Díky za vzpomínky (Cecelia Ahern)


Díky za vzpomínky je kniha. Kniha s velkým K. Jsem si docela jistá, že ačkoli jste od Cecelie Ahern nečetli jedinou knihu, její jméno znáte nebo je vám minimálně povědomé. Cecelia je autorkou už spousty knih a valná většina z nich vyšla i u nás. Neméně známá je například Kde končí duha, která vyšla také jako S láskou Rosie podle stejnojmenného filmu. Moje první zkušenost s touto autorkou byla u ale jiné knihy, velmi nenápadné a přitom tak skvělé. 


Díky za vzpomínky je příběh o třicátnici Joyce, která díky okolnostem skončí v nemocnici a záchranou jí je transfúze krve. Jak už to tak bývá v knihách, nepůjde jen o příběh Joyce, ale také onoho dárce, kterým není nikdo jiný než Justin. Rozvedený otec, který má strach jen z jediné věci, z injekčních jehel. Proč se rozhodne darovat krev? A co to bude mít za následky? ☺


Tuto knížku s nenápadnou obálkou lze koupit jak v pevné vazbě, tak i jako paperback. Jelikož jsou paperbacky mojí srdcovou záležitostí, v momentě, kdy jsem tuhle knihu uviděla za 99 Kč v opavském knihkupectví, musela jsem si ji koupit. Když srovnám kvalitu této knihy a to, co si z ní člověk odnese, připadá mi cena vlastně směšná. Kolikrát si člověk koupí knihu, která je tři až čtyřikrát dražší a neodnese si z ní takový zážitek, jako se stalo právě u titulu Díky za vzpomínky. 


Knížka má asi 350 stran a četla se doslova sama. Autorka vytvořila úplně nádherné vztahy mezi jednotlivými osobami. Jak mezi hlavní hrdinkou Joyce a jejím otcem, tak mezi jejími kamarádkami, dárcem Justinem a jeho bratrem a dalšími. Navíc celou knihu okořenila naprosto skvělou dávkou humoru, takže jsem se vážně dost často smála různým situacím, dialogům a vůbec... dokázala bych si tuto knihu představit jako film. Bylo to tak dobré! 


A přitom nešlo o červenou knihovnu, o plytkou zápletku a nepůsobivý zážitek. Tuhle knihu bych s sebou táhla na opuštěný ostrov, když by mi někdo dal na výběr. Jestli se rádi smějete, máte rádi lásku, u které se city projevují a prohlubují jen pozvolna, pokud chcete mít na chvíli pár pošahaných knižních kamarádek a být divákem nádherného vztahu mezi otcem a dcerou a pomalu v sobě nacházet zalíbení v bezvadném chlapovi, který se bojí injekčních jehel, pak se do téhle knížky určitě pusťte. A nezapomeňte na kapesník, na konci jej budete potřebovat :-)

K.


11 komentářů:

  1. Krásně jsi to napsala!
    Kdysi jsem šla do knihkupectví s tím, že si potřebuju (a chci) na večer do práce koupit knížku, ale že mám v kapse jenom stovku. A to, že mi přišla pod ruku zrovna tahle knížka... Prostě dokonalost :)

    OdpovědětVymazat
  2. a dopadne to dobře? já mám ráda knížky, co dopadnou dobře.. aspoň trošku dobře, jinak jsem smutná :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku mám doma strašně dlouho, kdysi byla v Levných knihách za hubičku, tak jsem si jí vzala. Asi bych si jí měla teda přečíst ty jo. S láskou, Rosie (film) se mi hrozně líbil, kniha by taky nemusela být špatná. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta kniha je ksvělá! Taky jsem kdysi četla :) Jakmile jsem přečetla první knížku od Cecelie Ahern, hned jsem sháněla všechny ostatní. Pamatuji si, jak jsem je stále vyhlížela v knihovně. A každá z nich byl perfektní :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jeee pisu na seznam:) mne se od ni nejvic libi proflakly PS: I love you a One hundred names :) je to jedna z autorek, ktere ctu radsi v anglictine.

    OdpovědětVymazat
  6. Já četla Vzpomínky na zítřek. No, koupila jsem to mamce k Vánocům. Ehm, cestou jsem to nevydržela a knihu otevřela. Dorazila jsem domů se skoro přečtenou knihou a tajně v pokoji dočítala zbytek. To prostě nešlo. Dodnes se cítím trochu provinile, že jsem mamce dala pod stromeček vlastně už použitý dárek, ale bylo to primárně koupeno pro ni, fakt, přísahám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Aspon víš, jak čtivou knihu jsi ji dala :) to je prostě milé :)

      Vymazat
  7. Dekuji za tip na tuto knížku. Přečetla jsem ji jedním dechem.

    OdpovědětVymazat