Tvarohový koláč s hruškami


Vím, že jsem se s vámi dlouho o nic nepodělila, tak jsem se za vámi rozhodla přijít minimálně s tipem na hruškový koláč, který je naprosto skvělý. Jemný, ne příliš sladký, vláčný a neskutečně výborný.

Já tohle následující těsto dělám docela pravidelně, i bez ovoce, v kombinaci tmavé těsto "procákané" bílým tvarohem. Dost často jsem jej viděla i v různých časopisech, na internetu, takže určitě nejde o žádnou novinku, ale přesto nějaké mladé kuchařince přijde vhod, aby se mohla doma vyšvihnout.

Dělám z poloviční dávky, protože mi to i tak přijde dost, ale pokud chcete větší koláč, všechny ingredience prostě vynásobte dvěma :-)

V prví řadě si předehřejte troubu na 175 stupňů, to je základ všeho, mít pro koláč připravenou správnou teplotu.

Nachystejte dvě mísy. V jedné budeme dělat těsto, v druhé tvarohovou hmotu.

V první míse smíchejte metličkou
hrnek polohrubé mouky, 
1/2 hrnku cukru, 
1 vejce, 
1/3 hrnku oleje, 
1 vanilkový cukr, 
1/2 kypřícího prášku do pečiva, 
1/2 hrnku mléka. 

V druhé míse smíchejte metličkou
1 nízkotučný tvaroh, 
1/3 hrnku cukru, 
1/2 hrnku mléka, 
1 vejce, 
1 vanilkový cukr, 
1/2 prášku vanilkového pudinku.

Koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme krupicí nebo hrubou moukou. Vlijeme podstatnou část světlého těsta, bokem si necháme tak naběračku (nemusí být přesně, odhadem). Na těsto vlijeme opatrně a s citem tvarohovou směs po celé délce formy - tam, kde se nám nepodařilo směs umístit, nebudeme ho tam násilím cpát. Zbytek světlého těsta po lžících nacákáme na tvarohovou směs. 

Dvě hrušky oloupeme a nakrájíme na osminky. Zbavte jádřince a jednu podruhé klaďte do tvaru sluníčka doprostřed koláče, tím úzkým koncem do středu. 

Dejte do trouby a pečte zhruba 20-25 minut :-)

Dobrou chuť a rozdělte se doma.

K.

5 komentářů:

  1. To vypadá skvěle. Zrovna jsem přemýšlela o tom, co bych upekla... Když mám starosti, tak peču - takže na tenhle koláč rozhodně přijde brzy řada. A doufám, že se mi povede aspoň trochu jako tobě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš jako já, také se u toho uklidním a přijdu na jiné myšlenky. Vlastně si i odpočinu :) Určitě na tom nic nepokazíš :) Držím palce!

      Vymazat
  2. Vypadá to lákavě, ale nedovedu si představit, že bych v tom vedru zapnula doma troubu a pekla koláč :) ... jsme všichni "upečení" i tak :) ... ale určitě ho příležitostně vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já ho taky pekla, když bylo venku ještě hnusně :D naprosto chápu :)

      Vymazat
    2. :) tak to je sranda, rok se sešel s rokem :).. a to je půlka září a já ho zase neupeču?! :) už teď je skoro 30 stupňů!

      Vymazat