Dnes mi tedy teplá polévka přišla ohromně vhod. Venku se neskutečně ochladilo, foukal studený vlezlý vítr, ale museli jsme jít ven sbírat listí do školy. Vrátili jsme se zmrzlí, s červenými nosy jako klauni, dcerce jsem uvařila na zahřátí čaj, synek si kromě toho vyprosil i horkou čokoládu a já si ohřála polévku, kterou jsem to ráno vařila.
Je to ta nejbáječnější polévka, jakou jsem za poslední dlouhé měsíce jedla. Moc polévková nejsem, ale když na mne vyskočil přehled 20 polévek pro pomalý hrnec, prakticky do všech jsem se zamilovala. Pomalý hrnec nemám, ale ani to mne neodradilo, protože polévka byla hotová do 30 minut a když si k takové baště dáte ještě čerstvý celozrnný doma upečený chléb, je to lahoda :-) Do chleba jsem navíc zkoušela dát i pohanku a dopadlo to výborně, příště ji tam dám více.
Takže, polévka by mohla mít název třeba "enchilados", "fajita" nebo "taco", ale jelikož jsem trošku experimentovala a z každého receptu si vzala jen něco, pár věcí zaměnila nebo přidala, vznikla z toho prostě mexická polévka, která zahřeje, protože tak se také stalo. Já vím, že zahřeje každá teplá polévka, ale díky kajenskému pepři je tato trošku ostřejší, takže ten účinek je podpořen o to více :-)
Z hrnce jsem dostala solidních 6 porcí, a jelikož ostřejší děti nechtějí, odnesla jsem dvě porce rodičům. První se do toho ještě z mísy vrhla maminka a já musela zakročit, ať myslí taky na taťku :-)
A teď už pojďme na postup a na ingredience pro tuhle krásku:
1. Nakrájejte půlku velké cibule na drobno.
2. Dejte do hrnce s olejem, přidejte 3 prolisované stroužky česneku a na kolečka nakrájenou kvalitní klobásku.
3. Chvíli smažte, dokud nezačne cibule trochu hnědnout.
4. Zasypejte kořením: lžíce sladké mleté papriky, lžíce drceného kmínu, dvě lžíce sušené bazalky nebo oregana, 1-2 lžičky kajenského pepře (pozor, pálí, kdo nemá rád ostřejší, použije obyčejný nebo vynechá ☺), pořádně promíchat, stáhnout oheň, ať se nepřipaluje.
5. Vhodíme plechovku červených fazolí ve slaném nálevu, plechovku loupaných rajčat, dle libosti sterilovanou kukuřici a na velmi drobno nakrájenou větší mrkev (použila jsem ruční mixér).
6. Pořádně promíchat, nechte minutku prohřát a vlijte 500 ml vývaru (kuřecí, hovězí).
7. Promíchejte, přiveďte k varu, stáhněte na minimum a nechte lehce probublávat 30 minut.
8. Podávejte samostatně, s chlebem, či výrazným sýrem.

• místo klobásky můžete použít kuře, které poté můžete do polévky natrhat,
• místo fazolí můžete použít cizrnu,
• máte-li pomalý hrnec, vařte 4 hodiny.
Doufám, že se vám minimálně očima jedlo dobře :-)
Já po tomto receptu budu zkoušet další polévky.
Tahle mne nadchla, jelikož byla krásně hustá a již na pohled jedlá.
Až budete tuhle jíst, tak přeji dobrou chuť!
K.