :D. Děkuji za skvělý recept, řadí se mezi mé top recepty, které budu dělat častěji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supr, moc díky za odezvu :) určitě si pošmáklo i miminko :)

      Vymazat
  6. Ahoj Kristýnko, kolik tam prosím dáváš těch syrových těstovin?
    Děkuji !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dávám od oka, ale zhruba šálek a půl :-) ať chutná!

      Vymazat
    2. Mám hotovo a je to opravdu naprosto famózní !
      Přítel (kuchyňský kritik) se jenom oblizuje, a to už je co říct !
      Dnes mu operovali koleno tak kolem něho musím skákat, a tohle jídlo je jako bolestné - taková dobrota, určitě mu hned bude do skoku :-)))

      Vymazat
    3. I u nás chutnalo, jakmile pochválí chlap, je to o to víc supr :) Tak jsem ráda, že se povedlo a příteli chutnalo. Brzké uzdravení příteli :)

      Vymazat
  7. Mňam... Dobrota... Nejdřív jsem si to zkusila na "nečisto" a příště to uvařím příteli (; Super recept.

    OdpovědětVymazat