Bulletproof Hot Chocolate Coffee


"Neprůstřelná" káva je již ve světě známá. Pije se buďto místo snídaně nebo jako skvělý nakopávač místo sladkého nápoje. O tomto druhu nápoje bylo napsáno už mnoho řádků a u mnoha lidí se těší obrovské oblibě. Existuje spousta verzí tohoto nápoje, já jsem si oblíbila právě tu, kterou vám dnes chci ukázat. Ale ještě předtím bych ráda trošku rozšířila ony výhody toho, proč je tento nápoj tak strašně populární.

Snídaně je důležitá. To vám poví každý výživový poradce, každý člověk, zabývající se zdravým životním stylem. U čeho se ale názory rozcházejí je to, jak by měla taková snídaně vypadat. Někteří tvrdí, že hned v počátku dne je dobré dát si snídani sacharidovou, jelikož nakopne metabolismus a hned po ránu máte spoustu energie. S tím musím souhlasit. Jenže existují také ti, kterým sacharidy ráno vůbec nevyhovují, cítí se sice na chvíli "nabušení", ale po pár hodinách přichází úbytek energie, který dotyčný pocítí, následně je nucen opět sáhnout po sacharidech a takto se to s ním táhne až do večerních hodin. Někteří prostě raději preferují snídaně slané, plné bílkovin a zdravých tuků bez zastoupení sacharidů. Takže se tak v současnosti na mnoha stránkách můžeme dočíst, proč si někteří myslí a šíří myšlenku, že ráno by člověk měl mít na talíři právě hlavně bílkoviny a tuky. A že je lepší si dát sacharidy až k večeru, dokonce před spánkem, jelikož během spánku se během těch mnoha hodin značná část sacharidů spálí... zajímavá myšlenka, i když jsem stále nenašla odpověď na to, jak moc to ovlivňuje uvolnění růstového hormonu, který je přímo zodpovědný za spalování tuků právě v noci, když odpočíváme.

Podtrženo sečteno, asi každý z nás bude volit tu cestu, u které se bude cítit příjemně a která mu bude vyhovovat. Jelikož jsem ale otevřená naprosto všemu a ráda na sobě zkouším nové věci, dopad různých metod na tělo, pak mi nemohlo ujít ani pití nápoje, který se skládá ze samých tuků.

O bulletproof coffee vím už řadu měsíců, no, dnes už jsou to možná i léta, ale až teď, v momentě, kdy jsem se konečně sžila s nízko-sacharidovým stravováním, jsem se plně otevřela i náhradě snídaně ve prospěch této kávy. Fakticky to bude fungovat? Na jak dlouho budu sytá? Nebude mi špatně? Nebudu unavená? Bez energie?

Moje motto dost často zní: "Když to nevyzkoušíš, nic nezjistíš." A tak jsem šla na to. Vyhledala jsem si informace, proč by měl být tento nápoj prospěšný a když jsem zjistila, že mne to nemá zabít, ale naopak mi to má po ránu

 • dodat spoustu energie,
• stimulovat nervový systém,
• probudit mozek,
• rozproudit trávící systém dřív, než se oficiálně ten den potká s jídlem,
• zmírnit onen drastický atak kofeinu v krevním řečišti,
• plně zasytit na dlouhou dobu,

pak jsem se docela dost nadšeně rozhodla to na sobě otestovat a zjistit, jak moc to na mne bude či nebude fungovat. Přeci jen všichni nejsme stejně naladěni a někomu tuk po ránu opravdu nemusí dělat dobře. To však nebyl můj případ, protože jsem sama pocítila, že ve všech bodech výše zmíněných to byla trefa do černého.

A dost právem je tento nápoj nazýván nápojem Bohů. Proč? O tom už tady psát nebudeme, protože se hned vrhneme na to, jak takové kafe poskládat, co je základem a čím si můžete svoji ranní kávu vylepšit, aniž byste udělali něco proti správné životosprávě.

Můj postup:

Do hrníčku dejte 1 lžičku  kafe (používám rozpustné, lze použít jakékoli)
Přidejte 1 velkou lžičku kakaa, 1/2 lžičky skořice a zhruba 20 g extra panenského kokosového oleje.
Zalijte vroucí vodou a chvíli šlehejte.

Můžete přidat máslo ve stejném množství jako olej.
Pokud jste vegan, je v pořádku vynechat máslo.
Můžete však klasické máslo nahradit máslem kokosovým. To bude mňamka :)
Část vody můžete nahradit mandlovým či kokosovým mlékem.
Sladit byste neměli, ale setkala jsem se u mnoha low-carb vyznavačů, že používají stévii.
Mně chutná takto bez kapky sladidla navíc. (Bod k dobru ☺)

Co vy a bulletproof coffee po ránu? Praktikujete?
Pokud ne, vyzkoušejte a napište, co vy na to.
Já jsem zatím po těch pár dnech (ránech) nadšená ☺



21 komentářů:

  1. Já jsem právě zastánce snídaní tvořených hlavně bílkoviny, tuky a zeleninou. Celkově mi nejvíce vyhovuje low-carb, protože po sacharidech mám chuť na sladké a ve většině případech i hlad, nejsem schopná se nimi vůbec zasytit.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kristy, piješ tohle vyloženě místo snídaně? Vím, že Zuzka pak cvičí, takže mi to dává logickou náhradu, jako doplnění energie po probuzení, ale zase to pak nevadí při cvičení. Jaké jídlo pak zařazuješ? Děkuju :-) Y.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, ano, mám to místo snídaně (prozatím). U Zuzky není pravidle, že hned pak cvičí, co jsem koukala na její Food Journal, snídá tuhle kávu, i když natáčí a cvičí až večer. Někdy si dává kávu samotnou , jindy k tomu dá kousek nějakého jídla, já třeba kousek low-carb koláčku, low-carb muffinu, apod. Ale byly doby, kdy to jela samotné.
      Vím, že po ránu necvičím, ale tu energii i tak potřebuji, když tě tahá dítko za nohu z postele :D Celý den mám pohyb doma, takže ten start je supr a hlavně po té "kávě" nemám žádné výkyvy po cukru, takže ten den zvládám opravdu lépe. Při sladké snídani bylo přeci jen znát, neříkám, že moc, ale už to na sobě poznám :) Třeba šílené bylo, když jsem si dala na snídani raw tyčinku, naprostá chyba a celý den se se mnou vezl, furt chutě na jídlo... na sladké... po tomto jsem už několik dní oukej, naopak se musím nutit do jídla, abych nejedla málo, protože ty chutě fakticky nejsou. No a poslední věc... zařazuji pak až oběd, ale to je tím, že docela pozdě vstáváme zhruba v 8.30, chodím spát tak v jednu ve dvě teď, obědváme klasicky ve 12 :)

      Vymazat
    2. Taky mi to tak prijde, sice rano necvicim, ale pohyb kolem 11m syna kolikrat za to cviceni i vyda 😀

      Vymazat
  3. Tak jsem si je dneska udelala :) Diky za inspiraci :) Uplne me prekvapilo, ze mi to staci :)

    OdpovědětVymazat
  4. Wow! To zní moc dobře... Seženu suroviny a vyzkouším! Slyším o tom poprvé u tebe :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Kristy, je to moc dobrý, díky. Sice jsem neměla kokosový nápoj, tak jsem dala zajíce a pochutnala jsem si i tak, byla jsem plná 2 hodiny.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Kristi, prosim te, moc nechápu ten recept ohledne másla. Kdyz nejsem vegan, mam tam dat 20g kokosoveho masla a 20g klasickeho masla, nebo si vybrat, nebo nakombinovat obe masla na 20g? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Reni, pokud vegan nejsi, pak tam dej jen to obyč máslo. Já ho vynechávám. Nicméně, pokud chceš, můžeš to i nakombinovat :) vesměs záleží na tobě, co si tam dáš, někdo si tam dává zašlehat i vejce. Základem jsou však tuky, aby to mělo účinnost, zbytek je na preferencích každého z nás.

      Vymazat
  7. Ahoj Kristi, mě nějak není jasný ten recept co se týče té kávy. Opravdu nepředpokládám, že se tam dává instantní káva, takže klasická zrníčka čerstvě pomleté kávy bude asi nejlepší. To potom ale piješ všecko včetně těch zrníček anebo jak to tedy je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já používám rozpustné, ale dají se použít i ty, co se dávaj do těch strojů :D já se v tom nevyznám , proto to píšu takto neohrabaně :D Lze použít i klasická zrnková pomletá káva, pak to akorát přelít přes sítko :)

      Vymazat
  8. Prosím prosím o objasnění... Kdokoliv? Děkuji =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky prosím o objasnění, protože vůbec nerozumím :D

      Vymazat
    2. v textu jsem omylem při úpravě něco smazala, pak odhaduji, že jsi potřebovala odpověď na předchozí dotaz :) doufám, že jo :D

      Vymazat
  9. Jj přesně tak, už je mi to jasné, ale díky za reakci, objevila jsem tvoje stránky teprve před pár dny a tak se tím postupně prokousávám. Ale máš obrovskou pochvalu, je to paráda!!! Knihy, recepty, cvičení a to vše na jednom místě. O tvojí vytrvalosti a píli ani nemluvě, jsi pro mnohé z nás inspirací, jen tak dál!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Dávala jsem si ji z kokosovým olejem, ale pak mi došlo, že už mám hrozně dlouho kakaové máslo a nemám ho k čemu použít a toto je opravdu vynikající kombinace + skořice, bez ní to snad nejde:)

    OdpovědětVymazat
  11. Odpovědi
    1. Netuším. Ale předpokládám kolem 300-400 kcal. Záleží kolik čeho si tam člověk dá :)

      Vymazat
  12. Ahoj a kakao používáš jaké? Je v pořádku to z "klasických" obchodů jako např. holandské?

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj všem, tenhle recept rozhodně musím vyzkoušet, vypadá lákavě. Dnes jsem kavu zkusila poprvé (250 ml prekapavane kavy+maslo+kokosovy olej) místo snídaně a moc se mi to líbí. Jsem na LCHF tři týdny a ráda bych zkusila jen dvě jídla denně a kávu místo snídaně. LOW CARB je naprosto super, celý život miluju sladké a v podstatě celý život mám hlad, jinak by už ze mě byl hroch..a teď poprvé v životě nemyslím od snídaně na oběd.. je to uleva😉

    OdpovědětVymazat