Cheesecake Bars


Strašně ráda peču. Ale občas nemám chuť stát dlouho v kuchyni, dělat dlouhé přípravy, čekat na kynutí a ani cokoli vymýšlet. Nechala jsem se tedy inspirovat těmito tvarohovými kostkami, které jsou vcelku oblíbené v zámoří, jsou rychlé a téměř bez práce. 

Než se však pustíme do pečení, musím si trochu postesknout. Podle zahraničních receptů vařím a peču poměrně často, ale jsem pokaždé doslova zděšená, kolik cukru a tuku americké kuchařinky cpou do buchet, koláčů nebo dortů. Ani se nedivím, že mají takový problém s obezitou. Tento koláč je vcelku malinký, tvoří jej vrstva tvarohu, na který je potřeba vanička. Ačkoli mě stačil jeden vanilkový cukr na oslazení, v originální receptuře je navíc jeden hrnek cukru. Ano, čtete dobře, na jednu vaničku tvarohu. Zatímco jsem na koláč potřebovala jen kousíček rozpuštěného másla, v postupu u blogerek se přelívá celou půlkou kostky. Jsem opravdu nefalšovaně v šoku. Hlavně proto, že to není poprvé a taky proto, že se tento recept nezměnil v množství cukru a tuku u jediné blogerky, u kterých jsem tyto kostky viděla (a že jich bylo!).

A proto jsem všechny tyhle nepotřebné kalorie z receptu vyházela a víte co? Na chuti to vůbec neubralo. Naopak. Tvarohové kostky jsou chutné, decentní, výborné na odpolední mlsání k filmu, zasytí a přitom po nich nebudete mít těžký žaludek a nebude vám špatně.


Na malý plech budete potřebovat:

250 g listového těsta
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
troška rozpuštěného másla na pomazání
tři velké lžíce moučkového cukru
mletá skořice

 

Předehřejte troubu na 175 stupňů. Listové těsto si rozdělte na dvě poloviny a každou z nich rozválejte na pomoučené ploše na velikost vašeho plechu. Ten můj je opravdu malinký, velikostně zhruba 16x25 cm. Já vykládala pečícím papírem. Dejte na dno jeden rozválený plát těsta a pokryjte vrstvou tvarohu s vanilkovým cukrem. 

Překryjte tvaroh druhým plátkem rozváleného těsto a zarovnejte po okrajích. Vůbec nic se nestane, pokud se vám těsto potrhá. Mně se to stalo také a tak jsem kousky těsta naskládala na prázdná místa.

 

Nyní mašlovačkou potřete horní vrstvu rozpuštěným máslem, v malé misce si smíchejte moučkový cukr se skořicí. Je vcelku na vás v jakém poměru, skořicí nešetřete :-)

A nyní můžete skořicovým cukrem posypat celou plochu. Dejte péct na zhruba 30 minut.


Vůbec se neděste toho, že se vám koláč nafoukne. Jakmile jej vytáhnete z trouby, vrchní část po chvíli sedne. Nevytahujte jej z plechu, nechte ho vychladnout. Až pak jej vyjměte a nakrájejte na kostky nebo jiné libovolné tvary.


Nejde o žádnou dechberoucí novinku, listové těsto všichni známe a tvaroh v něm hodně z nás používáme běžně. Avšak v kombinaci s křupavým skořicovým povrchem je to ohromná změna, chutná a já se jí nedokázala nabažit. 

Zůstalo vám ještě listové těsto a nevíte, co s ním? A co třeba tvarohová miminka? ☺

Přeji dobrou chuť!

K. ♥


10 komentářů:

  1. Tak to je mazec s tím hrnkem cukru a kostkou másla :O zvlášť když listové těsto je samo o sobě jedno z tučných těst...ale jinak fajn nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že? :D prostě, samotné těsto je plné tuku a oni to fakt polívaj fakt jak nenormální, ani nevím, kam by se to máslo na tak malý koláč mělo vměstnat. O cukru ani nemluvím, to je fakt už několikátý recept, kde jsem ho musela ubrat ne po lžících, ale minimálně hrnek. Minimálně. Když jsem dělala mailový cheesecake s bílou čokoládou, tak v receptu byly 2 hrnky cukru a dvě ty čokolády 100g. No já dávala jen jednu čokoládu a jinak nic. Vůbec nechápu tu jejich spotřebu. To je katastrofa.

      Vymazat
  2. třeba to má být hnědý cukr, ten je přeci zdravý :oD vypadá to jako dobrota, ale originál bych si teda nedala, mně stačí do tvarohu dvě lžíce cukru a už mi přijde přijde přeslazený, z celého hrnku by se mi asi zkroutila pusa :oP

    OdpovědětVymazat
  3. Tak teď jsi mě pěkně nalákala :D Skočím pro tvaroh a jdu to zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mám dopečeno :) ale mám jí teda nějakou moc tenkou :D

      Vymazat
    2. Theresko, mrkni na moje obrázky, ono to tenké má být, jen tak do ruky :) Taky záleží na plechu, tohle je opravdu porce jen na malý ;)

      Vymazat
    3. Já dělala na větším plechu, takže jsem to asi víc rozválela :D Mám to opravdu poloviční než ty :D :) Ale je dobrá, nenáročná, lehká, děkuji za tip <3

      Vymazat
    4. Není za co, nenáročná i lehká měla být :) a příště tedy na menší :D :) Jak jsem psala výše, ten můj plech má na délku jen 25 cm, šířku 16. nebo zkusit příště dva tvarohy a víc těsta :) pak se "povede" i na velký :)

      Vymazat
  4. Kristi, je to veliká mňamka, všem moc chutnal apo upečení po 2 hodinách zmizel :)

    OdpovědětVymazat