Mexická polévka, která zahřeje


Dnes mi tedy teplá polévka přišla ohromně vhod. Venku se neskutečně ochladilo, foukal studený vlezlý vítr, ale museli jsme jít ven sbírat listí do školy. Vrátili jsme se zmrzlí, s červenými nosy jako klauni, dcerce jsem uvařila na zahřátí čaj, synek si kromě toho vyprosil i horkou čokoládu a já si ohřála polévku, kterou jsem to ráno vařila. 


Je to ta nejbáječnější polévka, jakou jsem za poslední dlouhé měsíce jedla. Moc polévková nejsem, ale když na mne vyskočil přehled 20 polévek pro pomalý hrnec, prakticky do všech jsem se zamilovala. Pomalý hrnec nemám, ale ani to mne neodradilo, protože polévka byla hotová do 30 minut a když si k takové baště dáte ještě čerstvý celozrnný doma upečený chléb, je to lahoda :-) Do chleba jsem navíc zkoušela dát i pohanku a dopadlo to výborně, příště ji tam dám více. 


Takže, polévka by mohla mít název třeba "enchilados", "fajita" nebo "taco", ale jelikož jsem trošku experimentovala a z každého receptu si vzala jen něco, pár věcí zaměnila nebo přidala, vznikla z toho prostě mexická polévka, která zahřeje, protože tak se také stalo. Já vím, že zahřeje každá teplá polévka, ale díky kajenskému pepři je tato trošku ostřejší, takže ten účinek je podpořen o to více :-)

Z hrnce jsem dostala solidních 6 porcí, a jelikož ostřejší děti nechtějí, odnesla jsem dvě porce rodičům. První se do toho ještě z mísy vrhla maminka a já musela zakročit, ať myslí taky na taťku :-) 


A teď už pojďme na postup a na ingredience pro tuhle krásku:

1. Nakrájejte půlku velké cibule na drobno.
2. Dejte do hrnce s olejem, přidejte 3 prolisované stroužky česneku a na kolečka nakrájenou kvalitní klobásku
3. Chvíli smažte, dokud nezačne cibule trochu hnědnout.
4. Zasypejte kořením: lžíce sladké mleté papriky, lžíce drceného kmínu, dvě lžíce sušené bazalky nebo oregana, 1-2 lžičky kajenského pepře (pozor, pálí, kdo nemá rád ostřejší, použije obyčejný nebo vynechá ☺), pořádně promíchat, stáhnout oheň, ať se nepřipaluje.
5. Vhodíme plechovku červených fazolí ve slaném nálevu, plechovku loupaných rajčat, dle libosti sterilovanou kukuřici a na velmi drobno nakrájenou větší mrkev (použila jsem ruční mixér).
6. Pořádně promíchat, nechte minutku prohřát a vlijte 500 ml vývaru (kuřecí, hovězí).
7. Promíchejte, přiveďte k varu, stáhněte na minimum a nechte lehce probublávat 30 minut.
8. Podávejte samostatně, s chlebem, či výrazným sýrem.

• místo klobásky můžete použít kuře, které poté můžete do polévky natrhat,
• místo fazolí můžete použít cizrnu,
• máte-li pomalý hrnec, vařte 4 hodiny.


Doufám, že se vám minimálně očima jedlo dobře :-)
Já po tomto receptu budu zkoušet další polévky.
Tahle mne nadchla, jelikož byla krásně hustá a již na pohled jedlá.

Až budete tuhle jíst, tak přeji dobrou chuť!

K.

22 komentářů:

  1. Díky za tip, já jsem polévková, a to zejména taky v zimě, když člověk přijde promrzlý z venku... :) díky za odkaz na další recepty... pomalý hrnec mám asi rok a nemůžu si ho vynachválit, vaří mi většinou v noci nebo během dne... takže ráno vstávám do provoněné kuchyně a místo sobotního nebo nedělního dopoledního vaření můžeme jet někam na výlet.... nebo přijdu z práce a mám navařeno :) .... a chuť polévek se nedá srovnat s "rychlým" vařením....:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Reni :-) já musím říct, že zrovna co se polévek týče, tak co se dabuvarit v pomalém hrnci, musí jít i normálně. Polívka byla výborná i bez něj. Já jsem se na pomalý hrnec také koukala, nebudubkecat, že ne, ale okamžitě jsem zamítla, protože mně bys musela držet pistolí u hlavy, abych nechala přes noc zaply nějaký spotřebič. Za posledních 15 let jsem se ne vlastním přičiněním dostala do blízkosti různých hasičů i velitelů zásahu a ti mne zasobili historkami, co všechno a kdy nejčastěji dochází k požárům. Říkám si, že to něco znamená, že jsem se s těmi lidmi setkala, nedovedou si představit, že by mi v noci v bytě hořelo, jakmile se to nepodchyti včas, stačí tři nádechy kouře a nedostanes se nikam. Vypínám na noc absolutně všechno. Když odchází z bytu, mám zafixovano, že proudu byt a všechno zkontroluji, dokonce i když nechavam doma prcka, všechno prekontroluji. Mám v tomhle tak silně přesvědčení, že pomalý hrnec by zůstal nevyuzit :-) já prostě razim přesvědčení, raději stokrát věci stěhovat, než jednou vyhořet. :-)

      Ale je fakt, že jsem četla spoustu chvály na crockpot. No, my kamosi nebudeme... Já prostě řada varim i tak :-D

      Vymazat
    2. Omlouvam se za překlepy, psala jsem z tabletu a to je strašný :-D

      Vymazat
    3. :) úplně Ti rozumím, prvního půl roku jsem v Crockpotu vařila vždy jenom "v přítomnosti"... ostražitost časem trošku klesla a představa, že na noc nebo při odchodu z domu bych měla vytahovat ze zásuvek všechny televize, věže, telefony.... nebo, že bych ve finále musela odmontovat plynový kotel, protože by mohl bouchnout je "na hlavu"... pracuji v oboru energetiky, takže mám také spoustu fakt děsivých historek...řekněme, že teoretické znalosti o bezpečnosti mám a uvádím je do praxe :).....pak se můžu hrabat ve statistikách a hledat, zda je větší pravděpodobnost, že vyhoří spotřebič nebo spíše vnitřní instalace (dráty ve zdi, zásuvka)... prostě kdo se má utopit, neshoří... asi tak.... ale samozřejmě Tvoje obavy jsou zcela oprávněné a legitimní a věř mi, že Tě chápu !!! .... ale i tak je pomaláč super, já jsem většinu času v práci a moji chlapi chtějí denně domácí jídlo...:)

      Vymazat
    4. (jen tak na obranu, nevypínám všechno jednotlivě, ale čudlíkem, který vypne třeba 5 věcí naráz :D :D :D)

      Ale jasný, jako když se me někdo zeptá, zda koupit ten hrnec, tak nebudu odrazovat, protože těch žen, které jsou s tím spokojené je fakt kvantum.A pokud nejsi většinu času doma, je to pochopitelné tím spíš. Když jsem pracovala, taky se mi nechtělo uhoněná ještě stát za plotnou... ted je to jiné, doma jsem, takže ten přístup je určitě jiný a lepší :)

      A o plynu ani nemluv :D :D :D :D :D z toho mám ještě větší bobany než z elektřiny :D

      Vymazat
    5. není potřeba se bránit, já to také vnímám jako nebezpečí, jenom si to prostě nepřipouštím!......tak já na sebe ještě napráším, že časuji jak pračku, tak myčku, tak pekárnu na chleba, tak sušičku ovoce.... prostě abych přišla domů z práce a všechno bylo hotové :) .... a plyn je velmi bezpečné médium, ale pouze pod podmínkou dodržování všech pravidel... je to jako ze vším ostatním rizikovým, no, nic, za chvilku vyrážím autem na plyn po D1 do Prahy a pak letadlem do Německa, tak snad to všechno přežiju :) ....

      Vymazat
    6. ty provokatérko :D :D :D Tak šťastnou cestu s tím plynem :D
      :)

      Vymazat
  2. Jsem téhož názoru.. Doma mám hasiče, viděla jsem několik dokumentů a vždycky všechno taky radši vypínam!

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, tak si budu muset taky udělat nějakou mexickou polévku, jednak mám doma spoustu fazolí a taky miluju polévky, ve kterých je sýr, na který jsi mě nalákala, haha :)
    Verča

    OdpovědětVymazat
  4. to vypadá jako fajn žrádýlko :o) děti by mi to nejspíš nejedly, ale muž by mohl, asi někdy zkusím :o) Renatko, ten pomalý hrnec je klasický nebo nějaká elektrická vymoženost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně to děti taky nesní, nemají rádi fazole :D pro muže určitě žrádýlko :)
      Pomalý hrnec je do elektřiny, je vcelku oblíbený řekla bych, tak se podívej na net :) já od toho dávám ruce pryč :D

      Vymazat
    2. asi bych ho taky moc nevyužila, zásadně vymýšlím jídla na poslední chvíli, jen o víkendu občas udělám výjimku a předem plánuju... a přiznám se, že když jsem poprvé dělala přes noc pečenou kachnu, tak jsem v noci chodila kontrolovat, jestli v té troubě nemá divoké sny :oD jinak pokud si vzpomenu, tak vypínám rychlovarku (slyšela jsem, že od nich hoří často) a některé ty hromadné zásuvky :o)

      Vymazat
  5. Miluju fazole, miluju polévky, miluju luštěniny a nesnáším, když mi děláš chutě :D :D :D Každopádně děkuji za tip, určitě vyzkouším brzo brzičko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D taky miluju fazole. U nás to nikdo jiný nejí, ještě možná čočku, ale hrozně málo :) takže když jsou fazole, jsou jen moje :)

      Vymazat
  6. je to výborné ještě jsem dala chilly a ne tolik vody a mám "mexický guláš" nebo aspoň tak jsem to řekla muži, protože jedna polévka už dneska je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tak to jde, už když jsem tam tu vodu nalívala, tak sjem měla stejné myšlenky, méně vody a guláš jak vyšitý :) supr :))

      Vymazat
  7. Dnes jsem se inspirovala a polévku uvařila! Byla výborná! Stejně jako kešu kuře, které vařím často :-) Sem s dalšími skvělými recepty! :-) Hezký podzim, Dominika :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Do polévky prosím ty fazole i se slaným nálevem? Polévka vypadá úžasně, tak ji chci vyzkoušet ;-) Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene,fazole v sítku slijte a propláchněte vodou :) Určitě vyzkoušejte, je vynikající:)

      Vymazat