Už je to ohromně dlouho, co jsem vytvářela něco pečeného stylem pokus-omyl, ale měla jsem dobrou náladu, vrhla se do toho po hlavě, přidávala, upravovala a světe div se, vzešl z toho opravdu skvělý chutný makovec. A to nejpodstatnější, naprosto zdravý!
Abych ale nebyla potvora a nepřivastňovala si veškerou zásluhu, velkou inspirací mi byl makofit ze stránky Fitnesscake.cz, který mne na první pohled uchvátil. Jelikož jsem ale děvče zvídavé, rozhodla jsem se zkusit si jej upéct sama. Nevypadá sice tak dokonale jako na stránkách, ale to mi nevadí, protože se mi povedl a je výtečný ☺
Původní makovec obsahuje sukralozu a proteinový prášek. Ten jsem sice doma měla, ale jen čokoládový a do toho se mi mák nechtěl míchat. Vzpomněla jsem si ale, že mám doma nějaký ten pátek pšeničnou bílkovinu, kterou jsem sehnala u nás za asi 30 Kč. Jde v podstatě o mouku zbavenou veškerých sacharidů a zůstane tak jen čistá bílkovina. Uznejte sami, že hodnoty 80 g bílkovin a 2 g sacharidů na 100 g pšeničné bílkoviny jsou skvělé hodnoty ☺
Co budete potřebovat na těsto a jak na to:
1 šálek jemných ovesných vloček
1/2 šálku mletého máku
30 g pšeničné bílkoviny (nemusí být)
2 větší lžíce tmavého třtinového cukru s vysokým podílem melasy
1 šálek mléka
1 střední jablko nakrájené na malé kostičky
1 lžička kypřícího prášku
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
Postup je velmi jednoduchý. Smíchejte všechny ingredience v míse, jako poslední sníh z bílků. Vlijte těsto do vymazané formy na biskupský chlebíček, pečte asi 25 minut na 175C. Po vychladnutí krájejte na trojúhelníčky.
Makovec je nebezpečně dobrý. Tak pozor na porce, rozdělte se :-)
Přeji krásný den a dejte vědět, jak vám chutnalo.
♥♥♥
Kristina
♥♥♥
Kristina