Žemlovka podle R. Vaňka

https://3.bp.blogspot.com/-BcRfaU1A-tA/Vtb7P_QDg0I/AAAAAAAAv0k/IjhvikiPuoI/s800/P2250072.JPG

Podle Apetitu moc ráda vařím a peču. Před pár týdny jsem dělala tuto žemlovku od pana Vaňka a jiná v mé kuchařce nemá místo. Jedinou změnu, kterou jsem udělala, byla výměna veky za vánočku a nedala jsem rozinky, protože je nemám ráda. Je to naprosto nejlepší žemlovka, jakou jsem kdy ochutnala :-)

Ingredience:
2 malé vánočky
500 ml mléka
2 vejce
12 lžic krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
8 nahrubo nastrouhaných jablek
1 lžička mleté skořice

Na nádivku:
250 g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce změklého másla
30 g vanilkového cukru
1 žloutek


Postup:
Nejdříve připravíme tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a dáme bokem.

V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošleháme. Postupně vkládáme plátky vánočky, aby nasákly tekutinu. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou plátků vánočky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka a zasypeme skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjeme další vrstvou vánočky. Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku a pokryjeme poslední vrstvou navlhčené vánočky. Pečeme asi 40 minut.

Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejáme sníh na sněhovou čepici. Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut zapékáme v troubě.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně


Žádné komentáře:

Okomentovat