Háčkování pro začátečníky


Vždy, když mne někdo pochválí, že jsem něco pěkného uháčkovala, řeknu, že na tom není nic složitého a zvládne to každý. A téměř nikdo mi nevěří, úplně stejně, jako jsem já nevěřila své sousedce, když mne na háčkování lákala. Říkala jsem jí: "Ale já se to fakticky nikdy nenaučím! Jestli mi něco pokazilo dvojkou vysvědčení, byla to výtvarka nebo pracovní činnosti. Zatímco ostatní děti tyhle hodiny měly rády, já se těchto hodin děsila, protože nikdo nikdy neměl horší výrobek nebo výkres, než já." A víte co? Když jsem se naučila háčkovat já, tak mi fakticky věřte, že to dokáže kdokoli na světě :-)

Jak začít...
K odhodlání vám chybí už jen vhodný materiál - tedy háček a příze. Na začátek si určitě pořiďte háček o velikosti 3,5 nebo 4. Já prakticky všechno, až na výjimky, dělám právě těmito háčky a k tomu používám materiál těchto značek: Kateřina Plus, Hawaii, Kačenka, YarnArt Jeans a Alize (u téhle jediné háček 3, ale snese i 3,5).





Barvičky si samozřejmě můžete vybrat podle vlastního uvážení, je jich nepřeberné množství. S těmito přízemi se mi ale háčkuje úplně nejlépe a moc je doporučuji i pro začátečníka.

Základy
Háčkování je úplně skvělé a jednoduché. Velkou výhodou je to, že pokud vám z háčku vypadne očko, nic se vám nevypáře o několik řad, jako tomu je u pletení. Zkrátka spadlé očko naberete a pokračujete dál. 
K háčkování vám vystačí znalost prakticky jen tří základních sloupků. Pokud nepočítám řetízkové oko (ŘO). Těmi jsou krátký sloupek (značený KS), polodlouhý sloupek (značený PDS) a dlouhý sloupek (značený DS). Pak ještě pevné očko (PO). A jsme prakticky u konce. S těmito pěti "tahy" dokážete uháčkovat prakticky všechno. 

Začněte nahozením prvního očka a řetízkovým okem, který je základem každého háčkování a bez něj se nedá začít. Já se veškeré háčkování naučila podle video návodů. Tak si je vypůjčím, protože lépe bych je sama neudělala :)


Jak jsem už zmínila, bez krátkého, polodlouhého a dlouhého sloupku se to háčkování neobejde. Zde si podle těchto tří návodů vyzkoušejte, jak vám to jde. Nic na tom není, za pár minutek budete umět. Jde jen o počet nahození, které je snadné se naučit. Poslední video je věnováno pevnému oku, se kterým končíme téměř vždy každou řadu a určitě každou práci ;)



Kde nakupovat
Pokud nemáte ve městě galanterii, je na netu spousta e-shopů, skrz které objednáte cokoli. Často objednávám přes net, přestože ve městě máme obchůdky dva. Je to proto, že podle slov jedné paní prodavačky nejsou schopni cenově konkurovat prodávajícím na netu, tak často u nich neseženu to, co potřebuji, nejčastěji přízi nebo barvy.

Já jsem velmi spokojená s obchůdkem Hravé kotě, kde nakoupíte i knoflíčky, sponečky, háčky apod. Nejsem za odkaz nijak zvýhodněna :) Zkrátka jen sdílím svoji spokojenost. 

První čepička
Výborný návod na první vaši čepičku naleznete u mé oblíbenkyně Lenky, díky které jsem pochopila spoustu věcí u háčkování a je mi dodnes v různých otázkách přínosem. Podívejte se na její návod, protože s ní tu svoji první čepičku zvládnete hravě. 

Závěrem
Testujte, hrajte si, párejte a uvidíte, že za pár chvilek vám to půjde dobře. Dost možná se vám nepodaří první čepička podle vašich představ a budete párat, stejně jako já a dalších tisíc lidí :) Ale to nevadí, věřím, že ta druhá nebo třetí už bude pyšně na vaší holčičce nebo chlapečkovi. Brzy se dost možná pustíte i do náročnějších věcí, jako je změna barvy, háčkování dekorací na čepičku, pak se pustíte do hraček a kdo ví, dost možná si na lásce k háčkování postavíte svůj vlastní obchůdek. 

Přeji vám hodně štěstí. A ptejte se, ráda odpovím na cokoli ohledně háčkování. Poradím a navedu tam, kam je potřeba. 


Kristina



11 komentářů:

  1. a jak jsi dělala ten košíček (na laky na nehty :oD), to je háčkem, nebo nějak na prstech? připadá mi podle fotky ten špagát docela silný, tak jestli je na to nějaký megaháček :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky zlatko :) Jojo, je na to háček, také jsem nevěděla, paní mi doporučila háček č.12, když mrkneš na fotku, tak tam dokonce je, takovej tlustej šedej :)

      Vymazat
    2. a já myslela, že pětka je obří kopyto :oD to musím někdy zkusit, to vypadá jako švanda :o))) a klobouček.. musím zkusit klobouček s hezkým vzorkem :o)

      Vymazat
    3. Já se teď do těch kloboučků zamilovala :) A viděla jsem i na kluky, že maminky háčkují...
      A když mi přišla ta 12 háček, jsem na to koukala jak na zjevení, vůbec jsem nevěděla, jak s tím pracovat, bo se to drží úplně jinak, jak se ti to neveleze všechno do ruky... špagát tlustej, háček velký :D sranda no :D ale mám vyzkoušeno a už asi se k tomu vracet nebudu, chtěla jsem jen vědět, jak to bude vypadat s tím to háčkování a spíše mě to otravovalo, ale vyzkoušej. Rychle to nabývá :D

      Vymazat
  2. Tak nějak zvládnu asi maxim. krátký sloupek :) Nevím, jestli bych někdy dala něco dohromady. Když byly děti malé, hodně jsem pletla, to mě bavilo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za článek a za inspiraci uháčkovat něco pro naší očekávanou holčičku, je to velká motivace :-) Připadala jsem si ale stejně "talentovaná" jako popisuješ Ty, takže s Tebou naprosto souhlasím :-)) Těším se na další Tvoje fotky úžasných výrobků ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Doporučte mi,prosím,nějaký eshopu,kde objednat věci na háčkování? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda bych se naučila hackovat různé techniky a vzory

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pořádáte kurzy online háčkování.
    Mám základy háčkování, ve kterých bych se ráda zdokonalila a získala jistotu.

    Předem děkuji

    OdpovědětVymazat