Mechová bábovka


Recept mám od jedné paní z pečící skupinky na FB, ale jelikož jsem si na ingrediencích udělala trochu úpravy, přepisuji svůj recept. Na tom, že je mechová, se nic nezměnilo. Je neskutečně heboučká, měkoučká. Vyměnila jsem hladkou mouku za polohrubou, jelikož mám s ní lepší zkušenosti, hladká moc dlouho nevydrží nadýchaná. Stáhla jsem také cukr a teplotu pečení.

Musím říct, že jsem do teď měla uloženy dva recepty na bábovku. Já bábovku naprosto miluji. Fakticky jo. Je to moje nejoblíbenější buchta už z dětství. Milovala jsem maminčinu, babiččinu, jakoukoli. I tu hnusnou kupovanou :D Líbilo se mi vždycky, že ač ji dělá každý podle svého a teoreticky stejného postupu a ingrediencí, je pokaždé jiná. 

A taky nezapomenu na to, jak když maminka dopekla bábovku, vždycky mne zavolala na vyklápění. Byla to naše tradice. Formu měla maminka x let stejnou a my vždycky koukaly, zda se tedy vyklopí celá nebo ne :-) A když se pak nařízla... to bylo samé "jéééééé" :-) Znáte to.


No a já tedy měla recepty dva. U jedné mi postupně vadilo, že je trochu sušší a přestala jsem ji dělat. Do druhé se mi často nechtělo, protože i když byla výborná, byla strašlivě pracná a ve finále i drahá. Teď jsem tedy objevila bábovku "mechovou". Protože pokud si představíte mech, tak to přesně tomu odpovídá. Je báječná.


Na bábovku budete potřebovat:

4 vejce (zvlášť sníh)
180 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
150 ml oleje
100 ml horké vody

Do robota dáme žloutky, cukry a necháme šlehat. Přilijeme olej a vodu a šleháme do pěny. Přidáme prášek do pečiva a mouku a necháme robotem zpracovat. Nakonec dáme i sníh z bílků. Já to ručně nemíchám, vždy to nechám udělat velmi krátce!!! robot a výsledek mám vždy dobrý, ale nechám na vašem zvážení. Se sněhem se musí opatrně.

Vylijeme do vymazané a krupicí vysypané formy. Pečeme na 160 C asi 40 minut.
Já formu na bábovku vždy vysypávám krupicí, protože to pak udělá křupavější povrch a to já moc ráda :) Pokud je vám to ale jedno, určitě vystačí polohroubá mouka, se kterou jste pracovali :))

Dobrou chuť. Snad budete stejně spokojeni, jako já ♥






2 komentáře:

  1. ahoj, ta vypada krasne, nikdy by me nenapadlo dat do babovky vodu :)
    babovku delam tak docela casto, muj muz babovku miluje. jen ja nemam rada jeho rodinny recept, je to naprosta silenost. pouziva 8 vajec! (zloutky a snih zvlast), 320g cukru, 280g mouky a 2 lzice kakaa do casti testa na mramorovani. a po upeceni si ji jeste pocukruje. podotykam ze ma stihlou postavu, ale tohle je cunarna :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky miluju babovky :-) ale vždycky mi přišel opruz to sněhování zvlášť, s mrnouskama za zadkem člověk ocení co nejrychlejší přípravu. Nakonec používám super recept na míchání babovku, není třeba tedy ani uspinit mixer, robot, staci miska a sterka.
    Sypke suroviny: hrnek ci méně trtinoveho cukru, případně vanilkovy cukr nebo trochu vanilky, nemusí být, 2hrnky spaldove babovkove mouky, prášek do pečiva, volitelně kakao, vše dobře smichat.
    Přidat tekute suroviny: 2vejce, slehacku, 3lžíce oleje, 5lžic mléka, zase jen promichat, di formy a péct.
    Nejradši ještě přidám rozmackany prezraly banan, v trobe je zrovna verze s jablecnym pyre, co vyrábím v sezoně pro synky.

    OdpovědětVymazat