30-Day Challenge (2014)

Dovolte mi touto cestou poděkovat za společně strávený čas na mém fitness blogu Moje tělo, který tu pro vás byl dva a půl roku (od roku 2012 do roku 2014). Z té doby mám ještě v živé paměti tuto výzvu, kterou jsem pro vás měla denně přichystanou a která mne také dovedla ke změně. Díky blogování jsem tak byla pod kontrolou - tou vaší, a podařilo se mi během měsíce trošku upravit své tělo. Byla jsem půl roku po porodu a snad se mi to povedlo. Moje finální proměna za tento měsíc nebyla zdaleka konečná, ale díky dochování těchto zápisků se můžete podívat, jak se mi dařilo během 30 denní výzvy. Třeba vás to taky nakopne a motivuje. Co zvládne jedna žena, zvládne i druhá =) 
Jídelníček u některých dnů není kompletní. V druhé polovině výzvy jsem nastoupila s dcerkou na pár dní do nemocnice kvůli úrazu. Z toho důvodu je ve výzvě sepsán po určitou dobu jídelníček nemocniční.

STANOVENÍ REÁLNÝCH CÍLŮ
  1. Zhubnout 2-3 kg,
  2. dostatečně pít,
  3. obléknout džíny na poslední knoflík.
Abych zjistila, zda jsem se objemově či váhově zmenšila, na to mi ty džiny asi stačit budou, ale přeci jen bych to ráda viděla taky na papíře a proto se hned ze startu změřím a zvážím! Neměřím přes prsa, protože mi to jako stále kojící mamině bude prd platné =)

Váha: 68,1 kg
Paže: 26,5 cm
Pas: 89 cm
Boky 96,5 cm
Stehna: 59, 5 cm

Pravidla celého projektu: 
  • zdravé jídlo musí převažovat nad špatným,
  • je nutné jíst dostatečně, není vhodné hladovět,
  • neřídit se žádnými hodinami, jíst tehdy, když má tělo hlad,
  • psát si své jídelníčky a poznámky. Je to důležité, aby člověk zpětně věděl a viděl, co pomáhalo, co zabíralo a co naopak ne.
Vyfotit se (i když člověku ten pohled moc dobře nedělá). Je možné, že se centimetry ani kilogramy nikam nepohnou, ale v zrcadle bude tělo vypadat jinak.  


DEN 1 (zápis z 14. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Six Pack Abs Workout 1

Snídaně: ovocná miska s müsli (banán, bluma)
Oběd: ovesné placičky se skořicí s ovocem a tahini
Večeře: celozrnný chléb, míchaná vejce se šunkou + salát

 

TIP: Určitě jste si sami všimli, že když nakupujete hladoví, nejenže víc utratíte, ale taky nakoupíte spoustu věcí, které byste normálně nekoupili, často jsou to samé nesmysly. Takže před nákupem se najezte. Opravdu!

DEN 2 (zápis z 15. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Six Pack Abs Workout 2

Snídaně: sojový jogurt s čokoládovým müsli, kokosem, slunečnicemi a jablíčko
Svačinka: LifeBar Bio tyčinka, Matcha zelený čaj
Oběd: česneková polévka, brambory, žampióny, brokolice

 

 


TIP: pokud ještě nemáte čas jídla a třeba čekáte hodinku než půjdete na oběd a žaludek už jasně dává najevo, že tělu došla šťáva, dejte si hrst oříšků. Moc doporučuji je mít neustále doma. Pokud máte přístup ke zdravé výživě, kupujte nesolené a nepražené.


DEN 3 (zápis z 16. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Kettlebell Start

Snídaně: rýž. jogurt, kokos, müsli, kešu, kiwi
Svačinka: ovocná miska
Oběd: celozrnný kuskus
Večeře: salát, mandarinka, vepřové masko, vejce, lněný chléb

 
 

TIP: Jak si počítat kalorie u různých jídel, kde to jde špatně odhadovat - polívky, zapečené brambory, jídlo z restaurace nebo školy? Neřiďte se v takovém případě kaloriemi, ale pocitem těla. Pokud nedokážete odhadovat, což je jasné, pak vyčkejte, až bude mít tělo hlad. Ne takovej ten, u kterýho se svíjíte v křečích, ale kdy už cítíte, že by žaludek pojedl. Je docela dost možné, že ani 3 hodiny po obědě se nebudete cítit prázdní, ale naopak stále nasyceni. Nevidím důvod, proč dávat tělu další jídlo, když to předešlé se ještě pořád tráví a organismus má, co potřebuje. 
Žaludek je ve skutečnosti velký jako vaše pěst. Pak je jasné, kolik jídla mu stačí k nasycení. Když se větším množstvím jídla roztáhne, pak nějakou dobu trvá, než se zase stáhne do původní velikosti. A to občas trvá déle než avizované 3 hodiny. Nezapomeňte, že je jedno, jak často jíte, rozhodující jsou kalorie, a pokud nemáte jistotu, zkrátka vyčkejte na signál těla.


DEN 4 (zápis ze 17. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Kettlebell Start + Zshred #5

Snídaně: parfait (rýžový jogurt, banán, granola, slunečnice)
Svačina: dva toustové chleby (sezamová pasta, arašídové máslo) + banán
Svačinka: lněný chléb, máslo, šunka, zelenina
Večeře: vepřové nudličky na zázvoru s rýží 

 
 

TIP: tělo se při dlouhodobém nedostatku množství tekutin chová úplně stejně, jako při nesprávném jídelníčku obsahující málo jídla. V momentě, kdy se člověk po přísném omezení jídla víc nají, tělo si nadbytek uchová jako tuk, jelikož pro něj nenajde využití. To samé udělá s vodou. Má-li jí málo, rozhodne se ji v těle zadržovat a my máme pak pocit, že nehubneme ani na kila, ani na centimetry. Náprava pitného režimu je stejně tak důležitá jako náprava špatného jídelníčku.


DEN 5 (zápis ze 18. února 2014)
Trenér: Shaun T.
Název tréninku: Total Body Circuit

Oběd: grahamové těstoviny, vejce, salát, žampióny
Večeře: římský salát, vepřové masko a pomeranč

 

TIP: pokud máte pocit, že máte málo jídla na talíři, narvěte ho zeleninou. Dávejte ji tam jako první. Dělám to taky tak a má to neskutečný vliv na celkový dojem. Použijte hlavně co nejzelenější saláty - různé druhy, brokolici, apod. 


DEN 6 (zápis z 19. února 2014)
Trenér: ---
Název tréninku: 90min vandr s kočárkem

Snídaně: celozrnný lněný chléb, máslo, šunka, salát, hrozno, okurkovo-limetkový nápoj
Odpolední svačina: toustový chléb, arašídové máslo, jablko, skořice
Večeře: kuřecí kostky s kešu a ananasem

 
 

TIP: Tělo může mít kvůli jednomu dni až 2 kg rozdíl. Nechávejte měření a vážení vždy na ráno, po toaletě a před jídlem. Važte se na jednom a tom samém místě se stejnou váhou a dělejte to ve stejný den, takže nejlépe po týdnu.


DEN 7 (zápis z 20. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Beach Body Workout

Snídaně: francouzský toust s banánem
Svačinová miska: jahody, kiwi, kešu, kokos, slunečnice
Večeře: kuřecí salát

 

TIP: Přílohy. Ano či ne?  Já jsem se jim nevyhýbala a přesto jsem zhubla. Jelikož ale mají spoustu kalorií, musí se s nimi opatrně a na talíři by měly tvořit jen malé množství. Například 100 g vařených brambor má asi 80 kcal (z toho 91% tvoří sacharidy). Bílá vařená rýže má na 100 g zhruba 130 kcal (z toho 89% tvoří sacharidy). Vařené těstoviny musí být připraveny navíc na skus, aby nestoupl jejich glykemický index, na 100 g mají dokonce 160 kcal ( z toho 80% tvoří sacharidy). Zkuste namísto bílé rýže použít hnědou, těstoviny celozrnné a brambory vařit se slupkou. Kromě kalorií tělo zásobíte také živinami, vitamíny, minerály a vlákninou! A to je v programu hubnutí také důležité.


DEN 8 (zápis z 21. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Zwow #60

Snídaně: pečivo se šunkou 
Svačina: flapjack, ananas
Oběd: kuřecí salát 
Svačina: zeleninový salát se šunkou, mrkev, lžíce arašídového másla
Večeře: vajíčka se šunkou a celozrnný chléb s máslem 

TIP: Pokud konzumujete přiměřené množství kalorií, vaše strava je vyvážená a do toho cvičíte, neexistuje termín "příliš rychlé hubnutí". Spousta lidí má rozdílné představy o tom, jak vypadá "zdravé" hubnutí. Nejde o to, jakou rychlostí hubnete, ale o metodu, již jste při tom použili. Pokud jste zhubli díky cvičení a správné životosprávě, je dost pravděpodobné, že si svou váhu udržíte napořád. Pokud jste hladověli a drželi bláznivé diety, dost se přikláním k tomu, že svá kila naberete nazpět. A to rychle. Opravdu nezáleží na tom, kolik kil za týden zhubnete, když vidíte a cítíte výsledky svého úsilí, jste schopni si udržet motivaci. Důležité je, jakou metodou toho dosáhnete. (Jillian Michaels)


DEN 9 (zápis z 22. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Zwow #53

Snídaně: párek v rohlíku
Svačina: celozrnný chleba se šunkou
Oběd: domácí slepičí vývar s domácím drobením, karbanátky s bramborem
Svačina: ovoce
Večeře: maso vepřové, lněný chléb a Insalatino salát


TIP: Někteří si myslí, že když sní v jeden den 3000 kcal a druhý den stoupnou na váhu a uvidí, že nepřibrali ani deko, tak se usmějí a řeknou, jak je to fajn. Jenže kalorie neuvidíte na váze za jeden den. Čokoláda má 100 g a přitom má tolik kalorií, kolik má 600 g jablíček. Váha váží, nepočítá kalorie, takže pak je jasné, že váha další den sto gramů čokolády neukáže, ale kalorie z ní se projeví v dalších dnech. A potom se někteří diví, jak je možné, že se za týden nepohnuli ani o deko, přestože cvičí. Je to všechno právě díky tomu, že celý týden spaloval kalorie navíc. Váha stravy se nerovná množství kalorií.


DEN 10 (zápis z 23. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: ZCUT Strength Workout #8

Oběd: brambory, žampiony, brokolice
Svačina dopolední: bílý jogurt s proteinem, oříšky kešu a vlašské, ovoce
Svačina odpolední: banán se sezamovou pastou

  

TIP: Výsledek přes noc na sobě neuvidíte. Člověk je tvor netrpělivý a chce výsledky hned. Nebo minimálně touží v krátké době vidět určitý posun. Vše bude. Ale je nutné setrvat a být konzistentní. A až první změny nastanou, změní vás to. Najednou budete člověkem, který začne přemýšlet jinak a vše, co dělá, mu začne dávat smysl.


DEN 11 (zápis z 24. února 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Zropes #2

Snídaně: bílý jogurt: čokoládové müsli, banán, Tahini
Svačinka dopolední: rýžový "jogurt" borůvkový, slunečnice, ovesné vločky, kiwi, lžíce Tahini
Svačina odpolední pro mne a přítele: byli jsme na procházce a rozmazlovali se oříškama :)
Večeře: grahamové těstoviny na česneku, římský salát, vejce 

  
 


DEN 12 (zápis z 25. února 2014)

Snídaně: Sójový čokoládový dezert, oříšky, jablíčka + kiwi
Svačina dopolední: lněný chléb, šunka, insalatina
Svačina odpolední: ovesné placky
Večeře: vepřové plátečky, bramboráček a salát

 
 

TIP: Výpočet ideálních kalorií pro hubnutí. Nejdřív musíte znát svou váhu v librách. Pak číslo vynásobíte číslem 13 (což je číslo, které určuje počet kcal na 1 libru vaší váhy). Tím získáte počet kalorií, které jsou potřeba na udržení vaší váhy - nebudete hubnout, ani nepřiberete. Pak odečtete z tohoto čísla 20% a tím dostanete vaše ideální kalorické číslo pro hubnutí.
Např. máte 80 kilo. To je cca 176 liber. Potřebujete tedy 2288 kcal na udržení a abyste hubli, pak odečtete 20%. Výsledné číslo je 1830 pro hubnutí.


DEN 13 (zápis ze 26. února 2014)
Trenér: vlastní trénink 20 minut

Snídaně: vanilkový sojový dezert s oříšky a jablkem
Svačina: müsli koláč s povidlama
Večeře: ledový salát, mandarinka, vepřové maso se sezamem

 


DEN 14 (zápis ze 27. února 2014)
Trenér: Jillian Michaels
Název tréninku: Hard Body - Workout 1

Snídaně: borůvkový rýžový jogurt s müsli a ovocem, toast se sezamovou pastou a šťáva z pomeranče 
Oběd: ledový salát, jablko, vejce, kuřecí masko s brokolicí
Svačina odpolední: lněný chléb s amarantovou pomazánkou, salát + pár kešu oříšků a mandle v karobu

  


DEN 15 (zápis ze 28. února 2014)
Snídaně: banán, jablko, vlašské a kešu ořechy a tahini
Oběd: salát lollo, vepřové kostky s osmaženými cherry rajčátky + brambor
Večeře: lollo salát, grahamové těstoviny s česnekem a volským okem



DEN 16 (zápis ze 1. března 2014)
Trenér: vlastní
Název tréninku: Krátký workout pro lenivé dny
Délka tréninku: 10 minut

Snídaně: sójový jogurt, banán, ovesné vločky, skořice, jablečná vláknina, lžička proteinu
Svačinka: bílý jogurt se lžičkou proteinu, kiwi, Tahini, med
Večeře: římský salát, vepřové nudličky, žampióny, ředkvičky, vejce a pečená brambora, rajčatové pesto 



DEN 17 (zápis ze 2. března 2014)
Trenér: vlastní
Název tréninku: 20-min silový trénink s kettlebellem 

Snídaně: ovoce, oříšky, rýžový jogurt
Dopolední svačina: sójový rohlík, máslo, ředkvičky, římský salát
Večeře: vícezrnná kostka, lollo salát, vepřové plátky

  


DEN 18 (zápis ze 3. března 2014)
Trenér: Jillian Michaels
Název tréninku: The Biggest Winner - Shape-Up Front

Snídaně: bílý jogurt BIO, Cheerios, čokoládové Das Müsli, kiwi, lžička medu
Svačinka: borůvkový rýžový "jogurt", ovesné vločky a slunečnice
Odpolední svačina: vícezrnné pečivo, ředkvičky, máslo Meggle
Večeře: nastupovali jsme do nemocnice, večeři jsme nestihli ani doma, ani v nemocnici, měla jsem s sebou banány a arašídové máslo. Místo večeře tedy tohle. 

  


DEN 19 (zápis ze 4. března 2014)
Vlastní jídlo: banán s arašídovým máslem (hned ráno, měla jsem hlad)

Nemocniční strava (1. den)
Snídaně: 2 bílé rohlíky, kostka másla, tavený sýr (ten jsem nejedla, kvůli malé, je alergická na kravskou bílkovinu), čaj
Oběd: květáková polévka (nejedla jsem), brambory na másle a smažený vepřový řízek
Večeře: plátek chleba, rohlík, kostka másla, balená šunka

TIP: Mnoho dietních plánů prosazuje onen přístup jíst malé porce 6-8x denně. Jediný problém je, že mnoho lidí dodržuje onen plán "šest až osm jídel denně", ale ne "malé porce". Aby tato strategie fungovala, muselo by každé jídlo mít kolem 200-300 kcal. Dost možná to jde u svačin, ale všeobecně to není možné u obědu, večeře nebo dokonce snídaně. Místo toho si raději dopřejte tři jídla denně, které vás plně uspokojí a dodají energii. To znamená, žádné neustálé pojídání během dne, dokonce ani pokud jde o zdravé věci jako mrkev nebo dip. Výzkum tuhle strategii jenom podporuje: v roce 2012 studie zjistily, že ženy, které jedly 3 jídla denně měly nižší hladinu tuku v krvi než ty, které jedly jídel šest, se stejným počtem celkových kalorií. Dopřejte si tři normální jídla a vyhnete se možnosti přejídání a přibírání na váze.


DEN 20 (zápis z 5. března 2014)
Nemocniční strava (2. den)
Snídaně: 2 bílé rohlíky, kostka másla, džem, čaj
Oběd: hovězí vývar se zeleninou, rizoto 
Večeře: plátek chleba, rohlík, kostka másla, salámová pomazánka


DEN 21 (zápis z 6. března 2014)
Název tréninku: 100 kliků

Snídani nám přinesli docela pozdě, byla jsem už od půl šesté vzhůru a jídlo nám dali až v osm. Ještě že jsem měla svůj rohlík se slaninou :-)

Nemocniční strava (3. den)
Snídaně: 1 bílý rohlík, kostka másla, 1 ořechový koláč, čaj
Oběd: zelná polévka se smetanou, žemlovka
Večeře: dva plátky chleba, kostka másla, tvarohová pomazánka 


DEN 22 (zápis z 7. března 2014)
Název tréninku: 50 kliků

Nemocniční strava (4. den)
Snídaně: 1 bílý rohlík, 1 plátek chleba, kostka másla, vejce natvrdo, čaj
Oběd: vývar se zeleninou, sekaná, bramborová kaše, kompot
Večeře: čtyři plátky vánočky, máslo, džem


DEN 23 (zápis z 8. března 2014)
Včera jsme večeřeli už v pět odpoledne a dnes byla snídaně až v devět. Od šesti nám trajdaly sestry a uklízečky po pokoji a jídlo ani po třech hodinách od probuzení nikde. 16 hodin od posledního jídla. Mazec! Navíc jsem měla za sebou krušnou noc, nová paní spolubydlící byla fajn, ale její synek byl po nepříjemné zlomenině stehenní kosti, spadl z patrové postele a nožku nechal v žebříku, takže celou noc proplakal a to doslova. Malá sice měla tvrdší spaní, tak se vyspinkala, ale já byla ráno úplně vyřízená. Prcka mi bylo strašně líto. Brouček. Muselo ho to strašně bolet :(

Nemocniční strava (5. den)
Snídaně: 2 bílé rohlíky, kostka másla, tavený sýr, čaj
Oběd: rýžová polévka, kolínka s rajskou omáčkou a masem
Večeře: veka, máslo, balená šunka


DEN 24 (zápis z 9. března 2014)
Snídaně: (ještě v nemocnici) veka s máslem a džemem, čaj
Oběd: špaldovo-pohankové těstoviny se zeleninou



DEN 25 (zápis z 10. března 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Zshred 39

Snídaně: čokoládový sójový dezert, jahody, oříšky
Oběd: hnědá rýže, vejce, rajčata

 

TIP: máte-li den volna, odpočívejte aktivně. Ležení v posteli je nehorší, co můžete udělat. Aktivním odpočinkem zlepšíte regeneraci svalů až o 40%. Před cvičením se neprotahujte, ale aktivně zahřejte. Pište si cvičební deník. Každý měsíc si dejte na týden volno. Podle studií se vaše síla zvýší o 29%. Po tréninku pijte nápoj s bílkovinami a sacharidy.


DEN 26 (zápis z 11. března 2014)
Trenér: vlastní
Název tréninku: tabata

Oběd: celozrnný kuskus, vepřové nudličky na paprice, lollo salát
Večeře: hnědá rýže, kuřecí kousky, salát, obloha okurka a jahody

 

TIP: Určitě jste zjistili, že hubnutí a tvarování není žádná sranda a je to každodenní odříkání a soustředěnost na své cíli. Mě se často lidé ptají, tedy ženy se mě ptají v mejlech a zprávách, jak jsem to či ono dokázala? Co jsem dělala, že jsem to vydržela? Často si myslí, že jsem překonala nějakou bariéru a zdravé stravování mi jde samo. Ale vždy je musím vyvést z omylu. Nic nejde samo. Jak mi jednou jeden terapeut řekl, "ani vyrážka na prdeli se sama neudělá!" Je to práce a disciplína každý den. Každé ráno, když se probudím, tak vím, že mě čeká další výzva. Komu by nechutnaly koblihy a čokoláda? Takové věci chutnají všem =) Určitě nečekejte, že se jednoho dne probudíte a nebudou vás tyhle věci lákat. Budou, ale díky disciplíně se nebudete litovat, ale budete hrdí na to, že takovým pochutinám dokážete odolat.


DEN 27 (zápis z 12. března 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Small Space Workout

Snídaně: rýžový borůvkový jogurt, slunečnice, banán, jahody, ovesné vločky a granátové jablko
Svačina: lněný chléb se šunkou a lollo salát
Večeře: hnědá rýže, vepřové masko, žampióny, brokolice

 


DEN 28 (zápis z 13. března 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Zropes #2 

Svačina: tousty s arašídovým máslem a banánem se skořicí 
Odpolední svačina: dýňové pečivo, šunka, amarantová pomazánka a domácí sýr s česnekem a pažitkou
Večeře: smažené plátečky z vepřového maska na trošce olivového oleje, česnek na plátky, špaldovo-pohankové těstoviny. 

  


DEN 29 (zápis z 14. března 2014)
Na počátku výzvy jsem měla tři cíle a ty jsem si splnila. Džíny dopnu tak, jak jsem si přála. Na váze je číslo také nižší, než jaké jsem si stanovila. Vše vychází parádně! 
Na druhou stranu mám pocit, že budu nadále válčit se svým pitným režimem (se z toho fakt zblázním), prostě vůbec necítím potřebu pít. Nepomáhají ani aplikace v mobilu. Vše odzkoušeno. Po dobu výzvy jsem se snažila a myslím, že docela úspěšně. Ovšem jak to bude dál - to je ve hvězdách.



DEN 30 (zápis z 15. března 2014)
Trenér: Zuzka Light
Název tréninku: Zwow #47


ZÁVĚREM

Za 30 dní jsem se Zuzkou Light cvičila 13x, 7 dní jsem byla v nemocnici, 6x jsem si udělala vlastní workout, 2x jsem trénovala s Jillian Michaels, jednou se Shaunem T.

Míry a váha po 30 dnech výzvy:

Váha: 68,1 kg - 64,9 kg (-3,2 kg)
Paže: 26,5 cm - 26 cm (-0,5 cm)
Pas: 89 cm - 84,5 cm (-4,5 cm)
Boky 96,5 cm - 92 cm (-4,5 cm)
Stehna: 59, 5 cm - 56,5 cm (-3 cm)

Musím říct, že celá výzva byla moc fajn, focení jídel a psaní zápisků mi hodně pomáhala .
Děkuji všem za pozornost a čtení mých příspěvků!

Kristina



Veškeré informace v tomto příspěvku jsou informativního charakteru a v žádném případě nenahrazují rady vašeho lékaře. Autorka tohoto jídelníčku pouze sepsala své vlastní zkušenosti a nenese odpovědnost za vaše jednání. V případě pochybností se vždy poraďte se svým lékařem.

Žádné komentáře:

Okomentovat