Recenze: Sacharidové vlny (Michal Kulštejn)



"KAŽDÉ ROZHODNUTÍ JE INDIVIDUÁLNÍ A NEMĚLO BY DÁT PŘÍLEŽITOST
K NESPRAVEDLIVÉ KRITICE OSTATNÍCH. JEDINOU PŘÍČINOU
NEOPRÁVNĚNÉ KRITIKY JE VŽDY NEDOKONALOST POZNÁNÍ." - Michal Kulštejn


(20. července 2015) Pokud jste někde na internetu našli návod na sacharidové vlny nebo-li na cyklování sacharidů a rozhodli jste se je na sobě aplikovat, dost s jistotou si troufám říci, že to můžete vzít a vyhodit do koše. Proč? Protože je to jako s čímkoli jiným, co se týče stravování. Každý jsme jiný, každý jsme individuální, s jiným typem postavy, krevní skupinou, každý z nás vyznává jiný druh stravování a má jiné potřeby. Lišíme se nejen kalorickými potřebami, ale také množstvím zastoupení jednotlivých makroživin v naší stravě. Ne jinak je tomu i u cyklování sacharidů, ba naopak, aby byla tato metoda co nejefektivnější, je potřeba ji umět nastavit přesně na míru. Že to neumíte? Budete :-)

Hned na samý počátek bychom si asi měli vyjasnit pár věcí. Určitě bych knihu nedoporučila začátečníkům, kteří se zdravým stylem života teprve začínají. Věřte mi, já tam také byla a tahle problematika by pro vás byla velká neznámá.
Sám autor také nevidí důvod pro sacharidové vlny u těch, kteří mohou svoji váhu upravit jednoduše vyváženým jídelníčkem. Pokud však není zbytí a vy se chcete do vlnění pustit, bude vám tato publikace naprosto skvělým průvodcem. Není to žádné jednoduché čtivo, ale kniha je skvěle napsaná, doplněná ukázkovými grafy, výpočty, tabulkami potravin, které lze využít pro svou potřebu, nenaleznete zde jídelníčky, protože to je přesně to, co po vás autor nechce - abyste slepě kopírovali nějaké vzory a namísto toho se naučili to, k čemu tato kniha slouží. V knize najdete spoustu kvalitních informací, které ovšem pochopíte pouze za předpokladu, že znáte problematiku zdravého stravování, znáte základní principy chování lidského těla a hlavně vnímáte chování těla vlastního.

Neméně slibné je v knize i to, že se dozvíte, jakou roli mají v našem životě sacharidy a jak se s nimi dá pohrát tak, aby nám sloužili! Dozvíte se, jak využít celé naše tělo a jednotlivé hormony ve svůj prospěch. Čeho se vyvarovat a jakých fíglů využít při cyklování sacharidů. Autor nabízí hned několik pohledů a návrhů na cyklování, z nichž si každý může vybrat - ukáže vám, jaké cyklování je vhodnější pro začínající a jaké pro pokročilé. Mám-li být upřímná, celá knížka na mne dýchala i dosti motivačně a mám pocit, že přesně i o tohle autorovi šlo. Pokud tedy ano, povedlo se mu to. 


Jak sám autor uvádí, původní částečnou myšlenku sacharidových vln mají na svědomí vytrvalostní sportovci. Z toho důvodu je nutné k této knize také takto přistupovat. Michal Kulštejn není žádný amatér, který posbíral informace z internetu (jako jistí mistři kuchaři), ale který celou problematiku ve velkém načetl, prostudoval, vystudoval a v praxi úspěšně aplikoval. Napsat tuto knihu je pro něj zcela určitě krok jednou nohou do bojiště, protože všichni víme, jak se někteří staví nejen k sacharidům, ale k celé této věčně zatracované metodě. Můžete si o vlnách myslet, co chcete, pravdou zůstává, že moderní sacharidové vlnění je nejúčinnější metodou jak snížit poměr tuků v těle (všimněte si, že neříkám kilogramů, to ostatně není v knize autorem jedinkrát zmíněno), a pokud je správně prováděno, je s ním možno také urychlit fungování metabolismu. Všechna rizika i výhody jsou samozřejmě v knize zmapovaná. S ohledem na celou tuto problematiku má autor jednotný názor: se sacharidy je potřeba umět pracovat. Vědět kolik, v jaké formě a s čím je kombinovat

Autor zohledňuje i možnosti různých přístupů stravování, které v moderním světě hýbou. Ať je to stravování podle somatypu, krevních skupin, ať se stravujete dělenou stravou, jste nakloněni vyloučením nebo omezením mléčných výrobků ve stravě, bezlepkovým potravinám, jste vegetariání/vegani, "jedete" na raw stravě, zkrátka, na své si přijdou všichni. Autor nikoho do ničeho netlačí, naopak je plně otevřen různým možnostem a směrům a ty na několika stránkách vyzdvihuje, osvětluje a přitom zůstává nohama na zemi a plně nakloněn také těm, pro které je zlatá střední cesta stravování nejpřijatelnějším způsobem. Ostatně ve svobodě je krása a síla - to jsou také autorova slova :-)

Úplně na závěr bych ráda vyzdvihla pár bodů, které se mi v recenzi nepodařilo zmínit.

  • publikace je vytištěna na křídovém papíře (144 stran)
  • celobarevný formát
  • graficky skvěle zpracováno, stejně tak jazyková korektura (nenašla jsem jedinou chybičku v textu, což je velmi raritní)
  • autor staví do popředí kromě tréninku a stravy také motivaci jako jeden z hlavních motorů
  • návod na sacharidové vlny jsou na období 14 týdnů včetně vzorového rozpisu (nezapomíná se ani na manipulaci a množství tuků a bílkovin, které jsou u vln nepostradatelné a hrají svoji roli)
  • zohledněn přístup jak pro muže, tak pro ženy
  • zkušenosti s cyklováním sacharidů z pohledu jiných závodníků
  • hlavní moto knihy "cesta je cíl"
  • ehm.... atraktivní obálka ☺ 
Závěrem: vůbec jsem netušila, že se mi bude tato kniha tak líbit (i když jsem byla upozorněna, že bude ☺). Líbí se mi fakt, že autor nikomu nevnucuje různé teorie, že není jednostranný a nechává na čtenáři možnost volby. Přesto vkládá do knihy nevyvratitelná fakta o této strategii. Já osobně se v nejbližší době do cyklování sacharidů nepoženu, ty mám přeci jen za sebou, přesto mne tohle čtení velmi obohatilo a vysvětlilo spoustu věcí, které jsem nevěděla nebo potřebovala pochopit. Kdo je nastaven stejně jako já, tedy, že se zajímá o fungování těla, že chce rozšířit své obzory, mohu tuhle knihu doporučit všemi deseti. No a nakonec určitě všem, kteří chtějí podniknout vlastní vlnění tak, aby bylo úspěšné.

K.


9 komentářů:

  1. pan obálka je opravdu atraktivní, to se musí nechat ☺ o sacharidových vlnách jsem jen drobet četla a jsem si téměř stoprocentně jistá, že je nikdy nevyzkouším :oD nejsem ani schopná udržet se aspoň trochu low-carb, takže nic pro mě.. kromě toho jsem začátečník a ještě pár let budu ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky napsaná recenze. Ohledně sacharidových vln mám smíšené pocity, takže si moc ráda knihu přečtu. Díky za tip, Kristi.

    OdpovědětVymazat
  3. Na knížku mám delší dobu zálusk, s vlněním mám dobré zkušenosti, sem tam je zařazuji (zejména po vánocích :)).. jsem tak trochu experimentátor, aktuálně jedu paleo (no vlastně teď už spíš primal), takže vlny pro mne nejsou zrovna aktuální, nicméně i tuto knihu asi stejně "potřebuji" do své bohaté sbírky... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka vypadá zajímavě, ale zatím jsem na začátku cesty ve zdravé stravě a hubnutí. Měla bych proto otázku, jaké knihy či texty Ti (Vám) pomohly v zacatku?? Diky moc za odpověď. A tvoje stránky jsou bezvadné a plné inspiraci👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc dobrá otázka :) Já rozhodně využívala všech rad od Jillian Michaels, které jsem pochytala na internetu. Spoustu jejích článků, které mi pomohly, jsem přeložila a najdeš je v e-knize (je zdarma) Vše o Jillian Michaels. tady je odkaz http://www.kristinacechova.cz/p/e-book-vse-o-jillian-michaels.html

      Vymazat
  5. Zpočátku mě sacharidové vlny docela zaujaly. Dokonce jsem si ze zvědavosti zakoupila "jídelníček" na 30tidennivyzva.cz ... Odradila mě už jenom vizuální stránka "výzvy" a texty, jako by je psal nějaký puberťák :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, nevím sice, proč tady zmiňuješ 30tidennivyzvu, protože ta nemá s Michalem absolutně nic společného. Jinak s tebou souhlasím, mně se to nelíbí taky.

      Vymazat
    2. Michal má své stránky zde :) http://www.michal-kulstejn.cz/

      Vymazat
  6. V knize je princip vysvetlen hezky, ale na problem jsem narazila uz na strane 35 vypocet sacharidu na tyden. Dle tabulky autora ma mit muz mezomorf s cistou hmotnosti 100 kg a 15% tuku 2.5 g sacharidu na kg, cili logicky pri sve vaze 250 g na den. Jak mu tedy mohlo vyjit 1400 g na tyden, kdyz tyden ma 7 dni? 250x7 neni 1400. Takže jak si to ma tedy clovek vypocitat?

    OdpovědětVymazat