Makové rohlíčky


Ačkoli jsem zastánce čistého stravování, je jedno období v roce, kdy jdou veškeré mé návyky stranou. Patří zde právě advent a příprava cukroví. Jen jeden rok jsem zkoušela nahradit to nezdravé cukroví zdravými variacemi a vůbec to nebylo ono. 

My nemáme ve zvyku dělat mraky cukroví, protože zase tak moc velcí pojídači nejsme, ale takových pět druhů upeču, něco i z poloviční dávky. V případě makových rohlíčků jsem však šla do várky celé a vůbec jsem neudělala chybu. Čert vem pro jednou bílou mouku a běžný cukr. Ta slast na jazyku prostě jednou v roce stojí za to :) Vždyť za chvilku už zas budem dřít do roztrhání těla kvůli létu :-)


Co budete na rohlíčky potřebovat?

250 g hladké mouky
120 g mletého máku
200 g másla
70 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
moučkový cukr s vanilkou na obalení


Tento recept je starší recept časopisu Food a podle rozpisu by mělo vyjít 30 kousků. To ani náhodou. Měla jsem rohlíčky větší než bylo na jejich obrázku a měla jsem jich bezmála 100 :)

Všechny suroviny smíchejte a udělejte z nich těsto, které dáte na pár hodin odpočinout v lednici. Pak z těsta tvarujte rohlíčky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 12-15 minut (záleží na typu trouby).

Poté ještě teplé dáme do misky s moučkovým cukrem a rohlíčky opatrně obalíme. Nejchutnější jsou až na druhý a třetí den. Přeji, ať Vám chutnají stejně jako mně :)



4 komentáře:

  1. Á, rohlíčky! Á, makové! Tak tuhle kombinaci jen tak něco nepřekoná! Rozhodně vyzkouším! Díky Nikki a přeji Tobě a Tvé rodině krásný adventní čas!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji tI moc, já tobě také přeji, hlavně ve zdraví ;)

      Vymazat
  2. Hledala jsem recept na nějaké makové cukroví až jsem našla ten Váš. Rohlíčky se skvěle povedly a všem moc chutnali, recept si ukládám a těším se, až je zase někdy upeču :-).

    OdpovědětVymazat