Moje tělo: online koučink - den 16 (Co a kdy jíst po tréninku?)


Zdravím vás všechny :) Včera jsme si povídali o tom, jak se zachovat se svačinkami před tréninkem, zda je vůbec řešit, či nikoli, dnes to vezmeme z druhé strany a mrkneme se na to, jak řešit svačinky po tréninku. Taky máte pocit, že byste museli pořád jenom něco jíst? No, ono to tak skutečně je, ale jelikož je tento koučink primárně tvořen pro ženy, které touží zhubnout, pak se i od toho odvíjí přístup před a po tréninku.

Holky, já jsem prakticky nikdy svačinu po tréninku neřešila. Jen jednu dobu jsem si dávala protein, ale ten byl, díky náročnosti tréninků, potřebný. Před tréninkové jídlo jsem řešila častěji, musím říci, když jsem měla například velký časový odstup od jídla a samotného tréninku, nadopovala jsem se banánem a šla cvičit. Jelikož mé tréninky nikdy nebyly nijak extra dlouhé, nespálila jsem během nich tolik kalorií, aby tělo zaznamenalo nějaký extrémní úbytek glykogenu a extrémní úbytek síly. Pak není vůbec nutné řešit svačinku po tréninku.

V každém případě bude jiný přístup tehdy, pokud se rozhodnete jít do posilovny a dáte svalům co proto. Vím, jak dokáže vyždímat trenérka vaše tělo během hodinového kruhového tréninku nebo na spinningu. Sotva vás nesou nohy, třesou se vám ruce a přes veškerý dobrý pocit cítíte slabost. V takovém případě je zase nutné do těla dostat alespoň část vynaložené energie skrze snadno stravitelné bílkoviny (a snadno stravitelné cukry).

Při hubnutí však není cílem dohnat veškeré spálené kalorie z tréninku. Tímto se ten přístup liší od jedinců, kteří mají jiné cíle. A abych vám ulehčila rozhodování, jak se zachovat po určitých trénincích, vypracovala jsem pro vás přehlednou tabulku. Můžete si ji vytisknout a přidat mezi ostatní stránky do své knihy, nebo si tabulku uložte do své MT složky.

Dnešní video je jen úvodním videem k tomuto tématu, jelikož by pokrytí této tématiky zabralo hodně času. Mějte se moc prima a zítra se uvidíme u dalšího příspěvku a videa :)







6 komentářů:

  1. Ahoj Kristi :) Jak říkáš, že nemusíme dojídat kalorie, které spálíme cvičením, tak trochu tápu. Když mám např. podle kalorických tabulek sníst kolem 1200 kcal, abych hubla, ale neměla bych prý chodit pod tu hodnotu, tak když spálím cvičením třeba 200 kcal, tak už to nemám dojídat, i když ten den budu mít teda výsledný příjem pod těch 1200? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, v první řadě se mi nelíbí, že ti KT vypočítaly tak nízkou energetickou hodnotu. To je strašně málo. Ty jsi tak malinká nebo ???? KT doporučuji používat jen na počítání celkového příjmu, v žádném případě ne na to, aby ti samy spočítaly, kolik máš sníst. Neumí to. Rozdíly dělají skutečně velké.
      Co se týče kalorií při spálení, pak je nutné vědět, co sis příjmem pro hubnutí počítala... víš to z těch tabulek? Měla bys znát svoji hodnotu bazální BM a aktivní AM... od toho se vše odvíjí, já nevím, co tobě to vypočítalo za číslo tak moc nevím, co poradit :(

      Vymazat
    2. Bohužel ano, mám 150 cm :D Ale každopádně podle výpočtu tady u tebe na blogu mám bazál 1260, aktivní 1386 (když počítám, že mám sedavé zaměstnání) a poslední měsíc cvičím asi 3-5x týdně (30 min. něco od Jillian). Můžeš mi tedy z tohodle už trochu poradit? :)

      Vymazat
    3. Ještě dodám, že mi jde o vyrýsování těla a nabrání nějaké svalové hmoty, než o hubnutí jako takové. Aby sis nemyslela, že chci shodit nějaká kvanta :D

      Vymazat
    4. pokud nechceš hubnout a jen rýsovat, tak určitě nechoď nikam pod bazál. Naopak, dodržuj aktivní hodnotu + to, co spálíš cvičením :)

      Vymazat