Vím, že jsem se s vámi dlouho o nic nepodělila, tak jsem se za vámi rozhodla přijít minimálně s tipem na hruškový koláč, který je naprosto skvělý. Jemný, ne příliš sladký, vláčný a neskutečně výborný.
Já tohle následující těsto dělám docela pravidelně, i bez ovoce, v kombinaci tmavé těsto "procákané" bílým tvarohem. Dost často jsem jej viděla i v různých časopisech, na internetu, takže určitě nejde o žádnou novinku, ale přesto nějaké mladé kuchařince přijde vhod, aby se mohla doma vyšvihnout.
Dělám z poloviční dávky, protože mi to i tak přijde dost, ale pokud chcete větší koláč, všechny ingredience prostě vynásobte dvěma :-)
V prví řadě si předehřejte troubu na 175 stupňů, to je základ všeho, mít pro koláč připravenou správnou teplotu.
Nachystejte dvě mísy. V jedné budeme dělat těsto, v druhé tvarohovou hmotu.
V první míse smíchejte metličkou:
hrnek polohrubé mouky,
1/2 hrnku cukru,
1 vejce,
1/3 hrnku oleje,
1 vanilkový cukr,
1/2 kypřícího prášku do pečiva,
1/2 hrnku mléka.
V druhé míse smíchejte metličkou:
1 nízkotučný tvaroh,
1/3 hrnku cukru,
1/2 hrnku mléka,
1 vejce,
1 vanilkový cukr,
1/2 prášku vanilkového pudinku.
Koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme krupicí nebo hrubou moukou. Vlijeme podstatnou část světlého těsta, bokem si necháme tak naběračku (nemusí být přesně, odhadem). Na těsto vlijeme opatrně a s citem tvarohovou směs po celé délce formy - tam, kde se nám nepodařilo směs umístit, nebudeme ho tam násilím cpát. Zbytek světlého těsta po lžících nacákáme na tvarohovou směs.
Dvě hrušky oloupeme a nakrájíme na osminky. Zbavte jádřince a jednu podruhé klaďte do tvaru sluníčka doprostřed koláče, tím úzkým koncem do středu.
Dejte do trouby a pečte zhruba 20-25 minut :-)
Dobrou chuť a rozdělte se doma.
K.