Guláš pro začátečníky


Možná by měl recept znít, že je nejen pro začátečníky. Před patnácti lety, když jsem se učila vařit, chtěla jsem svému milému udělat radost a připravit mu guláš, aby věděl, že nejsem žádná lemra, ale hospodyňka, která si zaslouží jeho přízeň :-) Neměla jsem ještě internet a tak jen možná tuším, že jsem tento recept našla v jedné z nejlepších knih receptů, které jsem tehdy měla. Tehdejšího přítele už nemám, knihu taky ne (nechala jsem mu ji), ale recept jsem měla napsaný v sešitě a od té doby jsem jej dělala už snad ... stokrát. Nedá se na něm nic pokazit a oblizoval se po něm každý chlap, kterého jsem od té doby měla. Oukej, od té doby jsem měla jen jednoho, ale chutnal i kamarádům, bráškovi, taťkovi a jiným :-) 

Budete potřebovat:

olej
1 opravdu velkou cibuli
4 stroužky česneku
1/2 balíčku sladké mleté papriky
1 lžíci mletého kmínu
500 g vepřového nebo hovězího masa
1 kostku masoxu
2 lžíce sojové omáčky
1 malý rajský protlak
1 litr vody
majoránku
hl. mouka

1. Cibuli nadrobno nakrájejte a osmahněte na oleji.
2. Vhoďte na kousky nakrájené maso a utřený česnek.
3. Maso z obou stran smažte a poté vhoďte mletou papriku a kmín.
4. Podlijte skleničkou vody a duste pod poklicí 10 minut.
5. Promíchejte, vlijte sojovou omáčku, protlak, masox a zalijte litrem vody.
6. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte na minimum a pod poklicí vařte 40-50 minut.
7. Vhoďte majoránku a pokud máte, tak i sušenou polévkovou směs (petržel, libeček apod.)
8. Z mouky a studené vody v misce připravte řidší kaši a tu pak do zahuštění omáčky vlévejte. Míchejte a šlehejte přímo v místě, kde mouku s vodou vléváte, ať se nevytvoří hrudky.
9. Nakonec jen dochuťte solí a je hotovo.


Tak takto u nás jíme guláš my. Někdy jen s chlebem, někdy klasicky s knedlíkem,
který bych se taky moc ráda naučila už konečně dělat pěkně po domácku :-)

Nechte si chutnat ♥

K.

6 komentářů:

  1. Mňam to je báječný recept :) Určitě ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děláme stejný a nejraději ho mám s čerstvým chlebem ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Já dělám domácí knedlíky v hrnečcích. Prostě si připravíš těsto, dáš ho do hrníčku a ty pak vložíš do hrnce (aby voda sahala k okraji hrnečků) a vaříš. Za chvilku máš hotovo a knedlík má pak hezký tvar a není z toho takový bordel :D Je to fajn rychlá varianta a navíc může být každý jiný ;)

    můj blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Lauro, také budu zkoušet v hrnečcích, kdysi bylo v časopise Food snad 8 verzí na různé knedlíky, tak se do toho vrhnu brzy :) Snad dopadnou dobře :D pa.

      Vymazat
  4. Já dělám guláš v troubě a je naprosto luxusní. V práci jsem recept rozdala asi 5 kolegyním a všechny jsou nadšené:

    1 kg vepřové plece/kližky, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké papriky, feferonka, 1 l vývaru z masoxu, majoránka, jíška

    Sádlo, cibule a česnek do zlatova, přidat koření, maso orestovat, zalít litrem vývaru. Dát do zapékací mísy, přiklopit alobalem, péct na 200-220°C 1,5 hodiny. Přidat majoránku a jíšku.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dekuji za uzasny recept. Gulas sem delala nekolikrat ale nikdy sem nedokazala dosahnout te spravne chuti ;) dneska uvareny a cela rodina se olizuje az za usimma :) pridala sem jen jeste jeden masox a je perfektni. Dekuji a hned si jej pisu do seznamu receptu 😍

    OdpovědětVymazat