Celozrnný jablečný koláč


Vyšmátrala jsem pár starých receptů a mezi nimi našla tento skvost. Na pohled mdlý a nezáživný koláč v sobě skrývá chuťový mix jablíček a skořice. Je neskutečně vláčný a hlavně zdravý, takže v mírném množství bez výčitek :-)

Na velký plech budete potřebovat:

3 vejce
50 g třtinového cukru
200 ml mléka
250 g celozrnné pšeničné mouky
1 lžičku skořice
1 prášek do pečiva bez fosfátů
50 ml oleje
4 středně velká jablka

V míse rozšlehejte vejce, cukr a mléko. Já použila třtinový cukr s vysokým obsahem melasy (vypadá jako kafe), proto je buchta až skoro hnědá. Přisypte celozrnnou mouku, skořici a prášek do pečiva a nemíchat!!! Jablka umyjte, oloupejte a bez jádřinců nastrouhejte na hrubo. Trošku vymačkejte přebytek šťávy a dejte do mísy. Přilijte olej a až teprve teď vše smíchejte. Těsto vlijte na plech vyskládaný pečícím papírem. Pečte na 180C asi 30 minut.

Koláč jezte plně vychladlý. Po upečení se vám bude zdát, že je nedopečený a moc mokrý. Pokud budou ovšem okraje koláče spečené, je to v pořádku. Nechte vychladnout a celý moučník se promění v lahodnou a zdravou baštu :-)

Výborná věc jak si osladit život na snídani nebo po tréninku.

Ať vám chutná, je opravdu fantastický ♥

K.



12 komentářů:

  1. Mňam, jdu to hned vyzkoušet :-) Jednou jsem dělala podobný, ale někam jsem zašantročila recept. Tak děkuju za tvůj :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Koláč vypadá skvěle, děkuji za recept. kombinace jablek a skořice je moje nejoblíbenější :) Vyzkouším, už se těším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten musím zkusit
    http://odkazdehokousek.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna začínám přemýšlet nad víkendovým jídelníčkem a co upeču. Chtěla jsem udělat bábovku, ale raději zkusím něco nového. Díky za tip. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Prakticky ten samý si dělám. Akorát do něj přidávám ještě mrkev, vlašské ořechy a místo skořice dávám perníkové koření.

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto luxusní záležitost! :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Právě jsem vytáhla z trouby a nemůžu se dočkat rána! Voní perfektně ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Kristy, miluju tvoje recepty, zatím mě žádný nezklamal, takže určitě vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Kristy, tak jsem ho taky zkoušela, je až hodně mokrý, příště asi musím vymačkat více šťávy. Jinak je moc dobrý (říkal přítel). Díky za recept. :)
    Lenka z lifefoodtravel.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, já teď měla taky hodně mokrý jablíčka a málo vymačkala, takže byl mokřejší :) Chce to u těch šťavnatějších asi pořádně :) Ale chuťově byl i tak skvělý :)

      Vymazat