Čokoládový krém na dort | Korpus na dort


Chtěla bych se s vámi podělit o tento krém na dort. Dělala jsem roky jiný a poté, co jsem vyzkoušela tento, mám jasno v tom, že jiný dělat nebudu. Tímto děkuji Marušce Pařízkového z FB skupinky o pečení, že mi s ním pomohla. Je vynikající a nehorázně žravý. 

Svaříme v kastrůlku dvě 33% smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru a 5 lžic kakaa. Já to nechala projít varem zhruba 1 minutu, víc to nedalo, furt to bublalo nahoru :-)
Odstavíme a do této horké smetany nalámeme 100 g čokolády a 250 g másla na kousky. Promíchejte do rozpuštění a nechte při pokojové teplotě vychladnout s tím, že občas přijdete krém promíchat. Pak dejte do lednice a i tam choďte občas promíchat, krém začne tuhnout. 

Druhý den nebo po několika hodinách chladnutí přidejte do krému ztužovač šlehačky a jen lehce prošlehejte. Můj krém takto už asi po 20 vteřinách šlehání nádherně zpevnil a byl připravený na dortový korpus. 

Od Marušky mám také tip, že pokud do krému dáte kvalitní čokoládu (nad 70%), nemusíte už používat ztužovač. Já měla jen 50% a tudíž jsem ztužovač použila. Dopadlo to přímo ukázkově. 

***

Recept na korpus:

Zde mám pro vás i recept na korpus, který se po upečení nepropadá a podaří se vždy a navíc je fakt chutný, není hutný, suchý, gumový, ale prostě bezvadný. Hodně lidí si jej chválí, nedá se pokazit ;)

Vyšleháme 5 bílků, přidáme žloutky, 200 g pískového cukru, 5 lžic oleje a nakonec zašleháme 200 g hladké mouky. V podstatě platí, že na 1 vejce se dává 1 lžíce oleje a 40 g cukru a mouky. Podle toho pak můžete manipulovat s velikostí dortu, jakou sami chcete :-) 

Pečeme 30-40 minut na 180 C. 

Ať se vám dort podaří včetně chutného krému :)) 

Žádné komentáře:

Okomentovat