Tvarohový koláč (tvarožník)


Na této stránce vám ukážu svůj nejoblíbenější tvarohový koláč, jaký jsem kdy jedla. Můžete si vybrat mezi zdravější variantou nebo klasiku z běžně dostupných ingrediencí. Pokud si nevěříte, vyzkoušejte verzi pro menší porci, v opačném případě celou dávku a jednotlivé ingredience zdvojnásobte. Koláč - tvarožník - je skvělý jak s ovocem, tak i bez něj, je krásně vláčný a na druhý den ještě lepší, než první den po vychladnutí :-) Zkuste vydržet a nechat si aspoň jeden kousek na další ráno k snídani!

O dobré, ba vynikající věci je nutné se podělit. Na tento tvarožník jsem narazila u Moniky, která jej zase našla na Vařeništi a líbil se mi tak moc, že jsem se do něj pustila. Tvaroh dám doma prakticky pořád, šla jsem tedy jen pro borůvky a hned si jeden tvarožník upekla. Jelikož jej u nás jím jen já, dělala jsem z poloviční dávky a dopadl fantasticky :-) Použila jsem také zdravější ingredience jako kokosový cukr a kokosové máslo, ale vy můžete klidně využít klasických surovin nebo prostě experimentovat, jako já :-)


Na poloviční porci původního receptu:

250 g měkkého netučného tvarohu
100 g borůvek (množství není striktní)
20 g kokosového másla (nebo obyčejného)
30 g kokosového cukru (nebo jiného)
1 bio vanilkový cukr
2 vejce
40 g dětské krupice
rovná lžička prášku do pečiva

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Rozdělte žloutky od bílků.
3. Žloutky, cukry, tvaroh, máslo, krupici i prášek do pečiva smícháme pečlivě.
4. Z bílků vyšleháme sníh a lehce vmícháme do těsta.
5. Vymažeme a vysypeme pekáček nebo dortovou formu, nalijeme půlku těsta a poklademe polovinou borůvek. Dáme zbytek těsta a opět zasypeme borůvkami.
6. Dáme péct na 30-40 minut.
7. Dřív než budeme krájet, necháme koláč zcela vychladnout. 

Doufám, že vám bude chutnat tak, jako mně. Je opravdu fantastický. 
Celý tvarožník jsem si rozdělila na 4 kousky, čili jeden měl 208 kcal. To je prostě boží :-)


Varianta II.



Nedávala jsem žádné ovoce, žádné vhodné doma nebylo a místo toho jsem část zabarvila docela řádnou dávkou holandského kakaa, aby flíčky byly skutečně tmavé a lžičkou to tam před pečením nakapala. Důležité je nechat koláč vychladnout :) Pak je naprosto fantastický !!!

Varianta III.

S černým rybízem

25 komentářů:

  1. Uzasny receptik, dakujem pekne! Tvaroh a boruvky su bozska kombinacia. Urcite upeciem co najskor, akurat davku ztrojnasobim, lebo moje deti miluju ovocne kolace a boruvky su 'top of the list' :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na ten recept jsem už taky koukala a dnes se chystám dělat :) Myslíš, že kokosové máslo můžu nahradit kokosovým olejem? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to nevím, snad ano, to máslo i olej jsou docela rozdílné co do konzistence, máslo obsahuje i dužinu a po vychladnutí ztuhne v tom koláči. Nevím jak s olejem, ale zkusit to můžeš... nebo ho tam nedávej,Monča to taky dělala bez něj. :)

      Vymazat
    2. Tak se vracím zpět. Dala jsem normální máslo :)
      Přestože jsem ho po upečení nemohla nějak hezky dostat z formy a padlo pár "bože, proč jen jsem se do toho pouštěla".... Je dokonalý! Uplně to překonalo moje očekávání ♥

      Vymazat
    3. to jsem ráda, taky mne naprosto dostal a překvapil :)) jinak, také jsem nevěděla, jak ho dostat z formy, ale podařilo se mi ho vyklopit :D příště budu dělat z dvojité dávky a asi do koláčové formy, protože fakticky obstál :))

      Vymazat
  3. jezis to vypada dobre <3 ja jsem na peceni leva, ale zkusim nekoho ukecat doma :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Ooo to se music vyzkouset. Dekuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá luxusně. Nikki zkoušela jsi někdy použít vanilku od Sonnentoru? Od té doby co jsem ji objevila už vanilkové cukry nekupuji. Nádherně voní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miri, zkoušela jen jednou a byl opravdu bezkonkurenční (musela jsem ale googlovat, abych si připomněla :D :) já kupuji momentálně vanilkový cukr ve zdravé výživě bio a ještě ze třtinového cukru, tak mám takový lepší pocit :D vlastně když nad tím tak přemýšlím, mám pocit, že jsem ho tady v městě strašně dlouho neviděla. možná tím to je, že si mé oko odvyklo a musela jsem hledat :D

      Vymazat
  6. Včera jsem ho napekla pro manžela k svátku a byl nadšený:) Jen jsem dala, co dům a zahrada dala...místo borůvek jahody a černý rybíz a místo jednoho tvarohu (dělala jsem 2x množství) půlku syrovátkového sýru. Díky Nikki:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to je supr, jak chutná chlapům, tak je dokonáno :D Nicméně, s černým rybízem to musí být taky mňamka, až mi přijede přítel ze zahraničí, budu mu ho také péct, na buchty a koláče moc není, ale jakmile je něco tvarohového, to by se přejedl :D a manželovi vše nej k svátku, dodatečně :)

      Vymazat
  7. Zdravím. Používáte prosím tvaroh ve vaničce, nebo kostku? Děkuji předem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, používám vaničkový, ale ne všechny měkké netučné jsou stejné, bohužel. Používám od Milka tento http://www.kaloricketabulky.cz/fotografie-velka/8c4c6291c3a5fed5/mekky-tvaroh-milko.jpg, od jiných firem se mi s měkkým netučným moc péct nedaří, tenhle jediný je skvělý :)

      Vymazat
  8. Prostě paráda! U nás je to už stálice. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, jak prosím zjistit, kolik má kalorií jeden kousek (třeba 100g) - musí se spočítat všechny ingredience a pak podělit? :) Děkuji za odpověď. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Jani. Nejdřív všechno spočítat a pak rozdělit na kousky a podělit :)

      Vymazat
  10. Dobry den, v jaké formě pečete tu poloviční dávku? Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Luci, nejčastěji ve formě na biskupský chlebíček :)

      Vymazat
  11. Ja jsem trochu zacatecnik...ale muzu tu polovicni davku udelat v klasicke dortove forme s tou sponou anebo se do te formy vejde cela davka??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když dáš dvojitou dávku, z toho, co je nahoře napsáno, tak pak to bude akorát. Vlastně úpplně ten spodní obrázek je z dvojité dávky, takže takhle to bude ve finále vysoké, jinak by to bylo polovičné z té jedné :) ať se podaří :)

      Vymazat
  12. Dekuji moc, zkusim,vypada krasne. Jen muzu to delat na pecicim papire,aby to nevyteklo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš, ale nemělo by to vytéct :) i když člověk nikdy neví :)

      Vymazat