úterý 4. srpna 2015

Zdravě z Biosféry; novinky u mne doma


Už když jsem posledně nakupovala na e-shopu Biosféry, nemohlo mi uniknout, kolik báječných věcí je v novinkách a o jak moc se obchod za poslední měsíce rozrostl. Když jsem šla opět vybírat, oko mi padlo na několik věcí právě z nového zboží a měla velké dilema, co si vybrat. Nakonec jsem to asi z dvaceti věcí zredukovala na tři, ať si můžu udělat radost zase někdy příště :-)


Jasnou volbou byl kokosový cukr. Nevím proč, ale myslela jsem si, že bude bílý :-D Víte, všimla jsem si, že kokosový cukr se hodně využívá trenéry, když pečou, tedy v jejich receptech a samozřejmě byla zvědavá, co je to zač. Kokosový cukr se používá i do snídaňových směsí od Iswari, které jsem si strašně oblíbila a byla zvědavá na využití v kuchyni i mimo. 


Ne, kokosový cukr skutečně nechutná jako kokos :-) I to jsem si myslela :-) Získává se ručním sběrem nektaru z kokosových palem a pak se v místních vesnicích suší. Je tudíž chuťově velmi jemně karamelový, má trošinku blízko k tmavému třtinovému cukru, nicméně oproti klasickému cukru a třtinovému má tu výhodu, že má nízký glykemický index (GI 35), takže je naprosto šetrný pro výkyvy cukru v krvi, tedy nezatěžuje slinivku. Má stejnou sladivost jako běžný cukr a je chuťově skvělý kamkoli - do koláčů, pokud je chcete mít zdravější, do jogurtu, do kávy, strašlivě moc jsem si ho za tu krátkou chvíli oblíbila a byl to jeden z nejlepších kupů za poslední dobu. 


Do košíku jsem si také hodila novinku a to dva balíčky "svačinkových" pytlíků. Ok, přiznám se, strašně se mi líbily ty obaly :-D A taky jsem byla velmi zvědavá na obsah. Bohužel, v prvním případě, tedy u verze Fruit Choco, jsem byla docela zklamaná. Ne, že by mi nechutnal, ale prostě byl takový obyčejný. V pytlíku samé sójové boby, nějaké to sušené ovoce a pár čoko zrnek. Ale pak jsem zjistila, že to byla moje chyba, nepodívala jsem se na složení a skutečně 80% balíčku jsou právě sójové boby. 

Druhý balíček s příchutí Tamari byl ale naprosto luxusní a pytlík mi zmizel rychlostí blesku :-) Příště si vezmu určitě další. I to složení bylo lepší. Na obrázku níže je vyfocený obsah Fruit Choco, hrozně mě mrzí, že jsem nedomyslela díky chuti a mé žravosti, vyfotit také obsah Tamari verze :-D No, příště napravím. Byl fantastický. 


Jinak by asi stálo za zmíňku, že tyhle proteinové balíčky jsou bio, bez lepku, pro vegany, pražené pouze horkým vzduchem bez použití tuku. A pocházejí ze sousední země :-) Ze Slovenska. Povedly se jim.


Jako poslední věcičku jsem měla v balíčku kokosmus, kokosovou pastu nebo taky kokosové máslo. Sice jsem se pekelně zpotila, než jsem to promíchala uvnitř, ale pak mě čekala exploze vynikající chuti. Jestli milujete arašídové máslo, nebo jakékoli jiné, tohle musíte zkusit. Už mi je jasný, proč se Zuzka Light v jednom videu u receptu rozplývala nad chutí a jedna lžička jí nebyla dost :-) Je to vážně návykový a dá se to jíst jen tak. 


Z počátku jsem si myslela, že když je to máslo, bude to něco na způsob oleje. Ale není. Výrobce sice doporučuje na vaření a na pečení, ale směrem dovnitř, do pokrmu, ne na něm péct :-) Máslo se totiž vyrábí tak, že se dužina kokosu rozemele na hladkou pastu. Má opravdu extra silně kokosovou chuť, pod teplotou 24 stupňů se nerozpouští. Já jej použila do tvarohového koláče s borůvkami, samozřejmě také s kokosovým cukrem a bylo to naprosto famózní. Hodí se také na kaši do snídaně, nebo jak říkám, prostě jen tak :-) Viděla bych ho i do smoothie, koktejlů, Je plný kvalitních tuků, bez přídavku jiných ingrediencí, zkrátka 100% kokosová pasta. Říkám to proto, protože mi včera maminka donesla arašídové máslo, že jí nechutná. Ani jsem se neviděla, proč arašídové máslo musí obsahovat ještě další oleje, cukr a sůl. Řekla jsem ji, že ji jednou donesu opravdové arašídové máslo. Ale kokosové je lepší :-D 


Ochutnali jste někdy něco z těchto potravin?
Pokud ne, chtěli byste něco vyzkoušet?
Co zdravého jste si naposledy koupili vy?

Pěkný den všem,
K.

  
Obrázky vás dostanou na produkty z Biosféry  :-)

Vaše názory:

18 komentářů:

  1. Kokosmus musí být super. Mám doma kokosové máslo od nutspread a jsem úplně nadšená. Chutná jako kuličky rafaello a ty já ráda. :) Nejvíc ho používám asi do smoothies nebo jen tak na kaši nebo na lžičku. Péct jsem s ním ještě nezkoušela. A kokosový cukr budu muset taky co nejdřív objednat a vyzkoušet (hned jak bude příležitost se za něco odměnit:)). Od Iswari kupuju pravidelně akorát nepražené kakao, což je ale taky mňamka.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že kokosové máslo vyzkouším při nákupu z nutspreadu, ať to mám spolu s ostatními máslíčky :) Snad mi bude chutnat! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Kristínko, Tvoje články jsou neskutečně inspirativní, ať se jedná o cvičení, tvoření, vaření nebo pečení ;-) Hned mám chuť vše vyzkoušet. A když už budu v objednávání těch kokosových vychytávek, chtěla bych zkusit i arašídové máslo. Poraď mi, které je podle Tebe TOP :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, moc ti děkuju za milý komentář :) Kdybych měla poradit, tak mi opravdu moc chutná z Biosféry tohle, pokud tam budeš objednávat http://www.biosfera.cz/arasidovy-krem-250-g-bio-sklo-g2545.html není to sice vyloženě máslo, ale krém, je jen malinko oslazený. Pokud bych měla volit arašídové máslo 100%, pak mělo nejlepší nu3tion.cz, ale ti ho nějak delší dobu nemají :(

      Vymazat
  4. Ahoj Kristino, narazila jsem "náhodou" včera na tvůj blog a od včerejška čtu a čtu a čtu :-D Připadám si jak Alenka v říši divů, svět intenzivního cvičení a fitness neznám, u řady pojmů ani netuším, co to je, případně jak se to cvičí nebo kde se to koupí :-D :-D Ale u kokosového krému jsem se chytla, ten znám, zdravé jídlo, to je moje :-) Můj tip - je velmi lehké ho vyrobit za tak cca 10 minut. Potřeba je pouze biokokos, s obyčejným to nejde + průměrný nožový mixér (robot s nožem ve tvaru S). Jinak včera jsem si pustila ukázkové video s Jill a vzhledem k tomu, že už půl roku dřepuji a klikuji a vůbec si tak blbnu, mi to zase tak náročné nepřišlo. Ale necvičila jsem, to je fakt. Najednou nějak nevím, co dřív. Chci překopat jídlo (ačkoliv jsem svůj jídelníček považovala za naprosto vychytaný) a najít čas na cvičení. Tak já jdu zase číst. Moc krásný příběh a výsledek, fantastické!

    OdpovědětVymazat
  5. já jsem po kokosovym cukru pokukovala zrovna včera :D byla jsem v praze na andělu v kině a objevila jsem tam kdysi jeden bioobchod ale nikdy jsem se tam pořádně nerozkoukala aprávě jsem zjistila že tam maj snad všecko co se prodává na internetu :D hrozně jsem chtěla snídaňovou směs, měli x druhů, ale udržela jsem se :D ale podlehla jsem u proteinových prášků :D a vzala si vegan protein právě od iswari, moje premiéra co se proteinů týče :D je to protein z konopí, hrášku a rýže a má na 100 gramů 69 g proteinu a 12 g sacharidů takže snad dobrý a hned putoval do mojí dnešní snídaně :D no a pak tam zrovna jedna paní skládala nový zboží do regálů a mezi tim i kokosovej cukr *0* příště se asi už neudržim a až přijde výplata, tak to skoupim všecko :DDDD

    OdpovědětVymazat
  6. Kokosové máslo jsem měla od Nutspread a je boží, co mě ale momentálně nedá spát je arašídovo-kokosové od Šufánka!!! Zaujal mě kokosový cukr a asi ho musím mít :D

    OdpovědětVymazat
  7. Kokosové máslo musí být určitě super =) Jen mě napadá, že kokosový tuk obsahuje nasycené mastné kyseliny, čili úplně tak zdravý není? Díky Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tohle se řeší vlastně pořád :) Každý na to má jiný názor, dokonce i lékaři a specialisté na biochemii. Já chápu nějak obě strany, ty, které kokosový tuk brání, protože mají o něm nevyvratitelné pozitivní poznatky, ale také ty, kteří se na to dívají z jakéhosi výživového hlediska, protože v ěnketrých směrnicích je dokonce lepší vepřové sádlo. Je to na dlouhé debaty, na srovnávání a přitom si každý jede tu svou. Já to dělám tak, že ho nepoužívám :D Měla jsem ho párkrát a je pravda, že z kulinářského hlediska kuchyň ohromně oživí, pokrmy jsou dobré. Pokud jej někdo používá čas od času, pak podle mě nic nevadí. ostatně to platí naprosto totožně s jakýmkoli jiným produktem tady na té zemi. Takže ano, nasycené mastné kyseliny obsahuje, ale jedna strana tvrdí, že jsou zdraví nepříznivé, druhá zase, že ne... samozřejěm obě strany mezi sebou válčí argumenty :) tady to asi taky nevyřešíme :D Ale máslo vyzkoušej, je vynikající :)

      Vymazat
    2. Diky, proste vseho s mirou :) urcite vyzkousim

      Vymazat
  8. Kristinka, tak to ma prekvapuje, ze kokosovy cukor od Iswari je hnedy. Ja som minule kupila od inej znacky a bol biely..hmmm....???? A to maslo kupujem pod nazvom Creamed Coconut. Po otvoreni vsak musi byt v chladnicke, kde velmi ztuhne a hrozne tazko sa z neho odobera, proste je ako kamen :-( Aj to kokos.maslo od Rapunzel musi byt po otvoreni v chladnicke?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně bílý? Musím říct, že sjem koukala i po jiných značkách, a v šáčcích jej měli také hnědý. Kdo ví :)
      Creamed Coconut jsem také měla a bylo to úplně něco jiného, čert aby se v těch názvech vyznal :)) Avšak tohle máslo, ani jakékoli jiné ořechové, ani po otevření do lednice nedávám. Je pravda, že já ta másla spotřebuji rychle, ale měla jsem i kilovku třeba celý měsíc venku a nic se tomu nestalo. Chtěla jsem mrknout na štítek tady toho másla, abych ti řekla, jak je to zde, ale písmenka se mi po tom, jak je máslo matné a jak jsem ho míchala, ztratila někam pryč :D asi bude záležet, kolik toho máš a jak často to používáš. kdybys je zřejmě chtěla mít na několik týdnů ok, pak bych vždy část dala do lednice, jinak bych se na to vyprdla, upřímně :D

      Vymazat
    2. To je zvláštní, také jsem ho vždy viděla jen hnědý. :o

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Také hlásím, že včera zakoupený kokosový cukr je hnědý :-)

      Vymazat
  9. Kokosovy cukr jsem si ted taky nahodou koupila, ale jeste jsem nezkusila, tak se tesim :) Chtela bych z nej upect nejake dobre susenku (nejlepe low carb a pokud mozno s proteinem), nemate nekdo nejaky vyzkouseny recept? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kokosový cukr jsem měla kdysi, fakt chutná krásně karamelově. :3
    Na Biosféře jsem dřív hodně nakupovala, teď chodím spíše do zdravých výživ, co jsem se přestěhovala do Prahy, mám jich v blízkém okolí minimálně pět, nejbližší je minutu a půl pěšky. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Kokosový cukr kupuju v DM drogerii a je moooooc fajn (to kdyby chtěl někdo vyzkoušet menší balení :-) ) a vždy jsem tedy viděla také jen hnědý... ale péct mne z něj ještě nenapadlo.

    OdpovědětVymazat