Kokosové mléko a kokosová mouka za "dvacku"

neděle, června 12, 2016

Když jsem viděla v obchodě ty ceny za kokosové mléko, zhrozila jsem se. Navíc ne vždy je to čistě o kokosu. A tak padlo okamžité rozhodnutí, že se to svoje mléko konečně naučím dělat. Přečetla jsem spoustu návodů a názorů, jak mléko udělat. Nakonec jsem zvolila vlastní postup, který mi nejvíc vyhovoval.

Do mixéru dejte balení strouhaného kokosu (150-200 g).
Zalijte 500 ml vlažné vody. Ne vařící, abychom nespálily všechny prospěšné látky.
Zamícháme a chvíli mixujeme.
Necháme odstát a během dalších 3-4 hodiny čas od času chodíme kokos promixovat.
Přes plátýnko nebo plínku kokosové mléko slijeme do nádoby
 a pořádně kokos vyždímeme. Mléko skladujeme v lednici.

Zůstane nám kokosová mouka, kterou když usušíme,
můžeme ji použít do zdravých low-carb koláčů, do smoothie apod.
V některých receptech na sladké dezerty se dá pšeničná mouka
zcela nahradit právě touto kokosovou. Je zdraví daleko
prospěšnější a má méně sacharidů.



Z jednoho balení jsem tak získala přes půl litru kokosového mléka.
Na obrázku je ho méně, jelikož jsem již půlku použila :-)
Kokosovou mouku mám v plánu vyzkoušet při nejbližší příležitosti při pečení :)

***

Kdo z vás si doma dělá své mléko z kokosu?
Máte jiné metody? :-) Napište.




10 komentářů:

  1. Super tip, děkuju! Jen bych se zeptala, v tom mixéru to stojí fakt 3-4 hodiny, nebo je to překlep a má tam být 3/4 hodiny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to skutečně 3-4 hodiny, ať se ten kokos co nejvíce nasaje a pustí onu kokosovou vodu. Je lepší toho udělat víc naráz :)

      Vymazat
  2. Kdysi jsem dělala a je to super.. A ta smetana se v ledničce vytvoří :) kokosovou mouku zkusím... Zajímalo by mě, jestli by měl stejný efekt i namlety kokos... Asi ne co?

    OdpovědětVymazat
  3. Kristi, hezká inspirace, díky za Tvé články!
    http://radinsen.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Kristy, já zkouším mléka dělat podle receptů na najimseazhubnu.cz. Chodím se tam občas inspirovat. Teď teda stagnuju, protože prcek má těžkou alergii na ořechy tak teď musím překopat rodinné vaření. Je mi ho líto a je to težký, protože hromada zdravých receptů a těch raw (hlavně sladkosti, které jsem chtěla jako přechod vyměnit za raw varianty)mají různé druhy ořechů jako základ. A ne, není to kam doma schovat, protože děti vlezou a vylezou všude. Kokos tam naštěstí nepatří. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Kristy, děkuji za inspiraci, dnes jsem to zkoušela a mléko je krásně bílé a dobře chutná, jen jsem na 200g kokosu musela použít víc, než 3/4 litru vody, jinak mně to mixér nechtěl vůbec rozmixovat a taky se mně zdá, že mouka není úplně hladká. Mohla bych se zeptat, jakou má mít konzistenci a jak dlouho se sušila, než se dala použít(chtěla bych vyzkoušet ten low-carb koláč a nevím, zda můžu už zítra :-). Děkuji Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Verunko, má se to sušit pod 50C v troubě. Ono to v normálním prostředí schne dost pomalu. Je to dlouho mokré a nevím, zda pak nehrozí plíseň. Jinak ono záleží na každém, kolik tam nakonec té vody dá. Někdo dává i litr. ;-) Vyzkoušej, co ti bude prostě vyhovovat.

      Vymazat
  6. Díky moc, už je usušeno, tak jen začít péct :-)
    Pěkný víkend!

    OdpovědětVymazat
  7. Jak dlouho se, prosím, suší ta mouka v troubě? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně netuším :( Samovolně to prý stačí nechat uschnout dalších 24 hodin.

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.