Kynuté knedlíky


Vy víte, že můj blog není jen o zdravých receptech a inspiracích, ale že si občas dopřeji i nějaký ten koláč pěkně z bílé mouky, kynuté buchty s povidly, palačinky či cokoli jiného, co se do škatulky fitness nebo clean-eating rozhodně nedá zařadit. Jsem člověk, který si prošel stádiem 100% zdravý přístup a můžu říct, že to 100% není dobře, protože jsem si připadala jak pošahaná, když jsem neustále řešila, zda to či ono mi neublíží (např. když vám olej za 30 Kč není dost dobrý a ten za 300 Kč je určitě pro mne vhodnější, protože má vznešený název... jo, asi si tím musí projít každý, kdo se nechá fitness světem pohltit). 

Dnes vím, že vám nic neublíží. Když se ony dobroty nejbaští od rána do večera a každý den. Neměla by se z toho stát stravovací priorita, ale oživení ☺ Chce se to naučit najít kompromis a vědět, že když si jeden den dám takovou baštu, další dva dny musím s úměrou :) A někdy ani to ne, prostě dlabat na to. Život máme jeden, za což bych sama sebe před dvěma lety uškrtila, ale když odejde na věčnost člověk, kterého jste nadevše milovali, zjistíte, jak křehký život je, jak se poklidný den změní v tragédii a hodnoty se vám trošku obrátí vzhůru nohama. Už nikdy nebudete přemýšlet stejně. A věřím, že při posledních minutách svého dýchání bude jídlo to poslední, co vás bude trápit. Já osobně budu myslet na své děti a na to, co jsem si s nimi a s ostatními, které miluji, prožila. 

Dost filozofování... takto dělám kynuté zkrátka knedlíky já. Zkoušela jsem různé recepty, ale až tento jsem si po dlouhém pátrání napsala do svého kuchařského sešitu, protože jsem konečně dohledala a u tohoto zůstala :)


Na celkem 16 středních kousků budete potřebovat:

Na kvásek
1 droždí
lžička mouky
150 ml mléka
30 g krupicového cukru

Na těsto
1 vejce
500 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
200 ml mléka
kvásek

Připravíme kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Z ingrediencí na těsto připravíme hmotu, kterou taktéž na teplém místě necháme zhruba 1 hodinu kynout. Na pomoučené ploše těsto rozdělíme na polovinu, tu opět na polovinu, a stále dělíme na půl, než získáme 16 stejných kousků. Každý kousek skleničkou rozválíme na kolečko, do kterého zabalíme kousek ovoce (jahody, borůvky, švestky, lesní ovoce, apod.) Umotáme z každého pytlíček a dáme do hrnce napařit (klasicky jako knedlíky k omáčce na té napařovací podložce). Necháme je pod pokličkou asi 7-10 minut, můžeme zkoušet i špejlí, musí být jako peřinka nadýchané :)) Vytáhneme z hrnce, necháme minutku až dvě vychladnout a lehce v dlaních od oleje namažeme. Opravdu jen decentně, nesmí se to v oleji koupit, jen namazat. Knedlíky pak podávejte tak, jak jste zvyklí, s mákem, strouhankou, čokoládou, perníkem, tvarohem, apod. 

Kdo z vás má rád knedlíky? 
Teda spíše, kdo ne? Fakt bych takového člověka chtěla potkat.
Někoho, kdo by se jich nikdy ani nedotkl :)



4 komentáře:

  1. Postupovala jsem podle receptu, ale vzniklo mi hodně řídký těsto, takže jsem musela přidávat a přiávat mouku. Ach jo, proč se mi nikdy nic nepovede :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nemáš prosím tě náhodou vyzkoušené i z jiné mouky než pšeničné? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tynko, nemám :/ ale kdybych chtěla náhradu, asi bych zkusila pohankovou :)

      Vymazat