Litý koláč se švestkami, mákem a drobenkou


Jednoho krásného dne jsem si naplánovala, že si upeču koláč. Nakoupila si na něj ingredience a deset minut předtím, než jsem jej šla dělat, jsem na internetu našla tento božský vypadající litý koláč. Asi nemusím říkat, že bylo prakticky hned rozhodnuto. Stačilo projít, zda všechno co na něj potřebuji, mám doma a mohla jsem se do toho pustit.

Původní recept na koláč jsem našla na stránkách iprima. Ale jak už bývá mým zvykem, dělala jsem jen poloviční dávku. Strašně se mi líbilo, že jde o klasické české těsto a po velmi dlouhé době také o recept, kde se necpe ve velkém cukr. Samotné těsto má jen jednu lžíci cukru, použila jsem kokosový, ať je koláč ještě o chloupek zdravější :-)


Potřebovala jsem:

Na těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce kokosového cukru
1 žloutek
200 ml mléka
10 g droždí
70 ml rostlinného oleje

Na koláč:
8 švestek
mák s cukrem
drobenka z polohrubé mouky, másla a kokosové cukru

V míse smícháme všechny ingredience na těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Poté přesuneme na plech vyložený pečícím papírem.
Těsto zasypeme mákem, poklademe půlky švestek řezem nahoru a opět zasypeme oslazeným mákem.
Nakonec zasypeme drobenkou a pečeme na 180C asi 30 minut.

Je výtečný, jednoduchý, já se chtě nechtě rozdělila i s tou poloviční dávkou s rodiči :-)
Už mám nakoupené věci na další. Je opravdu velmi jedlý. Stejně tak dobře jak vypadá, i chutná.

Dobrou chuť.

K.


Varianta s jahodami ღ

7 komentářů:

  1. Kristi já když vidím jaké pečeš dobroty a jak skvěle vypadáš dává mi to naději, že si v životě není potřeba jen upírat, ale když se člověk správně naladí, tak to jde :-). Ten koláč určitě vyzkouším, díky za recept :-))

    OdpovědětVymazat
  2. To vedro je fakt děsné, já jsem četla "LÍNÝ" koláč ... :-D .... mňam :-)
    http://radinsen.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Týno kvasnice do těsta jenom zamícháš a nebo z kvasnic a mléka děláš kvásek? Zkoušela jsem ho péct v pátek, ale vůbec mi v troubě nevyskočil i když mi v míse nakynul /: (což nemění nic na tom, že jsme ho už včera skoro sežrali :D ) Ten Tvůj vypadá božsky a já měla těsto jak beton (:o Může na to mít vliv to, že jsem použila celozrnnou mouku?? Díky a hezký víkend (; Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miško, ano je to tak, Všechny ingredience se smíchají a ono to samo vykyne. Ale pokud jsi použila pouze celozrnnou mouku, je to problém. Ona skutečně ve výsledku není nadýchaná, proto se s ní peče půl na půl s klasickou, aby to těsto vyběhlo a nebylo tuhé. Se samotnou celozrnnou je to prostě špatné, také jsem se snažila udělat kouzla, ale nejde to :)) Papa :)

      Vymazat
    2. a jeeeee... mno já si říkala, jestli to není tím //: klasické mouky jsem měla jen zbytek (max 50g, možná ani to ne)... myslela jsem, že celozrnná pšeničná jemně mletá by nemusel být takový problém... mno tak poučení pro příště... Díky za radu, příště se snad povede (;

      Vymazat
  4. Týno, tak jsem vyzkoušela znovu a jen z bílé mouky... KOLÁČ JE ABSOLUTNĚ LUXUSNÍ!!!! Sehnala jsem ještě u vietnamce čerstvé švestky... Normálně tohle nedělám, ale dala jsem si ochutnávácí kousek v devět večer (!)... Samozřejmě po vydatném cvičení... Nedalo se odolat... Díky moc za super recept!!! Myslím, že i rodičům bude zítra chutnat. (; Krásný víkend!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsi to nevzdala a vyzkoušela znovu :) Vidíš, že ta mouka dělá hodně. jsem ráda, že se ti povedla chutnal a věřím, že bude i rodičům. nesněz jim to všechno :) :D papa.

      Vymazat