Moje tělo: online koučink - den 18 (Sladidla - 2. část)


Krásný den všem :) Pojďme se společně podívat na pokračování včerejšího tématu a tím jsou sladidla. Myslím, že dnes netřeba dalších slov. V klidu shlédněte video s pár vysvětlivkami pro různá sladidla a pak si vytiskněte a vložte do knihy, nebo uložte do své MT složky přehled sladidel v tabulce :)






Mějte prima úspěšný den! Myslím na vás!!!

Kristina

10 komentářů:

  1. Ahoj, díky za tabulku. Takhle jsem nad tím ještě nepřemýšlela. Už hodně dlouho omezuji cukry, kde se dá....když peču, z receptů většinou uberu min 50% cukru. A chutná nám to taky. Dokonce jsem zjistila, že když jím někde klasicky sladké, tak mi to už tolik nechutná...a to je co říct, protože od malička jsem byla na sladké a zeleninu jsem vůbec k životu nepotřebovala. Jsem za tu změnu ráda:) Chci se zeptat, čím tedy sladíš, když pečeš? Když bych sladila sirupy nebo kokosovým, tak se nedoplatím...do teď jsem používala třtinový cukr, med a sušené ovoce...někdy kombinace všech:)Do kaší používám med nebo sirupy a střídám to. Ale jedna lahvička sirupu u nás vydrží i rok:)Díky za celé review o sladidlech a za odpověď!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sladím medem, střídám pak kokosový cukr a raw třtinový (je skoro černý, jako kafe, tak se pozná vysoký obsah melasy) :)

      jinak se sladidlama to máme podobně, mám tady třtinový cukr už asi 2 měsíce a je stále skoro plný :D též ho mám na dlouho :D a když peču, vůbec se neřídím gramáží, strašně ubírám, jako fakt hodně. tuhle bylo kdesi v receptu asi 6 lžic medu a 200 g cukru, no dávala jsem jen ten med a nedokázala jsem si představit, jak by vypadal výsledek s tím cukrem, muselo by to být sladké jak prase :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. glukózu najdeš Leni určitě téměř ve všech základních potravinách - brambory, rýže, pečivo, v luštěninách a určitě je i v ovoci a zelenině. Takže určitě ji do těla dostaneš daleko v lepších zdrojích než ve sladkostech :) a kdybych zašla úplně do extrému, tak jelikož tělo glukozu přirozeně potřebuje, tak si ji v extrémní situaci, když by se mu glukozy nedostalo, dokáže si samo vyrobit z nesacharidových zdrojů - tam dojít bych ale nedoporučovala, tělo si to bere hlavně z aminokyselin, které jsou základem pro udržení a budování svalové hmoty. Laicky řečeno. :) Takže určitě běžnou zdravou stravou zajistíš tělu dostatek energie :) Příroda myslí na všechno.

      Vymazat
  3. Kristinko, moc zdravím a děkuji za tohle téma, to je jak dělané pro mě:) Šla jsem hned "zrevidovat" spížku a fruktózový cukr poletí (i když jsem na něj nesáhla nejmíň rok, ale kupovala jsem ho ve zdravé výživě s tím, jak udělám svému tělu dobře..haha). Už začínám víc a víc chápat, proč jsem na cukru závislá a nejde mi to nějak dlouhodoběji vydržet bez něj...čtu teď i Jillianinu knihu o metabolismu, tak se mi víc a víc "rozsvěcuje";)
    "Závidím" všem, komu sladké nechutná, nebo ho nemají problém ze stravy vyřadit, já jsem si na něj vypěstovala psychický návyk už v dětství, zřejmě...teď se tedy snažím vyřadit alespoň to průmyslové cukrové "zlo" ve formě čokolád, tyčinek, sušenek a jíst "jen" maximálně ovoce sušené, nebo sem tam kousíček hořké čokolády...snad jednou (brzy) nastane doba, kdy nebudu muset sladké vůbec, nebo jen třeba jednou za čas...Ale je třeba ještě u mě zajímavé, že mi nevadí pít neslazené nápoje, jíst neslazenou kaši, apod., ale pak mám často nutkání jít a vzít si nějakou tu průmyslovou "prasárnu"...
    Ještě bych se ráda zeptala, z jakého důvodu je ano/ne ohledně clean eating u rýžového sirupu a ječného sladu? Jde o výrobu?
    Omlouvám se za předlouhý komentář a přeji pěknou dobrou noc:)) Těším se na zítra, na další článek a video!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, upřímně, také nechápu, jak kolikrát čtu, že holky píšou, že nemají problém vydržet bez sladkého, že jim to nic neříká :D JAko fakt? Já mám sladké totiž ráda :D Neříkám, že neznám meze, že nevím, co to způsobuje a že nejsem schopna si jej zakázat, ale je to boj a odříkání :D Takže pro mne to také není snadné, i když přiznávám, je to snadnější než kdysi a vypěstovala jsem si i ke sladkému "vztah", že vím, kdy si můžu dovolit, kdy absolutně ne. Časem se to zkrátka ten pohled a vnímání sladkostí změnilo. Tak spadají i různé koláče a buchty :)

      Ta pozn. ANO/NE je vysvětlena právě ve videu, u každého toho sladidla něco v tom videu doplním, tohle je jen stručný výcuc. Znamená to, že je to na osobní preferenci, někdo jej do clean eating nezařazuje, někdo ano.Někdo má třeba přísnější oko na výrobu toho daného sladidla a pro někoho je způsob výroby ještě v pořádku. :)

      Vymazat
    2. Kristi, děkuju za odpověď! Takže mám naději, že se moje závislost na cukru sníží na úplné minimum? To by bylo super, jen to vydržet:))
      Video jsem samozřejmě viděla, jen mě to zaujalo a jelikož netuším, jak se takové sirupy vyrábí, tak jsem si nebyla jistá, zda je to myšleno jako ano/ne právě kvůli výrobě...a doporučila bys mi, prosím, nějaký zdroj, kde bych našla více informací k eat cleaning a jednotlivým potravinám? Nebo čerpáš z mnoha zdrojů a svých zkušeností?

      Vymazat
    3. Hani, zdroj jeden nemám :( . Veškeré informace tahám z mnoha zdrojů, diskuzí apod. Třeba tato tabulka vznikala asi tři dny, navštívila jsem několik desítek různých stránek, odborných článků apod. ABych předala co nejrelevantnější informace, ne to první, na co narazím. Často to byla piplačka, protože některá sladidla známe třeba jen v EVropě, máme tady taky jiná pravidla pro složení apod.

      Vymazat
    4. Kristi, děkuju moc, já si to myslela, že to nebude tak jednoduché..a díky za super tabulku, dala zabrat, ale je fakt vymakaná:)

      Vymazat