BLOG
Bloguji
U mě doma
Happy Monday
Baby deník
Nevlezlo se
JÍDLO
Z mého stolu
Všechny recepty
Vaření s FOOD
Vaření s Yummly
Biosfera.cz
CVIČENÍ
Články
Fitness deník
Recenze a tréninky
Jóga
Moje proměny
FASHION & BEAUTY
Notino.cz
Laky
Kosmetika
Oblečení
VOLNÝ ČAS
Knižní koutek
Knižní výzva
Recenze knih
DIY
Háčkování
V PŘEDVÁNOČNÍM ČASE MÁM PRO VÁS SPOUSTU SOUTĚŽÍ. KDE?
Na blogu soutěžíme o tři balíčky od HQH System
Na mém blogu můžete soutěžit ve Velké oříškové soutěži o 5 kg oříšků a semínek
Na FB stránce Anetky Run-Heart se soutěží o mou knihu Moje tělo: koučink
Na FB stránce Správná podprsenka se také soutěží o mou knihu Moje tělo koučink.

PŘEJI VŠEM HODNĚ ŠTĚSTÍ A KRÁSNÝ ADVENT :-)

pondělí 9. května 2016

Žemlovka podle R. Vaňka

https://3.bp.blogspot.com/-BcRfaU1A-tA/Vtb7P_QDg0I/AAAAAAAAv0k/IjhvikiPuoI/s800/P2250072.JPG

Podle Apetitu moc ráda vařím a peču. Před pár týdny jsem dělala tuto žemlovku od pana Vaňka a jiná v mé kuchařce nemá místo. Jedinou změnu, kterou jsem udělala, byla výměna veky za vánočku a nedala jsem rozinky, protože je nemám ráda. Je to naprosto nejlepší žemlovka, jakou jsem kdy ochutnala :-)

Ingredience:
2 malé vánočky
500 ml mléka
2 vejce
12 lžic krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
8 nahrubo nastrouhaných jablek
1 lžička mleté skořice

Na nádivku:
250 g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce změklého másla
30 g vanilkového cukru
1 žloutek


Postup:
Nejdříve připravíme tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a dáme bokem.

V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošleháme. Postupně vkládáme plátky vánočky, aby nasákly tekutinu. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou plátků vánočky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka a zasypeme skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjeme další vrstvou vánočky. Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku a pokryjeme poslední vrstvou navlhčené vánočky. Pečeme asi 40 minut.

Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejáme sníh na sněhovou čepici. Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut zapékáme v troubě.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně


Vaše názory:

0 komentářů:

Okomentovat